characters characters

Matematica si copiii

Sase feluri in care il ajuti pe copil sa invete matematica

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 septembrie 2017    |   10065 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

matematica si copiii
O data cu inceperea scolii, pentru multi copii revine si un sentiment familiar si destul de neplacut: teama mai mult sau mai putin intensa de orele de matematica. 
In multe cazuri, matematica este considerata cea mai dificila materie, iar pentru copiii care au dezvoltat o teama fata de ea, orele pot fi un adevarat chin. Insa parintii pot influenta felul in care copiii se raporteaza la matematica si in care o pot invata mai usor.

Incurajeaza puzzle-urile si jocurile matematice si alte activitati prin care copilul sa se familiarizeze cu conceptele matematice.

Incurajeaza-ti copilul in permanenta si evita sa ii spui ca greseste atunci cand rezolva probleme sau exercitii. Cauta sa vezi in schimb care a fost logica din spatele gandirii lui. Intotdeauna exista un fir logic, chiar daca eronat, care il duce pe copil la alt rezultat decat cel corect. Intelegand cum a gandit rezolvarea unui exercitiu, il poti ajuta mai bine sa o abordeze corect. Ii poti spune „Inteleg cum ai gandit, dar cand rezolvam o inmultire, trebuie sa procedam astfel:...”

Evita sa ceri copilului sa rezolve cat mai repede o problema sau un calcul matematic. Important e ca cel mic sa inteleaga cum se rezolva anumite exercitii, nu sa rezolve cat mai multe intr-un timp cat mai scurt. Viteza, graba si termenele limita pot crea anxietati. In plus, recompensand copiii care au rezolvat cel mai repede din clasa, copiii mai lenti nu vor avea timp sa incerce sa rezolve pe cont propriu exercitiile.

Evita sa spui copilului tau ca nici tie nu iti placea matematica atunci cand erai copil sau ca nu ai avut talent la matematica. Studiile arata ca mai ales atunci cand fetele sunt expuse la modele feminine care isi exprima lipsa de abilitati matematice (cadrele didactice sau mamele), performanta fetelor la matematica scade in mod semnificativ. Ii poti spune copilului tau ca matematica nu ti s-a parut intotdeauna usoara, dar ca ai reusit sa depasesti dificultatile sau poti profita pur si simplu de lectiile copilului tau pentru a-ti reimprospata cunostintele de matematica. Cel mai probabil, la varsta adulta, matematica nu va parea asa de dificila ca in copilarie.

Incurajeaza simtul numerelor la copil. Cu alte cuvinte, incurajeaza-l sa rezolve calcule in modalitati diferite, sa observe felul in care numerele pot fi folosite in diverse situatii si cum relationeaza numerele intre ele. Un copil care are rezultate bune la matematica stie sa rezolve o adunare, de exemplu, 29+35 atat in mod clasic, dar si folosind o metoda mai usoara de calcul. In acest exemplu, o metoda de calcul mai simpla este sa adune 30+34=64 (30+35-1) sau 20+30+9+5=50+14=64.

Asigura-ti copilul ca are suficient potential matematic, insa e nevoie de munca multa pentru a-l putea folosi la capacitatea sa maxima. Atunci cand copiii au niste stereotipuri si idei fixe despre ceea ce pot si ce nu pot sa faca, este posibil ca rezultatele lor sa scada. Ajuta-l sa isi formeze o mentalitate de invingator, flexibila si bazata pe convingerea ca isi poate dezvolta propria capacitate de invatare. Studiile sunt de partea acestei idei, aratand ca acei copii care sunt convinsi ca propriile lor abilitati de invatare sunt flexibile, obtin rezultate mai bune in timp, in mare parte pentru ca sunt mai optimisti si depun mai mult efort in invatare.

*Sursa foto:PublicDomainPictures.net

Citeste si:

Fobia de matematica


Exersati matematica in bucatarie

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe