characters characters

Invatarea accelerata

Principii si tehnici utile pentru copii, parinti si profesori

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 februarie 2021    |   2226 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

invatarea accelerata
Exista tehnici si metode de predare si invatare care sa ii ajute pe copii sa recupereze mai usor materia pierduta in perioada invatarii online? Cercetarile recente din domeniul educatiei si invatarii sugereaza cateva raspunsuri.

Citeste si:

Metacognitia - secretul invatarii eficiente

Metode de memorare eficienta


Invatarea accelerata – principiii si tehnici utile pentru profesori, parinti si copii

Invatarea accelerata se bazeaza pe descoperirile din domeniul neurostiintei, care au scos in evidenta conditiile si principiile invatarii eficiente. Iata cateva dintre acestea, care pot fi utile parintilor, acasa si profesorilor, in clasa.

Echilibrul emotional

Copiii invata mai eficient atunci cand nu sunt coplesiti de emotii negative, iar procesul de invatare este placut.

Implicarea activa

Copiii invata cel mai bine atunci cand se implica active intr-o activitate – nu cand doar asculta ce li se spune, de exemplu. De aceea, limbile straine se invata mai eficient prin exercitii de traducere, matematica prin rezolvarea de probleme si exercitii etc.

Accentul pe abilitatile si notiunile esentiale

In predarea accelerata, cadrele didactice selecteaza cu precizie notiunile si abilitatile care sunt esentiale pentru progresul elevilor. De exemplu, in invatarea unei limbi straine, accentul este pus mai intai pe invatarea corecta a regulilor gramaticale si abia apoi pe imbogatirea vocabularului


Conectarea informatiilor noi cu cele vechi

Copiii invata cel mai repede atunci cand noile informatii predate sunt conectate cu informatii deja cunoscute. In loc sa amintim copilului tot ce nu stie despre un subiect, este mai eficient sa il ajutam sa isi dea seama ce stie sau banuieste deja.

Relevanta informatiilor

Relevanta informatiilor invatate este esentiala pentru motivatia si interesul copiilor in procesul de invatare. Invatarea accelerata include intotdeauna informatii despre relevanta conceptelor si notiunilor predate copiilor in clasa.

Claritatea obiectivelor

Claritatea obiectivelor este o alta caracteristica a invatarii accelerate. Copiii stiu de la inceputul lectiei ce vor invata, care sunt notiunile pe care le vor intelege sau lucrurile pe care le vor putea face la sfarsitul lectiei (de exemplu, „La sfarsitul lectiei, veti sti sa comparati fractii.” Sau „La sfarsitul lectiei, veti stii diferentele dintre roman si nuvela.”). Acest lucru ii ajuta pe copii sa se autoevalueze, dar le orienteaza si atentia in timpul lectiei, pentru a identifica acele informatii esentiale pentru obiectivul lor.

Feedback specific

Fiecare copil primeste feedback personalizat, care sa il ajute sa obtina rezultate mai bune. Accentul este pus doar pe imbunatatire si progres, nu pe evaluarea rezultatelor copilului. De exemplu, in loc sa oferim copilului o nota si sa ii aratam unde a gresit, ii putem ajuta sa isi corecteze rationamentul prin care a ajuns la raspunsurile incorecte si ii putem oferi sugestii pentru viitor – un copil care a gresit un anumit tip de exercitiu de matematica poate exersa mai mult acel tip de exercitii, un copil care a confundat doua figuri de stil, poate fi incurajat sa reciteasca definitiile si sa gaseasca cate doua exemple pentru fiecare figura de stil in parte.

Interactiunea cu alti copii

Copiii invata si prin observatie si imitare, astfel incat interactiunile cu alti copii pot ajuta semnificativ de mult procesul de invatare, atat timp cat cadrele didactice se asigura ca atmosfera este una calma si pozitiva. La varste mai mari, activitatile de grup ii pot ajuta pe copii sa inteleaga mai bine anumite notiuni, pentru ca alti colegi le explica intr-o modalitate mai clara, sa isi lamureasca nedumeriri si confuzii intr-o atmosfera mai relaxata, fara presiunea unui adult prezent si sa observe alte modele de abordare a unei probleme.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe