characters characters

Divort cu copil– cum sa nu fie prins la mijloc

Top 10 recomandari pentru parintii divortati

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 octombrie 2015    |   1575 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

familie cu doi copiiDivortul cu un copil la mijloc este cu siguranta una dintre cele mai dificile experiente prin care poate trece un parinte. Desi este o experienta incarcata de tristete, furie, ostilitate, teama si o multime de alte sentimente si emotii dificile, poate fi traversata mai usor de catre parinti si copii daca sunt respectate cateva reguli.

Marilyn Wedge, scriitoare si specialista in domeniul terapiei de familie sustine ca exista 10 recomandari de care parintii divortati trebuie sa tina cont pentru a-si ajuta copiii sa treaca mai usor peste schimbarile ce vor surveni. Iata care sunt acestea:

1. Cauta sa iti tii in frau ostilitatea si furia pe partenerul de viata in urma divortului. Cele mai frecvente cauze pentru care copiii intampina probleme in urma unui divort sunt certurile dintre parinti, in fata copilului

2. Renegociaza relatia de parinte cu partenerul de viata, in urma divortului. Asta nu inseamna ca trebuie sa fiti cei mai buni prieteni, dar e important sa existe o relatie civilizata intre voi.

3. Fii pregatit pentru eventualitatea in care fostul tau partener incepe o noua relatie romantica si ajuta-l pe copil sa se obisnuiasca cu aceasta schimbare. Explica-i fiului sau fiicei tale ca acest lucru se intampla frecvent dupa divort. Faptul ca fostul tau partener a inceput o noua relatie nu inseamna ca nu il mai iubeste pe copil, iar noua persoana din viata parintelui sau poate fi chiar o prezenta placuta, daca ajunge sa o cunoasca.

4. Evita sa iti vorbesti de rau fostul partener sau fosta partenera, in fata copilului, chiar daca el sau ea face acest lucru. Poti chiar sa ii spui cateva lucruri bune pe care le-a facut sau unele trasaturi de caracter pe care le apreciezi. Iar in cazul in care afli ca fostul sot sau fosta sotie te critica, poti sa ii explici copilului ca probabil din cauza furiei sau tristetii procedeaza astfel. Evita de asemenea sa ii vorbesti de rau pe cei ce fac parte din familia fostului sot. Copiii isi iubesc bunicii, matusile, unchii si verisori, iar daca tu incepi sa ii vorbesti de rau, vei obtine doar un conflict de emotii si ganduri in ceea ce ii priveste pe cei mici. Evita sa ii ceri copilului sa isi aleaga „tabara”: „Esti de partea mea?”, „Esti impotriva mea ?”.

5. Ajuta-l pe copil sa se adapteze schimbarilor din programul lui. Vizitele frecvente la celalalt parinte, weekend-urile impartite intre cei doi parinti pot duce la probleme de organizare: copilul poate uita sa ia cu el ce ii trebuie atunci cand se duce in vizita la celalalt parinte, iar rechizitele sau hainele pierdute pot fi intamplari frecvente.

6. Explica-i copilului faptul ca nu trebuie sa se simta vinovat pentru timpul petrecut cu celalalt parinte. Copiii pot uneori sa simta presiunea de a fi „corecti” fata de ambii parinti si se pot simti vinovati daca stau mai mult timp cu unul dintre parinti sau daca se distreaza alaturi de el.

7. Asigura-ti copilul ca nu este cu nimic vinovat pentru divortul vostru. Deseori, copiii cred ca ei sunt principala problema dintre parinti.

8. Fii pregatit sa il ajuti pe copil sa faca fata dezamagirilor. Se poate intampla ca, din diverse motive, partenerul care a parasit casa in urma divortului sa nu isi poata tine promisiunile sau sa nu reuseasca sa se implice suficient de mult in viata copilului. Asigura-l pe copil ca celalalt parinte il iubeste chiar daca nu se poate implica in viata lui pe cat de mult isi doreste sau este nevoie.

9. Spune-i copilului tau ca te astepti ca indiferent de ce se intampla intre parinti, el sa fie in continuare la fel de increzator, fericit si plin de dorinta de a cunoaste lumea din jur.

10. In situatia in care tu si partenerul tau intampinati dificultati in a va creste copilul si a cadea de acord asupra unor lucruri ce tin de acesta, luati in considerare ideea de a merge la un psiholog sau un terapeut de familie.

Alte reguli care iti pot face viata mai usoara daca este parinte divortat:

  • Nu stabili planuri impreuna cu copilul inainte de a cere si acordul celuilalt parinte.
  • Nu transmite mesaje, bani sau obiecte celuilalt parinte prin copil. Asuma-ti responsabilitatea pentru comunicarea cu acesta.
  • Nu interoga copilul referitor la viata celuilalt parinte. Discuta cu el despre cum s-a simtit, ce a facut, dar nu despre informatii privind viata personala a celuilalt parinte.
  • Nu interveni in relatia copilului cu celalalt parinte ca mediator sau negociator. Spune-i copilului tau ca fostul tau partener il iubeste cu siguranta si ii vrea binele, dar ca nu poti interveni in relatia copilului cu fostul tau partener.
  • Dupa divort, este foarte probabil sa te simti singur sau singura. Evita sa folosesti compania copilului tau pentru a compensa propria singuratate. Cauta sa legi noi prietenii, fa-ti un obicei din a te vedea cu prietenii si rudele apropiate si gaseste noi hobby-uri sau activitati care iti permit sa cunosti oameni noi.

Divortul aduce multa suferinta intregii familii, insa daca parintii isi propun sa nu il priveze pe copil de o relatie cu celalalt parinte, „daunele” pot fi limitate:).


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Reactiile copiilor la divortul parintilor
    Reactiile copiilor la divortul parintilor
    02 august 2023   

    Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

  • Interviu cu Ana Nicolescu - independenta financiara a mamelor divortate
    Interviu cu Ana Nicolescu: despre independenta financiara a mamelor divortate
    16 iunie 2023   

    Ana Nicolescu este jurnalist, anptreprenor, trainer, Business Coach si Change Strategist. A lucrat in presa, iar când a devenit mama a inceput sa scrie pe blogul Mamica Urbana.

  • Mama singura
    Cum se dezvolta copiii crescuti de mame singure
    18 martie 2022   

    Din ce in ce mai multe mame isi cresc copiii singure, fie ca urmare a unei alegeri personale, fie care urmare a separarii sau a pierderii partenerului. Ce spun cercetarile despre dezvoltarea copiilor crescuti de mame singure? In general, acestia evolueaza la fel de bine precum copiii crescuti de ambii parinti.

Mai multe