characters characters

Jocuri pentru copii in aer liber

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 iulie 2013    |   11267 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/imagesbywestfall/4311832482/

Cand vremea e frumoasa afara, copiii au chef de sarit, de alergat sau de catarat. Sau cel putin unii dintre copii, cei care sunt incurajati de catre parinti sa petreaca timpul in aer liber. Daca nu te numeri printre entuziastii jocurilor in aer liber si nu stii ce jocuri sa propui copiilor cand iesiti la picnic, citeste mai departe. Am pregatit cateva idei de jocuri pentru tine si familia ta.

Ce jocuri in aer liber poti propune copilului


Cine umple primul sticla?

Acest joc e util pentru a dezvolta motricitatea fina a copiilor si poate fi jucat atat afara, cat si in casa. Impartiti-va in doua echipe. In fiecare echipa trebuie sa existe cate o persoana care care sa tina intre picioarele incrucisate o sticla de plastic de doi litri. La semnalul dat de un arbitru, membrii ambelor echipe vor trebui sa umple cu grija sticla de 2 litri folosind pahare de plastic mici, cu apa calduta. Echipa care reuseste sa umple prima sticla, va fi desemnata castigatoare.


Cercul chinezesc

Este un joc preluat din cultura orientala si este util pentru a-i invata pe cei mici sa numere.
Se traseaza cu creta pe asfalt un cerc cu o raza de cel putin patru pasi. Cercul se imparte in patru parti egale, numerotate de la 1 la 4. Copiii vor forma doua echipe, fiecare membru, pe rand, fiind nevoit sa se aseze in centrul cercului, legat la ochi. Dupa ce va fi invartit de cateva ori cat sa fie dezorientat putin, va trebui sa inainteze 4 pasi si sa se opreasca intr-una dintre cele patru sectiuni ale cercului. Cifra partii din cerc in care s-a oprit se va nota pe o foaie, iar la final se vor aduna punctele pe care au reusit membrii  celor doua echipe sa le “stranga”. Cei care obtin cel mai mare punctaj vor fi castigatorii.

Lumina verde si cea rosie

Este un joc care ii familiarizeaza pe copii cu semaforul si regulile de circulatie, dar ii obisnuieste si cu ideea de a astepta, dezvoltandu-le rabdarea.
Ai nevoie de o creta cu care sa trasezi o linie de start. Un ault sta la o distanta de cel putin 50 de metri de linie, tinand in manadoua cartonase, unul rosu si altul verde. Atunci cand cartonasul  verde este ridicat, copiii trebuie sa alerge spre adult, iar cand e ridicat cel rosu, trebuie sa se opreasca. Primul dintre copii care ajunge la adult, este castigator. Participantul care se misca in timp ce este ridicat cartonasul rosu, va fi eliminat din joc.

Paianjenul si mustele

Este un joc de miscare in care o persoana este paianjenul, iar celelalte, mustele. Rolul paianjenului este de a prinde mustele atunci cand “zboara”. Fiecare persoana/musca pe care paianjenul o prinde devine ajutor al paianjenului si poate prinde alte muste, la randul sau. Cel care este ultimul prins va deveni paianjen in urmatoarea tura a jocului.

Prinde coada dragonului

Presupune concentrare si abilitati bune de miscare. E nevoie de un grup mai mare de copii aliniati in sir indian, fiecare cu mainile pe umerii celui din fata. Cel care incepe sirul reprezinta capul dragonului, iar ultimul coada. Capul dragonului va trebui sa prinda coada, in timp ce corpul lui, format din copii, se va misca incontinuu. Atunci cand copilul care reprezinta coada este capturat, acesta va deveni capul dragonului, iar cel care a capturat coada va intra in mijlocul sirului, devenind parte a corpului. Jocul continua pana cand fiecare copil va fi pe rand, capul si coada dragonului.

Nu ezita sa participi si tu la aceste jocuri, atunci cand nu sunt suficienti copii prin preajma sau cand ai chef de putina miscare si timp petrecut alaturi de copilul tau. Tu ce jocuri in aer liber l-ai invatat pe copilul tau?


Citeste si:
Joaca senzoriala sau messy play - un alt fel de distractie pentru copilul tau
Cum ne jucam cu fetele, cum ne jucam cu baietii

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  Preslava    04.05.2017 - 10:47
  Suntem in clasa a-II , dar inca ne place sa ne jucam cu nisip. Am comandat un loc de joaca cu nisip si se strang toti copii :) Cel mai mult ne place sa ne jucam afara! :)

  https://www.ita-bg.com/ro/catalog/loc-de-joaca-cu-nisip-pentru-copii
  Este super acuma pt vara.
 • Copii-los-ro
  Copii-los-ro    25.04.2014 - 15:56
  Felicitari pentru idei, chiar ma gandeam ce sa ne jucam zilele acestea !

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe