characters characters

Episoadele depresive din timpul pubertatii

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 februarie 2014    |   2134 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

episoade depresive pubertate
“Pot sa spun ca am avut o relatie foarte frumoasa cu fiica mea. Totul a fost bine pana cand intr-o zi mi-a intors spatele, a trantit usa de la camera si a devenit mofturoasa. Ma intreb unde a disparut copilul meu?  Se intampla si altor parinti de preadolescenti sa observe astfel de schimbari la copiii lor?” ne intreaba o mamica.

Ce se intampla cu copiii aflati in perioada de pubertate?

Marea majoritate a copiilor aflati in etapa de pubertate trec prin schimbari bruste de dispozitie si prin stari numite in engleza “puberty blues”. Acestea sunt episoade depresive minore, care  se pot agrava daca copiii nu au sprijinul moral din partea parintilor pentru a face fata schimbarilor care au loc in aceasta perioada. Hormonii au un rol deosebit de important in schimbarile fizice si psihice care survin in perioada pubertatii, influentand si starile emotionale ale copilului.


Pubertatea este o perioada dificila pentru toti copiii. Nu vorbim doar de trecerile de la entuziasm la tristete, ci si de faptul ca apar momente de autocunoastere, momente de confuzie si deseori de rusine, cauzate in special de modificarile fizice.

Cum iti poti ajuta copilul sa treaca mai usor peste schimbarile de dispozitie din timpul pubertatii?

1. Vorbeste-i despre dificultatile pe care le-ai intampinat tu in pubertate, cum ai trecut peste ele si ce te-a ajutat sa faci mai usor fata acestora.

2. Mentine liniile de comunicare deschise cu copilul tau si asigura-l ca poate oricand si in orice moment sa apeleze la tine.

3. Evita sa razi de preocuparile si ingrijorarile copilului tau fiindca pentru el sunt foarte importante.

4. Incurajeaza-ti copilul sa doarma suficient pentru a se odihni (ajuta mult si in schimbarile de dispozitie).

5. Exercitiul fizic este important pentru ca ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului din punct de vedere fizic si influenteaza pozitiv emotiile copilului. In plus, poate aduce o imbunatatire imaginii personale, care devine foarte importanta in aceasta perioada. Presiunea grupului de prieteni este din ce in ce mai resimtita. Incurajeaza-ti copilul sa isi aduca acasa prietenii pentru a-i cunoaste cat mai bine.


Aminteste-ti ca aceste episoade depresive minore sunt doar un stadiu prin care cei mai multi dintre preadolescenti trec. In fond, aceste episoade fac parte din procesul de transformare in adult, iar o atitudine suportiva din partea ta ca parinte, ii vor face aceasta tranzitie mai usoara. Tu si copilul tau ati trecut prin asemenea momente?


*Sursa foto: Freepik.com

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Utilizator Anonim
  clara    05.02.2014 - 10:17
  Este bine ca parintii sa fie informati despre aceste schimbari de dispozitie ale preadolescentilor si adolescentilor pentru a nu le interpreta ca semn de "obraznicie" si pentru a nu reactiona agresiv la ele. Este important de asemenea, sa le acorde spatiu si timp copiilor pentru a invata sa faca fata acestor stari emotionale mai putin placute.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe