characters characters

Doua tipuri de parenting care ajuta la echilibrul emotional al copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 octombrie 2023    |   547 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

doua stiluri de parenting
Rolul de parinte presupune o multime de provocari si decizii luate, de multe ori contra timp. Uneori aceste decizii se dovedesc a fi bune, alteori, mai putin bune. Specialistii au descoperit ca impartirea sarcinilor aduce beneficii nu doar parintilor, ci si copiilor. Astfel, putem vorbi de doua stiluri de parenting echilibrate care par sa fie cea mai buna solutie in cresterea si educarea armonioasa a celor mici. Este vorba de stilul de parenting impartasit si cel structurat. Iata ce inseamna fiecare dintre ele.

Citeste si:


Doua metafore pentru doua stiluri de parenting: gradinarul si tamplarul


Cand parintii au stiluri diferite de parenting 



Stilul de parenting impartasit presupune a distribui in mod echitabil sarcinile si responsabilitatile casnice cu partenerul de viata.

Stilul de parenting structurat inseamna rutine predictibile, limite consistente, reguli clare si concise, toate menite sa ofere sprijin copilului in toate stadiile dezvoltarii sale.

Aceste stiluri de parenting par sa genereze mai putine probleme de comportament in randul copiilor si scad riscul de a dezvolta simptome depresive la copiii de toate varstele. In plus, iritabilitatea intre 13 si 18 ani este mai putin frecventa in randul copiilor, iar relatia parinte- copil este mult mai buna si perceputa mai apropiata atat de parinte, cat si de copil.

Ce inseamna in practica cele doua stiluri de parenting?

Schimba-ti perspectiva despre ce inseamna a fi parinte si invata sa colaborezi cu partenerul de viata. Parentingul impartasit nu inseamna doar a-l ajuta pe celalalt, ci si a lua decizii impreuna, a investi in mod egal resurse de orice natura si a functiona ca o echipa pentru binele copilului.

Renunta la nevoia de a controla totul, pentru a putea da libertate si celuilalt parinte sa aiba autoritate si sa contribuie la deciziile legate de copil. Accepta ca fiecare parinte are un stil diferit de abordare a cresterii copiilor si ca acestia au nevoie de varietate.

Fii cat se poate de consistent in tot ce spui si faci cand vine vorba de copil. Cei mici observa rapid schimbarile si profita de orice incalcare de reguli sau limite, ceea ce va genera mai multe probleme ulterioare de comportament.

Creeaza rutine si mentine-le indiferent de context sau de ziua saptamanii. Adesea copiii tind sa negocieze reguli si rutine diferite in vacante sau in weekend. Flexibilitatea este importanta si benefica, insa schimbarea frecventa a rutinelor sau regulilor pentru copii poate contribui la sentimentul de lipsa de predictibilitate si la refuzul de a le respecta.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe