characters characters

Cum reactionezi daca afli ca fiul sau fiica ta si-a inceput viata sexuala?

Propus de: Jeni Chiriac   |   14 iulie 2010    |   7103 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

In educatia sexuala a adolescentilor, sabloanele sunt ineficiente pentru ca nu tin de profilul personalitatii adolescentului - factor critic pentru o dezvoltare sexuala sanatoasa.
Se intampla des ca parintii care se inteleg cu copiii lor, care "comunica", sa afle brusc ca fata lor are o viata amoroasa despre care nu stiau nimic.

 

Este un lucru de multe ori greu de admis dreptul la intimitate si nevoia crescuta de intimitate a adolescentului fata de acest aspect al vietii lui. Parintii nu vorbesc in general despre viata lor sexuala cu copii lor - fiecare cu gradina sa secreta. Si asta pentru ca este mai usor sa se vorbeasca despre probleme generale decat despre problemele intime.

Exista parinti care accepta ca fiul sau fiica lor sa aiba o poveste amoroasa si sexuala, cu conditia sa fie informati despre tot ce se intampla. Exista mame care procura pilula pentru fetele lor inainte ca aceasta sa fi pomenit de ea. Uneori, fetele reactioneaza violent la aceasta imixtiune in viata lor intima, pentru ca se simt umilite si suporta greu ca mama lor sa le priveasca astfel sexualitatea. Unele, din provocari sau ciuda, nu vor folosi aceasta contraceptie fortata, ceea ce poate sa duca la mari riscuri.

Unii parinti sunt linistiti de o relatie amoroasa regulata a copilului lor: el sau ea nu va face prostii, el sau ea isi organizeaza viata ca sa invete bine si sa fie indragostit/a. Altii sunt preocupati de instalarea intr-o viata de cuplu, chiar in casa lor, cand exista perspectiva unor ani de studii.

Aminteste-ti!
Nu este obligatoriu ca adolescentii sa abordeze subiectul vietii lor sexuale cu tine ca parinte.

Chiar daca tu ca parinte intelegi atitudinea copilului tau, o faci rational pentru ca stii, dar ceea ce simti este altceva !

Resimti inca putin nostalgia acelui timp cand "copilasul" tau iti era complice si.... usor de manuit; cand te admira gratuit si fara conditii. Acum nu mai esti eroul, parintele atotstiutor, iar parerea ta poate fi discutata, criticata, ba chiar ignorata.

Retine! Prin opozitia lui, adolescentul simte ca exista.
Gasindu-si propriul loc, devine el insusi, deci neaparat diferit de tine sau de voi, ca parinti.
Aceasta etapa de afirmare de sine se face mai mult sau mai putin lent, in functie de personalitatea fiecaruia si de familia de care incearca adolescentul sa se demarce. Uneori, "ruptura" se limiteaza la o simpla distantare, alteori, la un adevarat razboi deschis: piercing, tatuaje, par vopsit, certuri, mici delicte, orice lucru care sa exprime revolta si sa-l faca remarcat, unic.

Daca esti unul dintre acei parinti prea autoritari sau dimpotriva prea protectori, acest lucru nu faciliteaza deloc lucrurile. Intervenind prea mult in viata copilului tau, ii poti provoca o reactie de respingere sau razvratire sau ii poti induce o lipsa de incredere, care va sta la originea dificultatilor de relationare si la scaderea increderii in propria persoana.

Multi adolescenti refuza sa semene cu parinti lor sau sa devina ca ei.
"Prea multa angoasa!" spun ei. Nu se jeneaza sa remarce ca, la patruzeci de ani, parintii sunt "scosi din circuit" sau depasiti, incapabili sa faca sport, sa asculte adevarata muzica sau sa fie mai sensibili la "cauzele importante". Acesti parinti sunt "plesniti" peste fata de entuziasmul si cautarea absolutului al adolescentului; isi dau seama ca idealurile lor s-au tocit odata cu trecerea timpului.

Daca te recunosti in aceasta descriere, pregateste-te ca adolescentul sa-ti reproseze "lipsa de pasiune" si sa te catalogheze "prea dominat de constrangeri" si de teama (teama de esec, de boala, moarte, de a pierde ceea ce ai etc). Nu fi surprins! Adolescentul tau isi exerseaza gandirea critica, invatand in relatie cu tine sa cantareasca lucrurile, sa vada reversul medaliei, sa gandeasca inainte de a actiona si chiar sa ii fie uneori teama de dorintele lui.

Acorda-i un vot de incredere pana nu este prea tarziu! Altfel, intre voi se pot instala amaraciunea, agresivitatea sau distantarea, tacerea.

Informatii complete gasesti in Ghidul Educatiei Sexuale, pentru parinti care au copii intre 3-18 ani.


Jeni Chiriac

Psiholog Sexolog
http://jenichiriac.ro 
www.onlinedrsex.ro
info@jenichiriac.ro
office@onlinedrsex.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe