characters characters

Provocarea lunii Octombrie - 31 de zile pentru exersarea curajului

Exercitii de curaj pentru parinti si copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 septembrie 2020    |   5591 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

exercitii de curaj
Cu totii ne dorim sa crestem copii curajosi, care accepta provocarile cu gratie, fac fata esecurilor si nu renunta usor. Nu este insa suficient doar sa ii incurajam pe copii verbal sa faca aceste lucruri. Curajul se dezvolta daca este exersat si pus in practica in situatii diverse.

Cand suntem curajosi? Cand ne este teama, cand percepem situatia ca fiind riscanta (fie si doar la nivel social sau emotional), cand rezultatul actiunilor noastre este incert si cand decidem sa actionam in ciuda acestor factori.

Desigur, este important sa ii vorbesti copilului despre diferenta dintre curaj si riscuri asumate doar din dorinta de a impresiona sau de a ne amuza. De exemplu, a sari de la o inaltime periculoasa doar pentru a demonstra ca nu ii este teama, nu este un act de curaj, ci un risc inutil. In schimb, a lua apararea unui coleg hartuit de alti colegi sau a participa la un concurs intr-un domeniu de care este pasionat sunt acte de curaj, pentru ca au o semnificatie pozitiva vizibila.

Poti dedica intreaga luna octombrie exersarii curajului in familia ta. Iata 31 de exercitii si activitati care va pot inspira.

1 Octombrie

Incepe luna cu o lista a lucrurilor care iti produc teama, dar si entuziasm. Este vorba de acele lucruri pe care ai vrea sa le faci, dar iti este teama. De exemplu, poate iti este teama sa vorbesti in public, dar ai vrea sa depasesti aceasta frica.

2 Octombrie

Un exercitiu pe care il poti repeta in fiecare zi: imagineaza-ti cum ai actiona in mod curajos in situatii care te sperie. Alege cate o situatie diferita pentru fiecare zi. Cum te-ai simti si cum ai actiona?

3 Octombrie

Exercitiu de mindfulness: alege unul dintre lucrurile care te sperie si lasa teama sa apara. Nu incerca sa o diminuezi sau sa o eviti. Vei observa ca va trece mai repede decat te-ai fi asteptat.

4 Octombrie

Citeste o carte despre curaj.

5 Octombrie

Exercitiu de imaginatie cu accent pe detaliile practice: gandeste-te cum ai putea sa realizezi lucrul care iti inspira teama. Unde ar fi nevoie sa mergi, ce actiuni ar trebui sa faci? Imagineaza-ti ca reusesti sa depasesti teama si sa ai succes.

6 Octombrie

Pregatirea este antidotul fricii in multe situatii. Scrie pe hartie pasii pe care ai putea sa ii faci pentru a te pregati pentru provocarea care te sperie. Care sunt resursele de care ai nevoie, persoanele care te-ar putea ajuta? Cat efort si cat timp ar dura pregatirea pentru succes? Cum ai putea exersa abilitatile de care ai nevoie pentru a depasi teama?

7 Octombrie

Azi prevenim probleme si ne pregatim pentru obstacole:gandeste-te la solutii pe care le poti pune in aplicare daca te vei confrunta cu obstacole.

8 Octombrie

Dupa ce ne-am ocupat de eventuale scenarii negative, e timpul sa ne indreptam atentia catre cele pozitive. Cum ar fi daca lucrurile ar merge bine? Care sunt scenariile frumoase posibile? Imagineaza-ti in detaliu cum ar arata succesul daca ai reusi sa iti depasesti temerile.

9 Octombrie

Fa primul pas din cele scrise mai sus. Incepe cu cel mai simplu. De exemplu, citeste un articol despre subiectul respectiv sau vorbeste cu cineva despre obiectivul tau.

10 Octombrie

Alege urmatorul pas din etapele de pregatire si pune-l in aplicare.

11 Octombrie

Azi sarbatoresti faptul ca ai facut deja doi pasi in directia dorita. In urmatoarele zile, continua sa pui in aplicare si urmatorii pasi.

12 Octombrie

Gaseste un model care sa te inspire. Alte persoane fac deja lucrurile care tie iti trezesc teama, iar acest lucru inseamna ca si tu poti sa il faci. Afla mai multe despre experienta acestora, fie direct, fie indirect.

13 Octombrie

Gandeste-te la curajul de care ai dat dovada in alte situatii trecute, cand te-ai confruntat cu situatii care te speriau, dar care s-au dovedit a fi destul de usor de gestionat. Scrie-le pe hartie, pentru a nu trece cu vederea niciuna.

14 Octombrie

Aminteste-ti ca a avea curaj este mai usor cand avem umor, compasiune fata de noi insine si incredere in cei din jur. Chiar daca vei intampina obstacole, tine minte ca le poti depasi cu putin haz de necaz si cu ajutorul persoanelor din jur.

15 Octombrie

Descopera cum te poti calma in momentele de teama sau anxietate prin exercitiile de respiratie.

16 Octombrie

Entuziasmul si bucuria sunt de asemenea importante cand vine vorba de curaj. Azi aminteste-ti motivele pentru care te entuziasmeaza obiectivele pe care ti le-ai propus. Cand simti ca te cuprinde teama, activeaza-ti entuziasmul pentru misiunea ta.

17 Octombrie

Incearca ceva nou sau schimba ceva in rutina zilnica. Curajul e necesar deseori cand vine vorba de situatii noi sau necunoscute, asa ca il poti exersa alegand sa introduci noutate in viata ta. Poate fi vorba de ceva simplu, precum o schimbare in infatisarea fizica sau un nou hobby.

18 Octombrie

Fa miscare fizica. Te ajuta sa consumi energia asociata cu anxietatea si stresul si te ajuta sa te simti mai puternic.

19 Octombrie

Fa o lista cu toate calitatile si obiceiurile tale pozitive. Care sunt lucrurile pe care cei din jur le apreciaza la tine? Care sunt obiceiurile si actiunile tale de care esti cel mai mandru?

20 Octombrie

Invata ceva nou – eventual ceva ce ti se pare dificil sau este diferit de ceea ce stii cel mai bine.

21 Octombrie

Incearca o activitate noua, la care este foarte probabil sa esuezi. Desigur, este important ca urmarile esecului sa nu iti afecteze viata in mod semnificativ. De exemplu, poti incerca un nou hobby sau un nou sport. Ideea din spatele acestui exercitiu este sa privesti esecul dintr-o noua perspectiva, ca parte naturala a procesului de invatare.

22 Octombrie

Zi de relaxare: azi iti dai voie doar sa te odihnesti si sa faci lucrurile care te bucura.

23 Octombrie

Ne este mai usor sa fim curajosi cand suntem alaturi de oamenii apropiati. Cere ajutorul unei persoane de incredere pentru a face un lucru de care iti e teama.

24 Octombrie

Azi esti alaturi de cineva care vrea sa fie mai curajos. Ajuta pe cineva sa faca un lucru de care se teme.

25 Octombrie

Exercitiu de reflectie. Raspunde-ti la urmatoarele intrebari: In ce conditii iti este mai usor sa fii curajos? Cum reactionezi cand simti teama? Cum altfel ai putea actiona data viitoare?

26 Octombrie

Vorbeste cu cineva apropiat despre temerile tale si despre felul in care incerci sa le depasesti.

27 Octombrie

Exprima o parere diferita de a celor din jur, pe care ti-a fost frica sa o exprimi pana acum.

28 Octombrie

Cauta o modalitate prin care te poti implica in comunitatea locala – prin voluntariat, initiative civice sau activitati caritabile.

29 Octombrie

Ia in considerare un curs de prim ajutor. Invatand sa ii ajuti pe altii, te vei simti mai increzator si mai plin de curaj.

30 Octombrie

Realizeaza un poster cu un citat despre curaj. Uneori, avem nevoie de memento-uri concrete despre importanta curajului.

31 Octombrie

Incheie luna cu un bilant. Cati pasi ai parcurs catre obiectivele care te sperie? Ce lucruri noi ai invatat in aceasta luna? Oricum ar arata rezultatele obtinute, sarbatoreste faptul ca ai actionat in directia dorita.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe