characters characters

Faci tema pentru acasa in locul copilului tau?

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 octombrie 2011    |   8647 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

„- Mami, nu stiu sa-mi fac tema.
- Cum nu stii? Incearca !
- Am incercat ! Nu stiu ! Nu stiu si gata!”


Ti s-a intamplat deseori sa fii pus ca parinte in postura de a-ti convinge copilul sa incerce inca o data si inca o data sa-si faca tema singur deoarece stii ca poate? Cu toate acestea, de multe ori ajungi sa te asezi langa el la masa de lucru si sa ii faci tu temele? Putini parinti pot spune ca nu au facut acest lucru niciodata, nici macar cand copilul a avut un exercitiu mai dificil la matematica sau un portofoliu „stufos” de realizat. Desi uneori a face temele in locul copilului pare a fi singura solutie, aceasta alegere ii face mai mult rau copilului decat bine.

De ce fac parintii temele in locul copiilor

Iata cateva dintre motivele pentru care parintii aleg sa faca temele in locul copiilor:

1. Frica de a nu „cobori stacheta” familiei. Exista parinti care au anumite standarde si asteptari foarte ridicate in ceea ce-l priveste pe copil. Aceasta situatie apare in familiile in care majoritatea membrilor au o cariera si in care ar fi „o rusine” ca cel mic sa aiba note sau calificative scazute. De aceea, parintii pot prefera uneori sa faca temele in locul copilului, pentru a mentine aparenta rezultatelor bune la invatare.
Recomandare:
Fiecare persoana are propriile capacitati si este bine sa fie ajutat sa si le dezvolte la maxim. A avea anumite standarde si cerinte nu este gresit, insa asigura-te de faptul ca copilul tau are capacitatile necesare pentru a le atinge. Atunci cand iei decizia de a face temele in locul copiilor, este bine sa te gandesti la viitor: intentionezi sa ii faci mereu temele? Mai tarziu, cand va fi adult si va intampina dificultati, cine i le va rezolva?

2.  „Cum sa imi las copilul sa se duca cu temele nefacute la scoala?!”.  Exista situatii in care copilul refuza sa isi faca temele, parintele nu mai insista si il lasa sa nu isi faca temele pana la momentul serii, cand cedeaza si face el temele in locul copilului. Motivele parintilor care procedeaza astfel tin mai mult de nevoia de a-l proteja pe copil de consecintele neplacute ale temelor nefacute, de dorinta de a evita situatii viitoare neplacute datorate faptului ca copilul nu si-a facut temele. De obicei, parintii cu un stil parental permisiv procedeaza astfel.
Recomandare:
Intreaba-te ce s-ar putea intampla daca copilul tau ar ajunge la scoala cu temele nefacute. Ce ar crede profesorul de la clasa? Ce ar crede ceilalti copii? Este bine sa discuti si cu cadrele didactice ale copilului tau referitor la consecintele temelor nefacute, pentru a sti la ce sa te astepti in cazul in care copilul nu stie sau refuza sa isi faca temele. Sunt cadre didactice care transmit in mod clar parintilor ca, in cazul in care copilul nu stie sa-si faca tema, sa vina la scoala cu tema nefacuta. De asemenea, este recomandabil sa cauti modalitati diferite de a-l convinge pe copil sa isi faca temele: sa invete impreuna cu un coleg de clasa, sa ceara ajutorul unui copil mai mare etc.

3. Considera este datoria parintelui sa il ajute pe copil, chiar daca acest lucru inseamna sa faca temele in locul lui. Unii parinti au asteptari foarte mari de la ei insisi. Daca ceva nu functioneaza bine in familie, cauta vina in ceva ce au facut ei insisi. De aceea, notele scazute la scoala sau temele nefacute reprezinta o problema pe care tot ei trebuie sa o rezolve.
Recomandare:
Rolul tau de parinte este intr-adevar complex. Asta nu inseamna insa si ca trebuie sa-ti acoperi copilul, sa ii repari greselile pe care le comite, sa ii indeplinesti sarcinile pe care le are de realizat. Identifica-ti limitele de implicare in viata copilului. Lasa-i independenta de care are nevoie si care este specifica varstei si in acelasi timp permite-i sa atinga singur standardele cerute din mediul scolar sau dintr-un oricare alt domeniu.

4. Nu au suficienta incredere in capacitatea de realizare a temelor de catre copii. Unii parinti au standarde ridicate de perfectiune de la copiii lor si nu accepta orice fel de tema. Astfel, fie verifica si modifica de nenumarate tema realizata de copil, fie o fac ei in totalitate.
Recomandare:
E important sa accepti faptul ca procesul de crestere are loc si in cazul copilului tau. Creste, se maturizeaza si se dezvolta, dobandeste noi si noi capacitati, de aceea poate sa isi indeplineasca sarcinile pe care le primeste de la scoala. Aminteste-ti de faptul ca orice cadru didactic gandeste temele in asa fel incat sa se plieze pe capacitatile copiilor, in functie de varsta si de caracteristicile etapei lor de dezvoltare. Acordandu-i incredere copilului, monitorizandu-l din cand in cand, motiveaza-l sa incerce singur sa-si faca temele, te vei convinge si tu de faptul ca e capabil sa faca singur ceea ce i se cere.

5. Considera ca e mai usor sa procedeze astfel decat sa incerce sa ii explice copilului cum se poate face tema. Temele dureaza mai putin daca sunt facute de parinte, copilul nu este stresat, nici parintele, care ar fi nevoit sa insiste ca cel mic sa isi faca temele sau sa ii explice cum trebuie sa procedeze. Aparent, toata lumea castiga, pentru ca pe moment, orice conflict este evitat. Pe viitor, cand temele copilului devin din ce in ce mai complicate, acesti parinti tind sa angajeze meditatori pentru copil, doar pentru a-l ajuta sa isi faca temele.
Recomandare:
Intr-adevar, este neplacut si obositor sa incerci sa explici de fiecare data tema copilului si sa nu reusesti sa ajungi la un rezultat multumitor. Dezavantajele acestei atitudini sunt insa nenumarate: copilul nu intelege lectiile, nu invata sa fie responsabil si considera temele (si, implicit, invatarea) o povara pe care o poate evita cu usurinta.  Exista si alte solutii in afara de a face temele in locul copilului: cere sfatul cadrelor didactice, cauta materiale interactive care il ajuta pe copil sa invete diverse materii, cauta persoane care il pot ajuta pe copil sa invete.

6. „Copilul meu are prea multe teme.” Numarul prea mare al temelor pentru acasa ii determina pe unii parinti sa le vina in ajutor copiilor pentru ca pur si simplu acestia nu reusesc sa termine temele la timp. Desi pare un motiv intemeiat, aceasta alegere nu ii ajuta cu adevarat pe copii, deoarece temele facute de parinti inseamna cel mai probabil lectii intelese incomplet sau neintelese deloc.
Recomandare:
Comunica cu invatoarea si profesorii copilului pentru a gasi o solutie in privinta volumului mare de teme. Poti propune doamnei invatatoare un sistem de a tine evidenta temelor pe care le da copiilor, astfel incat la finalul zilei, sa poate calcula impreuna cu ei numarul temelor si intervalul de timp care il vor ocupa acestea. Daca si alti parinti din clasa copilului tau se plang de cantitatea prea mare a temelor, este bine sa le ceri sprijinul in aceasta privinta.
 

Despre toate aceste subiecte si multe altele legate de temele pentru acasa, poti afla mai multe descarcand gratuit Ghidul Temelor pentru acasa.

Tu faci temele in locul copilului tau?

Comentează:
12 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    karina    16.02.2016 - 19:08
    scade din zecimea numarului 80 triplul numarului 2.
  • Fără foto
    selena    16.02.2016 - 15:02
    Poti sa ma ajuti si pe mine
  • Fără foto
    Dumbrava Liudmila    17.11.2015 - 18:12
    Mie trebu sa stiu daka adevarat sau fals
  • Utilizator Anonim
    Maria    06.03.2013 - 13:26
    Nimeni nu poate spun exact care este metoda ideala , depinde de la copil la copil . Eu am trei copi , dintre care doi sunt scolari : fata mai mare in clasa a saptea si baiatul in clasa a doua .
    Fata a fost mereu autodidacta , nici macar nu ma lasa sa stau langa ea cand isi facea temele . Le verificam la sfarsit si rareori se intampla sa gasesc cate o greseala . Acest lucru s-a intamplat pana anul trecut , cand a inceput sa aiba probleme cu intelegerea materiei la matematica . De atunci de fiecare data la matematica revedem lectia predata ii explic ce nu a inteles sau de ce nu este sigura , apoi trece la facutul temei ,dar tot singura .
    Baiatul , care este pe clasa a doua e total opusul fetei . Chiar daca stie , in momentul in care am plecat de langa el , ii zboara gandul in alta parte sta si se uita la caiet, mai scrie un cavant, reciteste cerinta caci uita ce are de facut etc . Cu el stau mereu cand face temele . De ajutor are nevoie mai ales la alcatuirea textelor , dar nici acestea nu le face mamam . Ii pun intrebari despre ce trebuie sa fie textul , ce stie sau gandeste el despre acest lucru , apoi il pun sa formuleze si sa puna textul pe foaie .
    In consecinta metoda cea mai buna este cea care se potriveste copilului , caci are si el o personalitate . Dar in nici un caz nu mama dicteaza si copilul scrie fara a mai gandi , asta e o mare grseala .
  • Utilizator Anonim
    Anda Leu    05.03.2013 - 20:33
    Nu vreau sa jignesc pe nimeni insa parerea mea pe romaneste cu facutul temelor de catre parinti este ca " isi fura singuri caciula." Interesul si obiectivul acestor teme este ca elevii sa isi formeze mana si abilitatile scriind. Ca nu iese nimic din prima ar trebui sa stie , ca nu asteptam sa aiba caligrafie de la primele randuri la fel. Si vor capata increderea in ei exersand si poate dupa o pagina de litere sau cifre vor vedea diferenta.Si cred ca vor fi mandri de ei.Ii facem sa devina complexati de ceea ce nu pot face singuri, neputinciosi si poate ridicoli in situatii cand vor trebui sa se descurce singurei. Sa le dam o idee e ok , sa ii supraveghem sa stim ce au mai lucrat, dar sa le facem temele este in opinia mea un mare dezavantaj pe care adultii il fac copiilor ei si care nu va da roade.Este total in detrimentul copiilor carora nu li se va mai dezvolta spiritul competitiv.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    25.10.2011 - 09:11
    @ nico: si eu cred ca un copil castiga destul de mult daca este incurajat sa isi faca temele singur, mai ales la acele materii pentru care considera ca nu are talent sau aptitudini. Evident, la varste mici, atunci cand are nevoie de ajutor nu ii poti spune "Descurca-te singur", ci ii explici sau cauti o persoana care sa il ajute si dupa ce a inteles, il incurajezi sa scrie singur tema. In afara de faptul ca intelege materia mai bine astfel, invata un lucru foarte valoros, acela ca poate si singur. Si mai ales, invata sa isi asume responsabilitatea pentru propriile rezultate: a lucrat cat a putut el de bine, chiar daca rezultatul nu a fost perfect:)
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    25.10.2011 - 09:04
    @Eva: cred ca exista o diferenta intre a ajuta copilul sa inteleaga o lectie si a-i face temele si atat. Asta e si ideea: e preferabil sa il ajuti pe copil sa inteleaga, sa il ajuti sa munceasca in plus cand nu a inteles ceva. Evident, exista si posibilitatea ca mai intai sa ii faci tema si apoi sa o explici, cum spui ca au facut parintii tai. Unii parinti prefera totusi sa le explice si apoi sa ii lase pe copii sa isi faca tema singuri. Important e ca, pana la urma, copilul sa inteleaga ce nu a inteles si sa nu se obisnuiasca sa nu mai depuna efort pentru invatare.
  • Utilizator Anonim
    nico    24.10.2011 - 11:28
    Temele facute de parinti ofera un plus de confort atat acestora cat si copilului (sunt facute mai repede, mai bine, in intregime, se evita note nedorite, copilul este mai odihnit etc.) dar pe termen lung creeaza mari neajunsuri. Copilul invata ca "se poate si asa", adica fara efort si fara raspundere, ba chiar fara onestitate si chiar discriminatoriu (pt ca pe de o parte o nota luata pe o astfel de tema nu ii apartine de drept, e doar meritul parintilor, iar pe de alta parte sunt defavorizati copiii fara "ajutoare"). Tema facuta de mama si invatata pe de rost nu este tema facuta de copil, dar el o va prezenta ca fiind a lui - deci un fals. Mai mult, pierde ocazia de a dobandi deprinderi si cunostinte utile (si ne mai miram ca exista analfabetism functional?)In plus, se va obisnui ca problemele sa i le rezolve parintii - ce se va intampla cu adultul de maine, care nu va mai avea parintii alaturi sa il ajute? Ce se va intampla la viitorul loc de munca, unde nu vor veni parintii sa ii faca treaba? Da, daca stam sa explicam copiilor o tema in loc sa o facem noi dureaza mai mult, e mai greu pentru ambele parti, dar merita. Si avem ocazia sa mai invatam si noi, sa comunicam mai mult cu copilul, sa ne respectam reciproc si sa transmitem niste valori...
  • Utilizator Anonim
    Eva    21.10.2011 - 17:22
    Am 45 ani, am 3 copii,doua fete si un baiat , deja sunt mari, studenti la medicina ,dar asa cum tatal meu m-a ajutat pe mine la teme cand eram mica, si imi scria compunerea la literatura asa am facut si eu cu copii mei,cand nu stiau cum sa-si abordeze temele .Au memorat compunerea ce am scris eu ,Eu asa am invatat sa scriu compuneri , de la tata , singura nu eram in stare sa-mi gasesc cuvintele si sa-mi inchipui ceva , dar invatand tot ce imi scria tata am invatat sa compun sa pot sa pun pe hartie gandurile mele.Asa era si la matematica, nu intelegeam la scoala ce spunea profesorul, dar ajutandu-ma acasa la teme si facand impreuna multe exercitii am ajuns sa merg la olimpiada la matematica.Daca nu-mi explica acasa tata poate ramaneam corigenta sau poate nu puteam sa-mi ajut si eu copii mai tarziu. Sunt copii care pornesc mai greu pe drumul invataturi, dar daca iti cunosti copii stii ce metode sa folosesti ca sa ajunga sa realizeze ceva in viata. Cunosc parinti care niciodata nu-si ajuta copii la lectii, unii nici nu au rezultate bune ,chiar au ajuns, acei copii, sa nu-si mai doreasca sa invete mai departe dupa terminarea liceului ,tocmai ca li s-a parut foarte greu invatatul.Si pe de alta parte foarte multi pedagogi nu verifica temele date elevilor, nu le fac impreuna la clasa a doua zi ,de exemplu la matematica, ca sa verifice daca toti au inteles problema respectiva.Credeti-ma nu exista aceeasi reteta pentru toti copii cu privire la metodele de intelegere si invatare. Asa ca dragi parinti nu va lasati indrumati de un articol sau un sfat de la un alt parinte.
  • Utilizator Anonim
    Dorina    20.10.2011 - 11:06
    Imi supraveghez copilul zilnic la teme. Il las sa faca singur ce stie, iar ce nu, ii explic pe un alt caiet, il pun sa faca si el doua rei exemple si abia dupa ce ma asigur ca a inteles cele explicate il las sa isi continue temele.
    Ieri insa, ne-am confruntat cu o mare dilema: in manual de clasa a patra erau doua tabele a caror cerinta era: Transcrieti pe caiet si apoi completati, fara nici un alt indiciu. Fiind in tema cu astfel de tabele, m-am prins care este regula pentru rezolvare, insa m-am impotmolit la una dintre socoteli, a carui rezultat era mentionat gresit in tabel, adica ii lipsea un zero. M-am dus la o familie din bloc, in care d-na e invatatoare, iar sotul acesteia programator. Dupa multe idei si pareri am rasfoit manualul si la sfarsitul acestuia, la un test propus am observat acelasi tabel, de aceasta data pe alt fundal, insa cu un zero in plus in rubrica la care sesizasem greselala si cu un indiciu de calcul, adica o sagetuta care ne indica pe cine cu cine sa socotim.
    Ma intreb, acei copii care nu au ajutor sau supraveghetor la teme cum se descurca?...
    Multumesc pentru sfaturile propuse de voi; le consider de mare ajutor pentru noi, parintii, atunci cand nu mai gasim solutii.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    18.10.2011 - 10:51
    intr-adevar, nu il ajuta foarte mult pe copil daca ii facem temele. copilul meu este in clasa a doua si l-am obisnuit sa isi faca singur temele, din fericire. insa cunosc parinti care ii "ajuta" pe copii la teme, in sensul ca le rezolva problemele la matematica sau le scriu compunerea la limba romana atunci cand nu au destul timp sau cand copilul intra in panica pentru ca nu stie sa faca tema...probabil ca respectivii copii, atunci cand se vor confrunta pentru prima data singuri cu o situatie dificila, vor intra in panica si nu vor sti sa o rezolve singuri:(
  • Utilizator Anonim
    Tina    18.10.2011 - 08:36
    Sa-i faci temele copilului tau nu este solutia cea mai potrivita.Daca le explicam, dandu-le exemple, facand comparatii vom observa cum vor gasi singuri rezolvarea :) Copiii sunt extrem de inteligenti si foarte receptivi .
    Noi suntem abia la inceput de cls 1 ...fetita mea este foarte ambitioasa si muncitoare si de cele mai multe ori ma corecteaza ea pe mine :D „Mami nu este bine asa!”
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe