characters characters

Lectiile video. De ce invata copiii mai bine prin materiale video

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 iunie 2017    |   2286 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

lectii video
Cand copilul tau nu intelege o notiune sau vrea sa afle mai multe informatii despre domeniul care il intereseaza, exista sanse foarte mari sa gaseasca materiale video pe internet care sa ii raspunda la intrebari.


Avantajele materialelor video sunt deja recunoscute, explicand in parte succesul pe care il au platformele online de invatare. Iata prezentarea pe aceasta tema a lui Sal Khan, fondatorul platformei de elearning Khan Academy:

Eficienta materialelor vizuale in general in invatare nu este surprinzatoare daca ne gandim ca majoritatea informatiilor pe care le proceseaza creierul nostru sunt vizuale. Experimentele in care este testata memoria participantilor arata ca folosirea imaginilor mentale pentru retinerea unei liste de cuvinte ajuta la memorarea eficienta a acestora. De exemplu, daca participantii trebuie sa retina cuvintele: caine, bicicleta si strada, cei care isi imagineaza un caine mergand pe bicicleta pe strada le vor retine mai usor :).

Iata de ce este bine sa il incurajezi pe copil sa foloseasca materialele video in invatare:

 • Informatia poate fi reluata, oprita si repetata de cate ori este nevoie.
 • Timpul necesar invatarii scade atunci cand materialele video prezinta in mod clar si sugestiv notiuni dificil de inteles daca sunt exprimate doar prin cuvinte. De exemplu, fizica si chimia pot fi mai usor intelese daca sunt insotite de materiale video.
 • Lectiile video pot face mai usor legatura intre informatiile predate si situatiile din viata reala in care aceste informatii sunt utile.
 • Ideile principale si cifrele sunt mai usor retinute daca sunt prezentate in format video.
 • Motivatia copiilor pentru invatare poate creste daca au mai mult control asupra procesului de invatare, iar lectiile video ofera copiilor mai multa libertate din acest punct de vedere.

Materialele video pot fi folosite atat in prezentarea continutului, in initierea unor discutii, cat si in oferirea de ilustratii in legatura cu subiectul despre care se invata.  Folosirea acestora ofera elevilor un bagaj de informatii, precum si o serie de atitudini emotionale cu privire la materialul vizionat. Materialele video pot fi folosite la a intelege cultura si mentalitatea altor popoare/comunitati si reprezinta o cale activta de invatare. Folosindu-le, elevii isi pot dezvolta patruabilitati esentiale: citire, scriere, vorbire si ascultare.

*Sursa foto:Pexels.com


Citeste si:


Invatarea online – avantaje si beneficii


Cursuri online pentru copii si adolescenti

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe