characters characters

Cum rezolvi conflictele de familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 mai 2010    |   5666 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Indiferent daca esti acasa, la serviciu, la joaca sau pe strada, acolo unde exista oameni si interactiune sunt foarte mari sansele sa apara si conflictele. In cadrul familiei, atunci cand exista si mai multi copii, aceste conflicte au o posibilitate de aparitie mai crescuta. Si asta se intampla fiindca niciodata nu vei reusi sa ii multumesti pe toti pentru o durata mai indelungata de timp. Pentru a folosi o metafora foarte draguta, gandeste-te la o masina cu 4 roti. Masina vizeaza familia, ca si intreg, iar rotile, mecanismul care ajuta la functionarea automobilului. Ce se intampla atunci cand una dintre roti nu vrea sa mearga? Apare ceea ce poarta numele de conflict de familie.
 
Iata cateva aspecte de care ar fi bine sa tii cont atunci cand observe ca sunt mari sansele ca un astfel de conflict sa apara in familia ta:
1. Identifica problema. Ce s-a intamplat? Cand? Pe cine a afectat? Cine a fost victima si cine, initiatorul? Acest pas se bazeaza pe comunicare si ascultare activa. Incearca sa dai sansa tuturor partilor implicate sa isi spuna parerea si sa adopte o pozitie. In cazul in care ai un singur copil si acesta provoaca deseori conflicte, noteaza pe o foaie de hartie momentul in care acestea apar, contextul si incearca sa te gandesti care ar putea fi motivele reale. Conflictele pe care le initiaza copilul nu pornesc mereu de la “Vrea sa ma enerveze, de aceea nu face ce zic eu”. Ar putea fi si alte cauze. Incearca sa afli care anume.

2. Foloseste ascultarea reflectiva, asa numita si “ascultare in oglinda”. Ea presupune a aseza cuvintele celui cu care vorbesti in urmatorul mod: “atunci cand….are loc, asta te face sa te simti…am inteles bine lucrurile?”. O ascultare reflectiva se refera si la a sumariza cele spuse de persoana cu care comunici pentru a-i arata ca l-ai inteles si ai fost atent la spusele lui. Prin formularea prezentata mai sus vei demonstra ca ai priceput nu doar situatia in sine, ci si gandurile si sentimentele incercate de partenerul de conversatie, in cazul de fata de copil, dar aceasta metoda poate fi folosita si in cazul adultilor.

3. Daca s-a stabilit clar problema, ar fi momentul sa elaborati un plan impreuna pentru a rezolva neintelegerile. Acest lucru se refera la a hotari care sunt obiectivele pe termen scurt si pe termen lung, precum si consecintele respectarii/nerespectarii lor. Iata un exemplu: daca copiii tai s-au certat pentru o jucarie si au ajuns sa se si bata, obiectivul pe termen scurt ar fi incetarea batailor intre copii si impartirea jucariilor, iar pe termen lung joaca impreuna a celor doi, fara certuri si batai. Stabileste acum niste reguli, dupa ce ai vorbit cu amandoi copiii in parte. “Atunci cand incepeti sa va certati de la o jucarie, aceasta va intra in time-out pentru 5 minute. Daca veti continua cu aceeasi atitudine si comportament, jucaria se confisca. Atunci cand unul dintre voi vrea sa se joace cu jucaria pe care o are celalalt in mana, fie mai asteapta 10 minute pentru ca apoi sa o primeasca, fie ii este data de frate. In aceasta situatie, cel care pentru binele celuilalt va fi recompensat”. Si exemplele pot sa continue in acest sens.

4. Contractul comportamental poate fi utilizat si el daca apare un conflict de familie. El se incheie intre persoanele implicate in neintelegere. Time-out-ul pentru copil sau pentru obiectul conflictului poate fi implementat la nivel de familie. Este important in acest pas sa mentineti consecventa si rutina. Respecta regulile impuse de tine si consecintele pe care le-ai stabilit la un moment dat.

5. Exista posibilitatea ca cel care genereaza conflictul sa faca acest lucru pentru ca nu stie sa-si gestioneze furia. De aceea ar avea nevoie de un training, un curs pentru a invata aceste lucruri. O metoda de a  face fata furiei este urmatoarea: cand apare o problema, primul pas este a te opri si a trage aer in piept de cateva ori (poti numara sacadat si pana la 20 pentru a te linisti). Apoi analizeaza fiecare aspect al situatiei: care e problema, cu ce ma poate afecta pe mine, de ce a reactionat celalalt asa, as putea sa il inteleg, pot sa solutionez singur problema sau e mai bine sa apelez la a treia persoana? Odata gasite raspunsurile la intrebari, furia se va diminua si nu va mai fi atat de intensa si directionata spre celalalt “vinovat” al producerii conflictului.

6. In situatia in care intr-adevar nu reusesti sa intelegi comportamentul copilului si nici sa-l modifici spre directia cea buna atunci ar fi indicat sa ceri ajutorul unui specialist.

Recomandarile tale
Noi ti-am oferit 6 alternative din care ai putea alege pentru a incerca sa faci fata si sa rezolvi cu calm, conflictele create in familie. Tu ce alegi?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe