characters characters

Dezvolta-i limbajul!

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 februarie 2010    |   2457 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Afara e frig, vreme de stat in casa, nu de plimbari.  Copilul tau da semne mari de plictiseala si se plimba dintr-o camera in alta.  Iti propunem un joc prin care ai putea sa-i dezvolti limbajul. Se poate practica oriunde: in masina- daca sunteti blocati in trafic, pe holurile de asteptare pentru a intra la doctor, in casa in timp ce tu iti faci treburile sau chiar poti sa organizezi o seara in care toata lumea participa.

Jocul se numeste “fazan”. Probabil ca ai auzit de el si poate l-ai jucat si tu. Mai stii regulile?


1. Se poate juca cu minim doi participanti.


2. Prima persoana spune cu voce tare litera A, iar in gand spune tot alfabetul. Cel de-al doilea participant va spune Stop, atunci cand doreste. Litera la care a ajuns atunci cand repeta alfabetul va reprezenta litera cu care incepe primul cuvant.


3. Se formeaza cuvinte cu ultimele doua litere ale cuvantului spus de persoana de dinainte. De exemplu, ai inceput jocul cu litera M, un prim cuvant ar putea fi “masa”, iar urmatorul trebuie sa inceapa cu silaba “-sa” (ex: sare) si tot asa.


4. Iti poti inchide adversarul sau adversarii daca reusesti sa formezi cuvinte in care ultimele doua litere nu mai pot fi folosite alte cuvinte pentru ca nu exista. Exemplu: “-st”, “-nt” sau gerunziile. Cuvintele ce reprezinta gerunzii (terminate in “-and”, “-ind”) nu pot fi folosite pentru a forma ulterior alte cuvinte.


5. Persoana care a fost inchisa pentru prima data va primi litera “F” de la cuvantul “fazan”.  Atunci cand aduna toate literele din cuvant, asta inseamna ca a fost inchis de 5 ori, va iesi din joc. Jocul va continua numai intre persoanele ramase, care inca nu au format intreg cuvantul.

Jocul nu este dificil. Presupune o atentie crescuta din partea jucatorilor si iti ofera posibilitatea de a-i dezvolta limbajul. Poti sa-l corectezi pe copil daca spune cuvinte care nu exista sau daca le pronunta gresit. De asemenea il ajuta sa repete alfabetul, de aceea atunci cand el incepe sa spuna “A” lasa-i o perioada mai indelungata de timp pentru ca el sa-l repete in intregime.

 

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe