characters characters

Emotiile la inceputul anului scolar

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 septembrie 2016    |   5705 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Emotii inceput de an scolar
Majoritatea parintilor traiesc un mix de emotii atunci cand copilul lor incepe scoala: entuziasm pentru un nou inceput, ingrijorare si teama fata de necunoscut, tristete pentru timpul care a trecut prea repede. Cum poti face fata propriilor emotii, dar si cum il poti ajuta pe copil sa le depaseasca pe ale lui, afli din materialele de mai jos. In plus, vorbim despre cum incepe scoala in alte tari din lume si cum pot cadrele didactice sa inceapa anul scolar comunicand mai eficient cu elevii lor.

Emotiile parintilor la inceputul anului scolar

emotiile parintilor in prima zi de scoala

In spatele tuturor copiilor care incep un an nou scolar, se afla parinti ingrijorati, la fel de sau poate mai anxiosi decat copiii lor. Fiecare noua etapa din viata copilului va marca o noua etapa din viata parintelui, iar teama fata de necunoscut si ingrijorarea apar atat la cei mici, cat si la cei mari.

Citeste mai departe.


Anxietatea la inceputul clasei pregatitoare

Prima zi de scoala poate fi o zi tensionata pentru elevii de toate varstele. Insa, pentru cei care abia incep scoala si intra in clasa pregatitoare, emotiile pot fi mult mai mari. Copilul tau trebuie sa se adapteze la noi colegi, la un nou cadru didactic si la o noua scoala. Toate acestea pot fi foarte solicitante pentru un copil de 6 ani. Asa ca, va avea nevoie de ajutorul tau pentru a gestiona anxietatea inainte de inceperea scolii.

Citeste mai departe.


Sondaj pentru parinti:

Ce emotie ai simtit in prima zi de scoala a copilului tau?

Majoritatea parintilor (71.4%) declara ca in prima zi de scoala a copiilor lor, au simtit entuziasm, iar 28.6% dintre ei declara ca au simtit un amestec de emotii (entuziasm, tristete, ingrijorare).

Participa si tu la sondajul SuntParinte.ro.


Activitate pentru copii: „Ce fel de cadru didactic iti doresti?”

Daca esti cadru didactic, la inceputul anului scolar, este important sa stabilesti o relatie de incredere cu elevii tai. Poti incepe prin a afla raspunsurile lor la intrebarea „Ce fel de profesor iti doresti?”.


Poti descarca fisa noastra printabila care sa te ajute sa faci aceasta activitate.

Citeste mai departe.


Traditii legate de inceputul anului scolar in lume

In Germania, copiii care incep scoala primesc conuri de hartie sau plastic, frumos decorate, pline de rechizite si dulciuri, numite „schultuten”. Iar copiii japonezi primesc un ghiozdan special, numit randoseru.

Citeste mai departe.


Cum incepe scoala in Finlanda

„Cred ca e important sa ai un inceput de an scolar mai relaxat, pentru ca elevii sa se adapteze treptat la rutinele si procedurile scolare.” declara Johanna Hopia, invatatoare din Kuopio, Finlanda. In clasa ei, primele zile de scoala sunt dedicate discutiilor despre vacanta de vara, jocurilor si miscarii fizice. In aceasta perioada, copiii nu primesc manuale si nici teme pentru acasa.

Citeste mai departe.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/50997200@N07/6059920301/

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

 • Pregatirea emotionala pentru inceperea scolii
  Cum il pregatesti pe cel mic pentru inceperea scolii
  12 mai 2023   

  Copilul tau incepe scoala la toamna? Dincolo de intrebarile despre cat de pregatit este copilul din punct de vedere cognitiv pentru inceperea scolii, un aspect esential este pregatirea lui emotionala si sociala pentru aceasta schimbare.

 • Teama de noul an scolar
  Teama din prima zi de scoala sau gradinita. Cum ii ajutam pe copii
  25 august 2022   

  Orice nou inceput poate trezi neliniste, frica sau ingrijorare, la orice vârsta. In cazul copiilor, aceste emotii pot fi si mai intense, pentru ca cei mici nu si-au format inca abilitatile de reglare emotionala si nu pot anticipa intotdeauna corect ce presupune schimbarea prin care urmeaza sa treaca.

 • Inceperea scolii
  Înapoi la școală. Cum îl pregătim pe copil pentru programul zilnic
  18 august 2022   

  După lunile de vacanță de vară, revenirea bruscă la programul școlar poate fi dificilă pentru cei mici. De aceea, este recomandat să începi treptat să îl pregătești pe copil pentru începerea anului școlar.

Mai multe