characters characters

Cum il inveti pe copil despre discriminare?

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 octombrie 2012    |   8026 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Cum te-ai simti daca, de exemplu, fiul sau fiica ta nu ar putea practica sportul care ii place din cauza modului in care se imbraca, din cauza religiei sau comunitatii din care face parte? Pentru ca la baza ei stau prejudecati si stereotipuri de cele mai multe ori neconstientizate, discriminarea poate fi dificil de identificat. De aceea, poate influenta in mod subtil viata copiilor si adolescentilor, transformandu-i cu aceeasi usurinta atat in victime, cat si in agresori. Asta doar daca nu intervii tu, parintele, cu o serie de informatii extrem de importante pentru copilul tau. Noi iti oferim o mana de ajutor, pentru a sti de unde poti incepe cand vorbesti copilului despre discriminare.

Discriminarea se refera la orice comportament de deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe care o persoana sau un grup il manifesta fata de o alta persoana sau un alt grup pe baza unor criterii precum: genul, etnia, varsta, rasa, limba, o forma de handicap, orientarea sexuala, convingeri personale sau apartenenta la o categorie defavorizata.

Activitati prin care il poti invata pe copil despre discriminare


1. Cautati nume de persoane care au luptat contra discriminarii de-a lungul timpului si cititi cat mai multe dspre ei (de exemplu: Nelson Mandela si Gandhi, ambii primind si Premiul Nobel pentru Pace sau fostul presedinte al SUA, John Fitzgerald Kennedy).

2. Amintiti-va acte de discriminare pe care le-ati trait, la care ati fost partas sau de care ati auzit.

3. Adolescentilor le place muzica atunci, de ce nu folosesti aceasta pasiune pentru a-i invata despre discriminare? Iata cateva piese si trupe celebre pentru lupta lor contra discriminarii de orice fel: War- why can we be friends?
John Lenon- Imagine 
Bob Sinclair- world, hold on
Bob Marley- Could you be loved?

4. Vizionati filme care au ca tema discriminarea. Iata cateva exemple: Greva (Walkout- 2006 despre o studenta activista care lupta pentru drepturile studentilor straini- http://www.filmoteca.ro/film/greva ), Lumi diferite (Any day now- 1998 despre prietenia dintre o fata de culoare alba si una neagra- http://www.filmoteca.ro/film/lumi-diferite), Autobiografia lui Jane Pittman (The Autobiography of Miss Jane Pittman- 1974 despre o femeie care se naste in sclavie si ajunge sa lupte pentru drepturile persoanelor de culoare- http://www.imdb.com/title/tt0071175/) sau “The Help”.

5. Cautati materiale video care vorbesc despre discriminarea de orice tip si dezbateti mesajul transmis. Iata o reclama  si un material despre un experiment care si-a propus sa surprinda reactiile oamenilor la situatiile in care sunt discriminati. 

6. Informati-va impreuna despre drepturile omului, deoarece discriminarea presupune incalcarea sau restrangerea acestora.

Nu in ultimul rand, consultati impreuna pagina institutiei care in Romania lupta impotriva discriminarii,  Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii: CNCD. Copilul tau a fost vreodata victima discriminarii? Cum ai reactionat in aceasta situatie?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe