characters characters

Imaginatia copiilor, dar nu numai a lor

Propus de: Academia Motanov   |   09 aprilie 2014    |   521 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.



*Copyright: Denise Krebs; https://www.flickr.com/photos/mrsdkrebs/6812988187


Problema e ca ne dorim ca juniorii sa gandeasca „out of the box” numai cand vrem noi.

Pe de alta parte, nici nu vrem sa-si ia zborul de pe dulap pilotand un avion de carton.


Cu toate acestea, si noi, adultii, ne folosim imaginatia si cand credem ca ne gandim la lucruri serioase. Paul Harris, profesor la Harvard Graduate School of Education, preocupat de studiul imaginatiei, spune asa: "Whenever you think about the Civil War or the Roman Empire or possibly God, you're using your imagination. The imagination is absolutely vital for contemplating reality, not just those things we take to be mere fantasy." (sursa)


Si cand rezolvam unele probleme ne folosim imaginatia. Exista chiar modele de rezolvare a problemelor complexe care se bazeaza pe jocuri de rol, un fel de a ne scutura de felul in care privim de obicei lucrurile. Cele sase palarii ganditoare ale lui Edward de Bono sunt un exemplu. Ne imaginam ca avem o palarie albastra pe cap, care ne permite sa controlam jocul si sa trecem de la o palarie la alta. Palaria alba ne face sa vedem strict datele problemei – faptele. Palaria rosie ne da ocazia sa exprimam ce simtim in legatura cu problema, cea verde ne face sa o vedem creativ, cea neagra ne da ocazia sa exprimam pericolele, iar cea galbena beneficiile. Incercati la urmatoarea sedinta cu parintii!


Cu palaria galbena pe cap, va vom spune ca merita sa incurajati imaginatia copiilor, pentru ca le dezvolta intelegerea relatiilor dintre oameni, le da incredere in ei insisi deoarece isi construiesc singuri lumi, personaje, ii ajuta sa rezolve frici, le creste capacitatea de a dobandi si integra noi cunostinte, le dezvolta limbajul. Acestea sunt argumente pentru adulti. Copiii isi folosesc imaginatia pur si simplu pentru ca le face placere, ii entuziasmeaza, ii provoaca la aventura.


Asa ca jucati-va cu ei, dati-le materialele de care au nevoie ca sa se exprime (cu toate ca peretii sunt mai atragatori decat colile de desen), puneti-le intrebari, incurajati-i sa citeasca si sa inventeze povesti.


La final, va lasam cu acest scurt clip video, realizat de un tata animator la compania Dreamworks. Aici, imaginatia parintelui o completeaza amuzant pe cea a copilului:

***

Academia Motanov este un proiect al asociatiei culturale si educative Brain Fitness. Academia organizeaza ateliere creative pentru copii si adolescenti, cu o durata de cel putin o luna, coordonate de profesionisti pasionati.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe