characters characters

Educatia artistica

Arta ajuta la dezvoltarea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   09 noiembrie 2015    |   4445 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Educatia artistica
Artele in educatia copiilor nu au doar rolul de a-i relaxa sau de a le exersa imaginatia. Studiile arata ca exista o puternica legatura intre arta si performante scolare. Copiii care petrec cel putin trei zile pe saptamana (cate trei ore pe zi) realizand o forma de arta sunt de patru ori mai predispusi sa obtina performante scolare bune decat restul copiilor.

Cum il incurajezi pe copilul tau sa se apropie de arta?

  • Petreceti timp in muzee si admirati operele de arta.
  • Incurajeaza-ti copilul sa practice orice forma de arta.
  • Implica-l in activitati artistice care sa ii faca placere.
  • Ascultati impreuna muzica diversa. Puteti descoperi muzica traditionala din alte tari, muzica clasica, dar puteti si sa inventati impreuna cantece si melodii.
  • Descoperiti impreuna tehnici usoare de pictura si desen.
  • Reproduceti tablouri ale marilor pictori si cititi despre diverse curente artistice.
  • Mergeti la concerte si la piese de teatru impreuna.
  • Urmariti documentare despre artisti cunoscuti din diverse domenii.

Arta si dezvoltarea emotionala

Atunci cand canta, modeleaza, picteaza, deseneaza sau fac colaje, copiii traiesc un sentiment de satisfactie emotionala care provine din autonomia pe care o simt si din bucuria de a se exprima. Faptul ca ei pot sa aleaga ce sa faca cu creioanele sau pensula, inseamna o sansa pentru ei de a fi autonomi si independenti.

Prescolarii

Pe masura ce cresc, copiii devin interesati de prieteni de aceeasi varsta, devenind mai comunicativi. In plus, arta ajuta la o stima de sine mai ridicata (pentru ca au invatat o abilitate noua, care le face placere) si sa isi dezvolte si comunicarea prin activitati de negociere sau trairea empatiei intr-un grup de copii.

Copiii in clasele primare

La aceasta varsta, sunt recomandate activitati artistice de grup, care incurajeaza cooperarea si care exerseaza comunicarea si gestionarea emotiilor, rezolvarea conflictelor si empatia. Pe de alta parte, copiii pot deveni mai critici fata de rezultatele artistice obtinute, fiind posibil sa le scada increderea in abilitatile lor creative. Asadar, este important sa le fie oferite modalitati diferite in care isi pot consolida abilitatile, dar si libertatea de a experimenta.

Arta si dezvoltarea cognitiva

Arta inseamna o activitate de explorare a materialelor folosite, o activitate de generare de idei si de dobandire de noi informatii despre obiectele si lucrurile din jur. In plus, copiii invata si sa ia decizii.

Putem vorbi de patru tipuri de decizii pe care copiii le iau cand deseneaza, de exemplu:

  • ce anume vor picta/desena/contura
  • lucrurile de care vor avea nevoie
  • timpul necesar de realizare
  • modul in care va fi evaluata arta lor.

Pe masura ce cresc, copiii vor invata sa foloseasca simboluri in arta, iar acest lucru presupune dezvoltarea gandirii si a limbajului.

Prescolarii

Prescolarii pot fi ajutati sa invete si sa inteleaga mai multe lucruri despre lumea inconjuratoare prin intermediul artelor. Iar libertatea de a improviza artistic (de a inventa noi miscari, noi cantece sau de a picta liber) ii ajuta pe copii sa descopere lucruri noi.

Copiii in clasele primare

La aceasta varsta, activitatile artistice se pot combina cu cele stiintifice, de exemplu, pentru o mai complexa intelegere a lumii. De exemplu, copiii pot exersa prin desene notiunea de fractie. In plus, implicarea in activitati artistice ii ajuta pe copii sa dezvolte strategii de invatare, descoperind importanta repetitiilor si a exercitiului. Teatrul la aceasta varsta ii ajuta pe copii sa inteleaga structura unei povesti, relatia cauza-efect si le poate dezvolta abilitatea de exprimare in scris.

Arta si dezvoltarea motrica

Prescolarii

Prescolarii isi dezvolta mai ales motricitatea grosiera (miscari ample) si isi exerseaza echilibrul si coordonarea atunci cand invata miscari de dans de baza. Pe masura ce cresc, pot inventa ei insisi miscari noi. Artele plastice la aceasta varsta reprezinta mai mult experiente de miscare, copiii explorand felul in care pot folosi materialele de pictura si desen. Se recomanda folosirea pensulelor si creioanelor de dimensiuni mai mari, care pot fi usor tinute in mana si a instrumentelor muzicale usor de manevrat.

Copiii in clasele primare

Pe masura ce copiii cresc, creste si capacitatea lor de coordonare motrica, iar in clasele primare copiii pot fi motivati sa isi imbunatateasca tehnicile de desen sau pictura. Orele de dans vor include miscari mai sofisticare, iar cele de muzica vor pune in valoare abilitatile vocale imbunatatite ale copiilor. In artele plastice, copiii vor putea folosi pensule si creioane mai fine, imbunatatindu-si astfel motricitatea fina, dexteritatea si controlul.

Arta si dezvoltarea limbajului

Orice forma de arta inseamna si dezvoltarea limbajului pentru ca cel mic invata cuvinte noi despre forme, culori, actiuni etc. In plus, pe masura ce stapaneste o anumita arta, copilul va invata sa exprime in cuvinte ce a exprimat in mod artistic.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe