characters characters

Gelozia dintre frati la adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   13 februarie 2012    |   2545 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Gelozia intre frati la adolescentiGelozia intre frati este un fenomen des intalnit, in familiile in care exista cel putin doi copii. Gelozia apare deseori de la cele mai mici varste si in general, ea dispare, odata cu trecerea timpului. Exista insa si cazuri in care rivalitatea intre frati se prelungeste pana in adolescenta. Afla cum poti sa ii faci fata.

De ce apare gelozia intre frati?

Desi probabil o consideri doar o problema, gelozia intre frati ii poate invata sa gestioneze conflicte, sa isi apere meritele, sa faca fata unei personalitati “dificile” etc.  Motivele pentru care apare gelozia intre frati au legatura atat cu timpul si atentia pe care parintii le acorda copiilor, dar si cu propriile dorinte sau nevoi ale copiilor. Daca cei doi adolescenti isi doresc aceleasi lucruri (acelasi tip de haine, aceeiasi prieteni etc.), este posibil sa apara competitia si rivalitatea intre ei. De asemenea, adolescentii care nu se simt apreciati tind sa devina gelosi pe fratii lor.

In ce contexte apare gelozia intre frati?

Social:
- unul dintre frati are un grup mai mare de prieteni, iar celalalt de-abia reuseste sa-si faca unu-doi prieteni,
- unul dintre frati este perceput ca fiind mai sociabil si astfel atrage de partea lui mai multe persoane de aceeasi varsta,
- unul dintre frati este chemat la toate petrecerile ori la toate iesirile in oras cu gasca, in timp ce celalalt frate nu este nici macar invitat.

Familial:
- se poate intampla ca unul dintre copii sa profite de unele ocazii in interactiunea cu parintele pentru a obtine mai multe avantaje decat celalalt copil,
- unul dintre copii ajunge sa se alieze cu unul din parinti si sa-si “toarne” fratele pentru a se bucura de anumite avantaje, dar si pentru a “strica” planurile fratelui.

Scolar:

- rezultatele scolare ale fratilor pot fi diferite, iar competitia dintre ei vizeaza obtinerea atentie din partea parintilor, a mandriei in scoala si chiar a popularitatii,
- de asemenea, comportamentul fratilor la scoala poate fi diferit, copiii dezvoltand relatii diferite cu profesorii: unul dintre frati poate fi preferatul cadrelor didactice, altul- o continua sursa de probleme.

Relatii romantice:
- unii intra in jocul de a concura pentru a obtine o relatie cu aceeasi persoana, iar totul se transforma intr-o competitie: “Pe cine va prefera? Pe cine va alege dintre noi doi/ doua?”.
- unii adolescenti din dorinta de a se razbuna, aleg sa strice relatiile romantice formate intre fratii/surorile lor si partenerii acestora.

Cum poti interveni ca parinte cand apare gelozia intre frati?

In unele cazuri este bine ca parintii sa nu intervina intre frati atunci cand acestia sunt implicati intr-un conflict. De multe ori, certurile si gelozia pot sa atinga cote ridicate tocmai pentru ca isi doresc fiecare dintre ei sa iti atraga cat mai mult atentia. Preferabil e sa stai deoparte.

Seteaza reguli privind comportamentul care le este permis copiilor tai. De exemplu, in situatiile in care se cearta, pot sa isi aduca argumente pro si contra, pot ridica tonul unul la celalalt, insa nu au voie sa foloseasca violenta fizica.

Petrece un interval egal de timp cu copiii tai, fara a-i arata unuia sau altuia ca il avantajezi intr-un mod sau altul. Incearca sa fii impartial.

Atunci cand nu stii care dintre copii a gresit, iar ei dau vina unul pe celalalt, poti alege sa ii sanctionezi pe amandoi, pentru a-i invata sa nu mai minta. Astfel, eviti sa fii acuzat ca ai preferinte pentru unul din copii.

Invata-ti copii, separat, cum anume sa identifice prezenta unui conflict si care sunt abilitatile pe care trebuie sa si le dezvolte pentru a rezolva problemele existente si generatoare de gelozie.

Invata-I sa negocieze atunci cand se afla intr-o situatie conflictuala si arata-le ca avantajul intr-o negociere este ca fiecare dintre cele doua parti are parte de un beneficiu/avantaj, in timp ce intr-o lupta de convingeri, de putere, mereu va exista un invins, iar aceasta pozitie o poate ocupa oricare dintre ei la un moment dat.

Intre copiii tai apar conflicte datorate geloziei?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe