characters characters

Metode de memorare rapida

Memorare rapida – Camera romana si Calatoria

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 iunie 2015    |   12089 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Carte
Memorarea rapida este de multe ori, pentru examene sau alte situatii de evaluare, un aspect esential al succesului. Atunci cand copilul trebuie sa retina liste, clasificari sau informatii care nu sunt legate logic intre ele, poate apela la tehnici de memorare.

Principiile tehnicilor de memorare

Cum ia nastere o tehnica de memorare? Imbinand trei principii care ne ajuta sa tinem minte mai usor: asocierea, crearea unei povesti, localizarea.

Asocierea inseamna a imbina doua sau mai multe lucruri/informatii/obiecte. Ele se pot ”lipi” in imaginatie, pot fi asociate prin faptul ca au aceeasi culoare, aceeasi forma, sau se pot contopi unele cu altele. De exemplu, cand vrem sa retinem numele unei persoane, putem asocia initiala prenumelui cu o calitate a sa usor de tinut minte: Blonda Bianca.

Crearea unei povesti. Se realizeaza tot prin asociere, insa presupune un lant mai complex de asocieri si uneori, presupune si crearea de imagini.

Localizarea ofera un context coerent in care informatia poate fi plasata mintal, intr-un spatiu bine cunoscut.

Aceste trei componente ne permit tuturor sa ne reamintim cu mai mare usurinta informatia si stau la baza a doua tehnici de memorare pe care le recomandam: camera romana si calatoria.

Doua tehnici de memorare


Camera Romana
este o tehnica veche de reamintire a informatiei nestructurate. Trebuie doar sa iti imaginezi o camera (camera proprie, livingul sau o incapere care iti place foarte mult). In interiorul camerei se afla mobila si diverse obiecte. Tehnica Camerei Romane consta in a asocia imagini cu aceste obiecte. Pentru a-ti reaminti informatia e suficient sa faci un tur imaginar al camerei vizualizand obiectele si facand asocierea cu imaginile tale. Cum functioneaza aceasta tehnica?

Exemplu: Trebuie sa iti reamintesti o lista cu numele unor domnitori romani. Imagineaza-ti ca intri intr-o camera in care ai anumite obiecte. Fiecare obiect in parte este folosit sau tinut in mana de cate un domnitor. Atunci cand va trebui sa iti reamintesti numele lor, va fi suficient sa te reintorci cu ochii mintii in camera, sa iti reamintesti obiectele si persoanele care le foloseau.

Camera Romana poate fi extinsa mai ales daca trebuie sa iti reamintesti o cantitate mai mare de informatii. Poti folosi tehnica “Palatul memoriei”, introducand cate un element in fiecare incapere din casa. Specialistii recomanda aceasta tehnica mai ales atunci cand ai de memorat informatii care nu au legatura intre ele.

Calatoria se numeste o alta tehnica flexibila si eficienta de memorare. Ea se bazeaza pe ideea de a-ti aminti o calatorie pe care ai facut-o si care ti-a placut foarte mult. Ideal este sa alegi o calatorie mai lunga, fiindca iti va fi mai util atunci va trebui sa memorezi mai multe lucruri.

Fiindca metoda calatoriei foloseste trasee pe care le cunosti, vei plasa mintal informatiile pe care trebuie sa le retii in diversele obiective pe care le-ai vazut pe traseu. Aceasta tehnica este mai usor de utilizat daca iti pregatesti dinainte traseul.

Noteaza-ti pe o coala de hartie locurile pe care le-ai vazut, in ordine. Apoi vizualizeaza cu ochii mintii traseul. Tot ce iti mai ramane de facut este sa asociezi informatia pe care trebuie sa o inveti cu locurile de pe traseul imaginar.

Atunci cand ti se va cere sa reproduci informatia, va fi suficient sa refaci traseul si iti vei reaminti cu o mai mare usurinta. Tehnica este si mai utila in cazul in care trebuie sa iti amintesti o lista intreaga de informatii (spre exemplu, elemente chimice, presedinti si domnitori, zone geografice, orase etc.)

Ambele tehnici, atat Camera Romana, cat si Calatoria pot fi utile atat pentru exersarea memoriei de scurta durata, dar si a celei de lunga durata. Daca ai nevoie de informatii pentru o perioada de timp determinata, aceste tehnici pot fi folosite cu incredere.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/aigle_dore/16840395246/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe