characters characters

Ion de Liviu Rebreanu

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 septembrie 2015    |   8778 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

carte deschisa
Ion” de Liviu Rebreanu este una dintre cele mai importante lecturi din timpul liceului, dar si cele mai dificile pentru adolescenti, multi dintre ei avand dificultati in a ramane interesati de un univers rural atat de diferit de cel in care traiesc ei in prezent.

Romanul este impartit in doua parti, Glasul pamantului” si Glasul iubirii” si isi concentreaza intreaga actiune asupra taranului Ion, care alege sa sacrifice totul pentru avere. Lupta dintre ratiune si iubire sta la baza romanului. Liviu Rebreanu prezinta triunghiul amoros dintre Ion, Ana - o tanara bogata cu care ar vrea sa se casatoreasca, dar de care nu este indragostit si Florica, cea care devine iubirea sa eterna. Ion alege sa se casatoreasca cu Ana, pentru pamant, insa va sfarsi tragic din cauza acestei decizii.

Romanul Ion”a fost scris in 7 ani, perioada in care Rebreanu s-a documentat si a strans materiale astfel incat sa poata reprezenta cat mai bine portretul tipic al taranului, lupta pentru pamant, dar si viata satului. Punctul de pornire a fost pentru Rebreanu o scena pe care a vazut-o intr-o zi, la vanatoare: .. un taran imbracat in haine de sarbatoare“, care s-a aplecat, deodata „si-a sarutat pamantul. L-a sarutat ca pe-o ibovnica. Scena m-a uimit si s-a intiparit in minte, dar fara vreun scop deosebit, ci numai ca o simpla ciudatenie”.

Ion de Liviu Rebreanu carte

Poti sa citesti acest roman aici: Scribd.com


Ion de Liviu Rebreanu - film

Prima ecranizare a romanului s-a realizat in anul 1980, iar filmul purta numele de “Blestemul pamantului, Blestemul iubirii”, in regia lui Mircea Muresan.


Copilul tau a citit aceasta carte?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/davedugdale/5099718716/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe