characters characters

Copilul meu este prea conformist

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 ianuarie 2011    |   5047 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilul prea conformistTe-ai intrebat vreodata care este doza potrivita de conformism pentru un copil? Un copil conformist este usor de convins sa faca ceea ce i se spune, de aceea multi parinti nu isi doresc ca acesta sa se schimbe. Totusi, iti propunem sa afli de ce nu este benefic pentru copil sa fie prea conformist.


Citeste intrebarile urmatoare si raspunde cu „da” sau „nu”
  • Copilul tau incearca mereu sa faca tot ceea ce face grupul  de prieteni?
  • Accepta orice parere fara a incerca sa si-o exprime si pe a lui?
  • Isi atribuie vina atunci cand cineva din grup greseste deoarece  simte ca apartine grupului?
  • Isi aduce foarte rar contributia proprie intr-o activitate, iar atunci cand o face cauta permanent aprobarea din partea colegilor?

Ce se ascunde in spatele unui conformism exagerat?


Daca raspunsul la majoritatea intrebarilor de mai sus este afirmativ inseamna ca, probabil, ai un copil care se conformeaza destul de usor. Ce trebuie sa stii este ca aceasta atitudine nu este inascuta, ci dobandita. Care sunt cauzele pentru care cineva dezvolta o astfel de atitudine?
  • Nevoia de a se proteja
  • Nevoia de a se simti iubit si apreciat de cei din jur
  • Nevoia de apartenenta la grup
  • Teama  de a fi respins de cei din jur

Deseori acesti copii prefera sa lase grupul sa decida si foarte rar isi spun parerea in legatura cu un anumit subiect. Pentru a nu spune ceva gresit sau ceva ce nu este similar cu opinia grupului, ei prefera sa se ascunda si sa fie de acord cu tot ceea ce se decide la nivel colectiv. Printre urmarile neplacute ale unei asemenea atitudini se numara implicarea in comportamente periculoase datorita influentei anturajului, o slaba autocunoastere, independenta redusa si o stima de sine scazuta.

Cum poti sa-ti ajuti copilul sa isi reduca nivelul de conformism?


1. Evidentiaza-i lucrurile la care este bun, tot ceea ce stie sa faca singur, pasiunile pe care le are. In acest fel ii vei arata ca are o multime de calitati si capacitati care il ajuta sa se descurce si pentru care merita apreciat.

2. Ajuta-l sa isi formeze o relatie mai speciala si mai apropiata cu un membru al familiei sau cu un alt copil care sa ii devina unul din cei mai buni prieteni.

3. Invata-l sa depinda cat mai putin de aprecierea celorlalti. Nevoia exagerata de a face pe plac celor din jur, de a fi acceptat si aprobat provine din teama de a nu fi respins si lasat singur. Este bine sa il inveti sa fie independent, sa ii dai ocazia sa invete ca se poate descurca si singur, ca nu are nevoie tot timpul de un grup in care sa gaseasca sprijin.  Incurajeaza-l sa isi exprime ideile chiar daca sunt total diferite fata de cele ale altor persoane. De multe ori, sinceritatea si asumarea unui punct de vedere diferit sunt apreciate de catre cei din jur.

4. Ajuta-l sa ia decizii si invata-l care sunt pasii in acest proces: analizarea situatiei, generarea de solutii, alegerea unei solutii, analiza avantaje-dezavantaje, anticiparea consecintelor si aplicarea deciziei luate.

5. Ofera-i sarcini in care sa se descurce singur. Acest lucru ii va da mai multa incredere in el.

6. Solicita-i parerea si exerseaza tehnica argumentarii cu copilul tau. Creeaza situatii ipotetice si provoaca-l la discutii. Nu fi de acord cu el, chiar daca e logic ceea ce spune. Forteaza-l in acest fel sa se revolte si sa-ti demonstreze cele spuse.

7. Nu te astepta sa se schimbe dintr-o data. Vorbim de un proces indelungat, care necesita timp si rabdare, precum si perseverenta din partea ta.

Cat este de conformist copilul tau?



Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    30.08.2012 - 11:08
    ORICAT DE MULT SAU PUTIN SE CONFORMEAZA COPILUL FARA AJUTORUL CELOR DIN JUR NU VA REUSI SA ISI DUCA LA INDEPLINIRE VISELE LUI

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe