Esti parintele unui copil cu nevoi speciale?
Esti parintele unui copil cu nevoi speciale? Atunci si tu esti un parinte cu nevoi speciale. In primul rand ai nevoie de specialisti care sa te indrume sa faci fata acestor nevoi speciale ale copilului tau. Apoi ai nevoie sa fii inconjurat de familie cu dragoste si sustinere. Pe un loc important se afla si prietenii la care nu trebuie sa renunti daca ei vin catre tine cu deschidere si intelegere.
Nu trebuie sa te izolezi intr-o lume a ta, cu gandul ca cei din jur nu vor intelege prin ce treci. Atitudinea ta va avea efecte negative asupra copilului tau. El are nevoi speciale: mai multa dragoste, mai multa sustinere, mai multi prieteni care sa-l inteleaga si sa-l ajute. Vezi, exact ce-ti trebuie si tie. In afara de toate acestea, e un copil, care pana sa inteleaga ca e diferit de ceilalti copii, trebuie sa se joace, sa socializeze cu copiii, sa fie implicat in activitati specifice varstei sale. Nu adauga inca un minus printr-o atitudine resemnata in fata sortii, lupta si copilul tau va fi un luptator.
Nu esti parintele unui copil cu nevoi speciale? Ai un copil cu o dezvoltare corespunzatoare? Fii recunoscator! Cum? Ai grija ce atitudine abordezi fata de copiii cu nevoi speciale si fata de parintii acestora. Nu uita ca nu a fost alegerea lor de a se afla intr-o astfel de situatie. Ai grija mai ales cum iti educi copilul sa reactioneze cand va intalni copii cu nevoi speciale. Invata-l sa fie tolerant si cooperant, sa privesca firesc lucrurile, sa accepte ca exista si astfel de copii si ca fac parte, mai mult sau mai putin, din viata noastra.
Si eu am un nepot cu nevoi speciale, a carui mama a murit la nasterea acestuia. Asa am inteles ca parintii unor astfel de copii au si ei nevoi speciale cu care se confrunta in ingrijirea si educarea propriilor copii. Copilul meu poata sa distinga intre cum sa se joace cu orice alt copil si cum sa se joace cu varul lui. E mai rabdator in cazul acestuia din urma, nu pentru ca e mai mic, ci pentru ca stie cat de important este ca se joaca impreuna. De unde stie acest lucru? Am discutat de nenumarate ori, chiar pe situatii concrete, despre copiii si adultii cu nevoi speciale. Apoi s-a intamplat si in familia noastra.
Institutor Valentina Cretan, Scoala Nr.22 „Mircea Eliade”, Craiova
“Sunt invatatoare de 22 de ani, gradul didactic I, am studii superioare in domeniul masuratorilor terestre si cadastrului, domeniu in care am si profesat ocazional in ultimii 6 ani. Munca la clasa, cu copiii, este adevarata mea chemare, este profesia in care ma regasesc. Sunt casatorita si am un baiat in clasa I. Sunt titulara la o scoala de prestigiu in Craiova si in judetul Dolj - Scoala nr.22 "Mircea Eliade". Sunt un om obisnuit.”
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum adopti un stil de viata sanatos in familie
In familie, copiii au ocazia sa isi formeze pentru prima data atitudini si convingeri despre alimentatie, miscare fizica, grija de sine, somn si alte alegeri care defines stilul de viata.
-
7 obiceiuri care contribuie la sanatatea psihica a copiilor
Bazele echilibrului emotional si ale sanatatii psihice se construiesc in copilarie, atat in cadrul relatiilor dintre parinte si copil, cat cu ajutorul obiceiurilor care se formeaza in aceasta perioada.
-
Exercitii pentru motricitatea grosiera a copiilor 1
Joaca fizica este modalitatea principala prin care prescolarii isi dezvolta motricitatea grosiera. Ce inseamna aceasta, de ce este importanta pentru dezvoltarea copiilor si cum o putem incuraja?
Comentează: