characters characters

Erorile in invatare

Cum invata copiii mai eficient? Facand greseli

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 noiembrie 2018    |   2516 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

erorile in invatare
Majoritatea cadrelor didactice si majoritatea parintilor isi doresc sa ii ajute pe copii sa evite greselile in invatare. Pentru mult timp, s-a crezut ca greselile impiedica invatarea, deoarece ii fac pe copii sa invete materia incorect sau pentru ca greselile incetinesc invatarea.

Studii recente insa arata ca acest lucru nu este neaparat adevarat. De fapt, invatarea este mai eficienta daca elevii sunt „ajutati” sa greseasca. Retinem lucrurile mai bine si pe termen mai lung, daca ne confruntam cu sarcini dificile, la care cel mai probabil vom gresi sau vom esua. Mai multe experimente au aratat ca atunci cand elevii au fost pusi sa raspunda la intrebari privind o lectie pe care urmau sa o invete si nu stiau sa raspunda, au retinut mai bine informatiile din lectia respectiva decat elevii care nu au fost pusi sa raspunda la intrebari.

Citeste si:

Greselile sunt oportunitati de invatare

Cum il imprietenesti pe copil cu greselile


Cand copiii sunt pusi sa ghiceasca raspunsul la intrebari pe care nu le stiu sau pur si simplu sa se gandeasca la tema abordata in intrebare, atentia lor este in mod automat indreptata catre tema respectiva.

Cum poate fi folosita aceasta descoperire in educatia copilului tau?

  • Recomanda-i copilului ca inainte de a citi o lectie noua sau un capitol nou, sa incerce sa raspunda la intrebarile de la finalul lectiei sau capitolului. Astfel, va fi mai atent in timpul lecturii si va retine mai usor informatiile esentiale din lectie sau din capitol.
  • Dupa lectura capitolului sau lectiei, recomanda-i sa incerce din nou sa raspunda la intrebari.
  • Peste cateva zile, poate reciti intrebarile si poate incerca sa isi aminteasca raspunsurile.

Aceasta strategie de invatare este mai eficienta decat simpla citire si recitire a materialului, deoarece il implica activ pe copil si ii trezeste curiozitatea fata de material. In plus, este o modalitate eficienta de a-l imprieteni pe copil cu greselile, ajutandu-l astfel sa fie mai curajos si mai entuziasmat fata de invatare.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe