characters characters

Intrebarea zilei: Vor fi eliminate camerele de supraveghere din salile de clasa la examen?

Propus de: Despina Vasile   |   04 mai 2012    |   3378 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Intrebarea zilei: Vor fi eliminate camere de supraveghere din salile de clasa la examen?Aceasta intrebare nu trebuie sa fie lasata sa treaca fara sa o analizam atent. Nu este un simplu subiect la ordinea zilei. Decizia Ministerului de a lasa camerele de supraveghere sau nu in salile de clasa este una care va influenta, in mod activ, calitatea educatiei copiilor nostri.

Pentru inceput, doresc sa fac clar faptul ca nu fac parte dintr-un partid anume si nici nu simpatizez in mod deosebit vreo formatiune politica. Dar am fost de acord cu masura de anul trecut, de la examenul de bacalaureat, atunci cand majoritatea salilor de examene au fost dotate cu camere de supraveghere.

Este regretabil ca multi dintre profesori au ignorat prezenta camerelor (sau chiar mai rau!), dar rezultatul a fost, finalmente, unul care zugraveste o realitate a situatiei scolare a elevilor din Romania.


Situatia de la Bacalaureatul 2011 a avut un impact direct in atitudinea elevilor. Din toamna, tot mai multi au inceput sa fie  preocupati de cum sa invete mai bine, astfel incat  sa promoveze examenul cu note cat mai mari. Dar cum ne-am obisnuit ca orice miracol la noi tine doar 3 zile, in februarie, cand au inceput schimbarile in Ministerul Educatiei, a aparut un zvon cu mare priza in randul elevilor:“Nu vor mai fi camere in salile de Bac!”. Bineinteles ca elevii, care in cei patru ani de scoala nu prea dadusera in clocot cu invatatul, au fost foarte incantati de acest zvon. Si iata ca, dupa ce tu ti-ai batut capul zi si noapte incercand sa gasesti solutii de a le explica materia pe intelesul lor si de a le acoperi golurile, in timp ce ei te priveau absenti sau plictisiti, a venit vremea noilor zambete pline de nonsalanta si a replicii: “Haideti doamna, ca tot iau eu bacu’, de ce sa ma agit?”.

Surpriza de anul trecut a fost pentru ei si parintii lor una de proportii uriase. Din toate plansetele si lacrimile de anul trecut speram ca au invatat ceva: “Nu prea se mai poate fara sa inveti, macar la materiile de baza.”. Anul incepuse promitator, cu tot mai multi elevi din clasele terminale mobilizati si motivati. Dar acum, pana si celor care au invatat, motivatia le dispare. Povestea zilnica a devenit: ”Nu e cinstit doamna! Eu am invatat tot anul si acum vine X si copiaza de la mine si amandoi luam bacu’? Zau, nu e cinstit! Ai mei au dat atatia bani pe meditatii si X a stat de pomana.”. Si iata cum facem, din nou, pasi inapoi.

Probabil ca multi gandesc ca nu e ceva atat de grav, pentru ca “degeaba iau bacu’, oricum ii selecteaza viata”. Nu sunt de acord! Sincer, imi doresc din tot sufletul sa fie in continuare camere de supraveghere, atat la examenul de bacalaureat, cat si la capacitate.  De ce? Pentru ca asa vor fi mai motivati, iar parintii mai implicati. Si mai ales pentru ca, in calitate de formatori, avem datoria de a ne asigura ca au parte de o evaluare corecta si ca pleaca din scoala cu o baza educationala.

Mi-ar placea sa stiu ce cred parintii despre prezenta camerelor de filmat in salile de examen. Credeti ca sunt utile pentru a asigura o desfasurare corecta? Sau credeti ca i-ar putea inhiba pe copii si astfel sa le influenteze rezultatele in mod negativ?

 

Despina Vasile
Profesor, liceu teoretic, Bucuresti
Initial nu am dorit sa urmez traditia familiei de a deveni cadru didactic. Mi-am inceput cariera didactica acum 10 ani cu dorinta de a schimba ceva in vietile, in mentalitatea si in sufletele elevilor. Am doi copii minunati, un preadolescent rebel de 14 ani si o dulceata de pustoaica, pentru care lumea este o feerie de culoare si muzica, de 11 ani.


Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Alex    17.10.2012 - 16:53
    Tin sa precizez ca impactul major al camerelor de supraveghere din salile de clasa a fost mai mult unul psihologic, deoarece multe dintre inregistrarile de la examene zac intr-un dulap. Avantajul major al acestor sisteme de supraveghere il vad insa in alt sens, adica aceste camere vor ramane in salile de clasa tot timpul, astfel incat multi dintre directori sau administratori vor avea un control mult mai bun asupra unitatii de invatamant. Nu mai sunt elevi care sa spuna ca au fost la orele de curs, daca pe inregistrare apare altceva (dar nici profesori), nu mai este nevoie de investitii anuale in banci/geamuri/table/perdele/pereti/usi sparte/stricate deoarece sunt supravegheati si daca strica - platesc, accesul persoanelor straine in incinta este controlat mai usor, nu mai apar atat de multe situatii in care un elev a injurat, scuipat sau chiar lovit un profesor si nici invers. Ca incheiere tin sa citez expresia unui elev dintr-un liceu cand a observat ca se monteaza camere de supraveghere pe holuri: "Daca pun camere si pe holuri, e gata... s-a terminat cu prostiile". Deci indiferent daca cineva se uita sau nu la acele camere sau inregistrari, efectul psihologic este unul major.

    Alex, Inginer Sisteme de securitate.
    (sisteme de supraveghere video pentru examene si securitate in 60 unitati scolare)
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    14.05.2012 - 09:29
    Cred ca si anul acesta bacalaureatul se va desfasura sub supraveghere video. Oricat de controversata sau discutata ar fi aceasta masura, sunt destul de clare avantajele ei, chiar si pentru cei care vor decide cum se va desfasura examenul.
  • Utilizator Anonim
    dorinpetrut    13.05.2012 - 11:15
    sustin intru totul opinia autorului articolului. Oare ne baga cineva in seama, sau conteaza numai interesele meschine aflate in joc?
  • Utilizator Anonim
    Done-Anghel Monica    13.05.2012 - 09:36
    Sunt de acord cu parerea din articol potrivit careia elevii invata stiind ca numai asa pot lua examenul de bacalaureat sau de capacitate.Cum pot altfel parintii si cadrele didactice sa-i determine sa invete si sa fie atenti la ore?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe