characters characters

„Ma plictisesc la scoala”

Ce faci cand copilul iti spune ca se plictiseste la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 septembrie 2015    |   4942 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

eleva in banca
Ce ii spui copilului atunci cand in mod repetat vine de la scoala si iti spune ca s-a plictisit? In spatele replicii „Ma plictisesc la scoala!” se pot ascunde mai multe lucruri.

Primul pas pe care ar fi indicat sa-l faci este acela de a pune intrebari pentru a descoperi motivele ce stau in spatele plictiselii la scoala. Iata care sunt cele mai frecvente motive: „Nu ma simt motivat sa invat”, „Nu sunt atras de ceea ce mi se preda”, „Informatiile de azi sunt demodate”, „Nu imi place cum ni se preda” etc.

Dincolo de aceste afirmatii, se pot ascunde alte probleme. „Sunt plictisit” poate fi tradus prin:

  • Nu imi place ceea ce facem la scoala.
  • Nu vreau ca profesorul sa imi puna intrebari.
  • Nu imi place sa fiu ridicat in fata clasei pentru a raspunde.
  • Nu inteleg sarcinile pe care ni le da in timpul orei.
  • Ce invat la scoala e prea simplu.
  • Nu am cunostintele pe care profesorul ni le cere.
  • Mi se pare ca nu au sens anumite informatii din manual.
  • Uneori mi-e frica pentru ca ma voi face de ras cand trebuie sa prezint ceva in fata clasei.
  • Nu am suficienti prieteni la scoala.

Printre principalele motive pentru care copiii se declara plictisiti la scoala sunt:

  • Dificultatile in invatare
  • Motivatia scazuta de a invata
  • Comunicarea ineficienta
  • Prea putine provocari

A descoperi ce inseamna de fapt “plictiseala copilului” este unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face. In cazul in care nu afli prea multe de la copil, poti sa te adresezi cadrului didactic pentru a afla mai multe.

Dificultati in invatare

Exista si situatii in care copiii se declara plictisiti de scoala pentru ca in realitate intampina probleme de invatare. Uneori copiii au nevoie sa fie incurajati sa ramana intr-o sarcina chiar daca o gasesc plictisitoare la inceput. In timp, interesul poate aparea, insa e nevoie de un efort real, consistent si permanent din partea elevilor.

Motivatia scazuta de a invata

Copilul lipsit de motivatie nu este interesat de ore, dar nu pentru ca deja stie lucrurile prezentate, ci pentru ca nu simte ca au vreo semnificatie pentru el. Copilul lipsit de motivatie nu intelege importanta lectiilor si nu simte legatura dintre informatiile invatate si propria viata.

Alteori, lipsa motivatiei de a invata apare pe fondul unor probleme psihologice precum ADHD-ul sau depresia.

Comunicarea ineficienta

Copiii care nu simt ca pot comunica deschis cu cadrele didactice sau cei care nu si-au facut prieteni in clasa pot resimti izolarea ca plictiseala. Acest lucru se poate intampla cand apar profesori noi la clasa sau cand copilul este transferat intr-o scoala sau clasa noua.

Prea putine provocari

Copilul care se plictiseste pentru ca materia este prea usoara ia note destul de bune sau foarte bune fara sa invete prea mult, termina foarte repede proiectele pentru scoala, nu mai manifesta interes pentru materiile care ii placeau, nu isi verifica temele si nu este interesat sa isi imbunatateasca rezultatele.

Plictiseala la scoala este mereu un lucru rau?

Un copil care se plictiseste la scoala nu inseamna neaparat ca isi pierde timpul. Plictiseala are si ea beneficiile ei. Expertii sustin ca aceasta stare serveste nu doar la o deconectare a creierului de la presiunea exercitata in mediul scolar, ci ajuta creierul si sa revizuiasca informatia, sa o sorteze si sa o transfere in memoria de lunga durata. Teresa Belton, in Jurnalul de Educatie Cambridge sustine ca „a fi plictisit la scoala este vazuta deseori ca o stare negativa, insa ea este o componenta importanta a procesului creativ. Plictiseala la scoala ofera timp pentru visarea cu ochii deschisi, reflectare si analizarea alternativelor existente. Plictiseala permite energizarea organismului si reintoarcerea spre sarcina cu noi energii. ”

„Plictiseala permite copiilor sa isi asculte vocea interioara si sa elaboreze ulterior lucrari si proiecte neobisnuite, artistice”, sustine si Alvin Rosenfeld, autorul cartii Copilul supra-aglomerat: cum sa eviti capcana hiper-parintilor.

Asadar, este esential sa descoperi care sunt motivele pentru care copilul tau se plictiseste la scoala pentru a-l ajuta sa depaseasca aceasta situatie. Copilul tau a spus vreodata ca se plictiseste la scoala?

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/50997200@N07/6060472164/

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    fost elev, acum parinte    14.10.2015 - 10:36
    9Modul de prezentare al informatiilor le face neinteresante - uneori profesorii nu isi cunosc si apreciaza materiile pe care le predau. Apoi, neputinta profesorilor de a-si cunoaste elevii si de a se adapta lor... determina pana la urma lipsa de respect a acestora. Profesorii devin doar "domnul/doamna de..." care le da calificative de dus parintilor. Domnul/doamna nu au cine stie ce valoare, ci fac parte dintr-o titulatura.
  • Clara Popescu
    Clara Popescu    16.09.2015 - 12:30
    Desigur, si faptul ca informatiile teoretice prezentate copiilor nu sunt insotite de explicatii privind utilitatea lor contribuie la plictiseala copiilor. Cred ca abordarea profesorilor este esentiala in prevenirea plictiselii la scoala.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe