characters characters

Invatarea remediala versus invatarea accelerata

Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 septembrie 2021    |   1823 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

invatarea accelerata versus invatarea remediala
Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

Citeste si:

Invatarea accelerata - principii si tehnici utile

10 tehnici de verificare a cunostintelor


Invatarea accelerata versus invatarea remediala


Il poti ajuta pe copil sa recupereze lacunele in invatare cu ajutorul materialelor suplimentare precum caietele auxiliare create de Intuitext. Acestea faciliteaza invatarea notiunilor noi si recapitularea informatiilor deja invatate prin activitati care raspund nevoilor emotionale si intelectuale ale copiilor. Descopera mai multe despre caietele auxiliare din clasele primare.


Care sunt mai exact diferentele dintre invatarea accelerata si cea remediala?

Invatarea remediala presupune:

  • acordarea de timp pentru predarea materiei din anul anterior de studiu inainte de predarea lectiilor noi.
  • acordarea de timp pentru obiective de invatare din anii anteriori de studiu, abordate izolat fata de continutul specific anului de studiu din prezent.

Invatarea accelerata presupune:

  • conectarea materiei din anii trecuti cu materia noua din anul de studiu prezent.
  • includerea a catorva lectii din anii anteriori, astfel incat acestea sa fie conectata logic cu materia noua specifica anului de studiu actual.

Studiul a aratat ca elevii care au participat la ore remediale au avut rezultate mai scazute decat elevii care au participat la ore de predare accelerata. In plus, concluziile studiului arata tendinta cadrelor didactice de a include elevii din mediile sociale si economice defavorizate in programe de educatie remediala chiar si atunci cand acestia au o performanta scolara buna, adecvata nivelului scolar la care se afla. Cu alte cuvinte, copiii din mediile sociale defavorizate sunt perceputi ca avand nevoie de educatie remediala chiar si atunci cand rezultatele lor scolare indica contrariul.

Pe de alta parte, elevii din mediile defavorizate au avut cel mai mult de castigat de pe urma orelor de invatare accelerata, atunci cand au avut acces la ele.

Beneficiile emotionale ale invatarii accelerate

Un aspect important al invatarii accelerate este cel emotional si motivational: copiii care participa la orele de educatie remediala primesc, direct sau indirect, mesajul ca se confrunta cu o problema serioasa si dificila. Deseori, reactia copiilor atunci cand li se spune ca au ramas in urma la scoala este descurajare si lipsa motivatiei pentru a invata. Pe de alta parte, invatarea accelerata incurajeaza increderea in sine a copiilor, pornind de la mesajul pozitiv ca acestia sunt capabili sa recupereze lacunele in invatare.

Oricare este strategia de invatare pe care o vei aborda alaturi de copilul tau, este esential sa ii arati copilului tau ca ai incredere in capacitatea lui de a recupera orice lacune de invatare. Asadar, aminteste-ti doua principii importante:

  • Evita sa te panichezi in legatura cu materiile la care a ramas in urma. In schimb, coopereaza cu cadrele didactice pentru a-l ajuta pe copil sa recupereze.
  • Pune accentul pe calitatile pozitive ale copilului tau si pe lucrurile pe care le face deja bine.

Poti citi intregul studiu aici


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe