Dezvolta-i limbajul!
Afara e frig, vreme de stat in casa, nu de plimbari. Copilul tau da semne mari de plictiseala si se plimba dintr-o camera in alta. Iti propunem un joc prin care ai putea sa-i dezvolti limbajul. Se poate practica oriunde: in masina- daca sunteti blocati in trafic, pe holurile de asteptare pentru a intra la doctor, in casa in timp ce tu iti faci treburile sau chiar poti sa organizezi o seara in care toata lumea participa.
Jocul se numeste “fazan”. Probabil ca ai auzit de el si poate l-ai jucat si tu. Mai stii regulile?
1. Se poate juca cu minim doi participanti.
2. Prima persoana spune cu voce tare litera A, iar in gand spune tot alfabetul. Cel de-al doilea participant va spune Stop, atunci cand doreste. Litera la care a ajuns atunci cand repeta alfabetul va reprezenta litera cu care incepe primul cuvant.
3. Se formeaza cuvinte cu ultimele doua litere ale cuvantului spus de persoana de dinainte. De exemplu, ai inceput jocul cu litera M, un prim cuvant ar putea fi “masa”, iar urmatorul trebuie sa inceapa cu silaba “-sa” (ex: sare) si tot asa.
4. Iti poti inchide adversarul sau adversarii daca reusesti sa formezi cuvinte in care ultimele doua litere nu mai pot fi folosite alte cuvinte pentru ca nu exista. Exemplu: “-st”, “-nt” sau gerunziile. Cuvintele ce reprezinta gerunzii (terminate in “-and”, “-ind”) nu pot fi folosite pentru a forma ulterior alte cuvinte.
5. Persoana care a fost inchisa pentru prima data va primi litera “F” de la cuvantul “fazan”. Atunci cand aduna toate literele din cuvant, asta inseamna ca a fost inchis de 5 ori, va iesi din joc. Jocul va continua numai intre persoanele ramase, care inca nu au format intreg cuvantul.
Jocul nu este dificil. Presupune o atentie crescuta din partea jucatorilor si iti ofera posibilitatea de a-i dezvolta limbajul. Poti sa-l corectezi pe copil daca spune cuvinte care nu exista sau daca le pronunta gresit. De asemenea il ajuta sa repete alfabetul, de aceea atunci cand el incepe sa spuna “A” lasa-i o perioada mai indelungata de timp pentru ca el sa-l repete in intregime.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Joaca independenta si creativa a copiilor in vacanta
Dincolo de beneficiile emotionale si sociale pe care le aduce, joaca independenta si creativa ajuta la dezvoltarea atentiei si autocontrolului copiilor.
-
Activitati si jocuri pentru copii in vacanta de primavara
Daca simti ca ai epuizat deja toate ideile pentru timpul liber in perioada pandemiei, arunca o privire pe lista de mai jos – s-ar putea sa gasesti cateva idei utile.
-
Jocuri cu distantare sociala pentru copii – afara si in clasa
Iata cateva idei de jocuri cu distantare sociala care pot fi puse in practica in clasa, acasa, in curtea scolii in pauze sau in parc.
Adauga tu primul comentariu: