characters characters

Gelozia intre frati la preadolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 februarie 2012    |   3845 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Gelozia intre frati la preadolescentiDaca pana la 10-12 ani, copiii devin foarte repede invidiosi unii pe ceilalti, se supara repede si incep sa planga ori sa parasca, trantesc usile si tipa sau lovesc in stanga si in dreapta, atunci cand intra in gimnaziu, copiii isi manifesta gelozia intr-un mod diferit.

Cum se manifesta gelozia intre fratii preadolescenti?

La fel ca la varste mai mici, gelozia intre frati la preadolescenta porneste de la necesitatea de a imparti atentia, afectiunea sau timpul parintilor. La varste mai mici, gelozia intre frati se manifesta in conflicte legate de impartirea jucariilor. La varste mai mari, gelozia si rivalitatea apar mai mult in contexte in care copilul simte ca este evaluat ca personalitate: cine are cele mai bune rezultate la scoala, cine este mai apreciat de parinti sau de prieteni, cine are cel mai mult succes social etc.

Gelozia intre frati poate da nastere la certuri, la imbranceli, vorbe aruncate pentru a rani, la tipete, farse intre frati cu scopul de razbunare si chiar la pauze de a mai vorbi unul cu celalalt si de a mai colabora. Iata ce reactii apar la fiecare copil afectat de gelozia fata de fratele sau.

La nivel comportamental:
•    apar conflicte intre frati, in urma carora pot sa nu isi mai vorbeasca sau sa se evite,
•    cei doi se lovesc intentionat unul de celalalt atunci cand se afla in apropiere si par a fi mereu in pozitia de atac,
•    cei doi tipa deseori unul la celalalt, chiar daca discutia incepe de la un subiect banal.

La nivel afectiv:
•    fiecare isi doreste sa dovedeasca celuilalt ca este “mai bun”, ca are dreptate etc.
•    fiecare simte o furie interioara pentru descarcarea careia cauta mereu ocazii,
•    sunt iritati deseori si par a fi frustrati de diferite lucruri,
•    se pot simti neindreptatiti in relatie cu celalalt frate (pentru ca primeste prea multa atentie din partea parintilor, pentru ca i se permit mai multe lucruri etc.)

La nivelul gandirii:
•    fiecare considera ca trebuie sa fie cel mai bun,
•    au ganduri de depreciere la adresa celuilalt frate (“Se preface ca este mai cuminte ca sa obtina atentia parintilor, mereu a facut asa”, “Niciodata nu s-a descurcat singur” etc.)
•    privesc majoritatea interactiunilor cu propriul frate ca situatii in care unul dintre ei trebuie sa castige.

Ce ar trebui sa stii despre gelozia dintre frati?

1. Gelozia intre frati este un fenomen normal care apare in toate familiile in care exista mai multi copii si se manifesta sub forma competitiei intre frati. Atat timp cat nu deterioreaza relatiile dintre frati, ci doar ii motiveaza sa depuna eforturi mai sustinute pentru a se autodepasi intr-un anumit domeniu, acest tip de rivalitate intre frati este benefica.

2. Gelozia poate fi accentuata si de diferentele existente intre frati, legate de varsta si tipul de temperament al copiilor. Astfel, un copil cu temperament introvertit poate fi gelos pe fratele extravertit, caruia ii este atat de usor sa socializeze. De asemenea, un copil de varsta mai mare poate fi gelos pe fratele mai mic pentru ca acesta primeste mai multa atentie si protectie din partea parintilor.

3. Pentru a nu alimenta gelozia intre frati, stabileste un sistem de reguli si un sistem clar de recompense/pedepse care sa fie valabil pentru toti copiii din casa. Incearca sa fii impartial in relatiile cu copiii tai.

4. Problemele izvorate din gelozia dintre frati iti pot transmite si faptul ca preadolescentii tai au nevoie de mai multa atentie sau afectiune din partea ta. Incearca sa petreci timp cu fiecare dintre copii si sa le oferi aceeasi intelegere si acelasi sprijin atunci cand au nevoie.

5. Gelozia intre frati este sanatoasa si ii invata pe copii lucruri precum: rezolvarea de conflicte, ce inseamna respectul, cum sa negocieze, cum sa fie corecti cu cei din jur si cu ei insisi, ce inseamna o competitie, cum sa se bucure de un castig si ce sa invete de pe urma unui esec.

6. Parintii pot incuraja gelozia intre frati prin comportamente despre care nu isi dau seama ca sunt negative: comparatiile intre frati, lauda unui singur copil, oferirea unuia dintre copii o autoritate mai mare fata de ceilalti frati etc.

In familia ta a aparut gelozia intre frati? Daca da, cum se manifesta?

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    bunica    19.08.2013 - 17:39
    Este benefica si constructiva geloxia intre frati dar ce sa faci cand copilul mai mare care deja spunea poezii ,dansa,spunea povestile pe care parintii si bunicii i le-a citit,desena frumos,picta,era foarte vorbaret si comunicativ,iar de cand sa nascut fratele mai mic a inceput sa imite pe cel mic in tot si in toate a devenit taciturn ,vorbeste putin parca ar avea 3 ani desi are 6 si asta se intampla de cand sa nascut cel mic.
    Ce este de facut?
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    24.02.2012 - 07:12
    @carmen: Cred ca este foarte important sa petreci timp cu fiecare dintre ei, separat, deoarece amandoi sunt in competitie pentru atentia voastra, a parintilor. Este de asemenea important sa valorizezi calitatile fiecaruia, sa le oferi recompense pentru ceea ce fac si sa nu ii compari, nici din punctul de vedere al rezultatelor scolare, nici al comportamentului. Incurajeaza complicitatea dintre ei, atunci cand ea exista, si oricum relatiile fraterne evolueaza si ele in timp, si odata cu intrarea in adolescenta, se vor modifica.
  • Utilizator Anonim
    carmen    24.02.2012 - 06:22
    Buna,
    Da, si in familia mea a aparut gelozia intre frati. Intrucat diferenta de varsta este de 7 ani, mai intai a fost din partea unuia din copii iar acum sunt intr-o continua competitie. Baiatul, care este mai mic cand se simte nedreptatit ne spune ca o consideram pe sora lui printesa(printesita), si pentru ca invata mai bine ii reproseaza acest lucru si tine sa-mi aminteasca si mie(vezi ea nu a luat bursa de merit...). Din cealalta parte vine si ea si spune ca are mai multe responsabilitati si ca pe el il protejam... Si de aici pana la cate o mica ciufuleala intre ei nu mai e decat un pas. Daca nu sunt prin preajma se mai si intampla din pacate.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe