Cum il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun ca precedentul
Discuta cu copilul tau despre scoala, incercand sa afli raspunsurile la urmatoarele intrebari:
Ce iti amintesti cu drag din anul scolar anterior?
Ce amintire neplacuta ai de la scoal, de anul trecut?
Cat de multumit esti de rezultatele scolare pe care le-ai obtinut anul anterior?
Ce ti-ar fi placut sa faci diferit?
Cat de bine ai reusit sa imbini iesirile si activitatile extrascolare cu scoala?
Ce ti-ar placea sa remediezi anul acesta fata de anul anterior?
Ce promisiune iti faci tie referitor la scoala, in noul anul scolar?
Toate aceste informatii pot reprezenta punctul de plecare pentru deciziile pe care le veti lua pentru un an scolar mai bun decat precedentul. Iata cateva recomandari care il pot ajuta pe copil in aceasta privinta.
1. Fara activitati care distrag atentia in timpul temelor. Multi copii petrec foarte mult timp scriind teme si invatand pentru ca sunt distrasi de la aceste activitati. Asadar, este bine sa te asiguri ca televizorul, calculatorul sau telefonul nu ii vor distrage atentia copilului in timpul programului de invatare.
2. Mai multa importanta acordata odihnei si somnului. Pentru a avea performante bune la scoala, copiii trebuie sa fie odihniti. Asigura-te ca programul de somn al copilului incepe destul de devreme pentru a se odihni suficient si pentru a evita problemele care apar de dimineata, la trezire.
3. Timp petrecut in aer liber. De fiecare data cand vremea o permite si aveti timp liber, asigura-te ca petreceti destul timp in natura. Timpul redus petrecut in natura (deficitul de natura) afecteaza capacitatea de concentrare a atentiei si de invatare a copiilor.
4. Alimentatia sanatoasa. Hrana consumata de copii influenteaza mult capacitatea lor de invatare. Dulciurile si bauturile carbogazoase cu mult continut de zahar pot produce agitatie si incapacitate de concentrare a atentiei. De aceea, acorda atentie alegerilor alimentare pe care le face copilul tau si incearca sa incurajezi obiceiuri sanatoase alimentare.
5. Incurajarea lecturii. Daca preadolescentul tau nu este un cititor pasionat, arata-i prin exemplu personal ca lectura poate fi captivanta. Vorbeste-i despre lecturile tale si asigura-te ca te vede citind. De asemenea, ii poti propune carti despre subiectele care il intereseaza, desi poate nu ti se par cele mai fericite alegeri. Acesta este primul pas, in timp copilul tau se va orienta si catre carti de alt gen. Lectura zilnica imbunatateste vocabularul si capacitatea de exprimare a copilului, asa ca efectele se vor vedea si la scoala.
6. Atitudine pozitiva fata de scoala si invatare. Notele, emotiile concursurilor si atitudinea uneori prea rigida a parintilor sau a cadrelor didactice ii fac pe copii sa nu le placa scoala, sa o considere o povara sau un lucru prin care “trebuie sa treaca”. Acest lucru se poate schimba incepand din familie, printr-o atitudine mai intelegatoare in fata esecurilor, mai orientata catre solutii atunci cand apar dificultati - si nu catre reprosuri sau pedepse - si mai relaxata: invatarea poate fi distractiva. Comunica cu profesorii copilului tau prin Grupul Clasei, cu ajutorul caruia afli imediat noutati de la scoala sau de la gradinita, primesti sfaturi din partea cadrului didactic si te bucuri de experienta altor parinti in educarea copiilor.
Asadar, puteti obtine o multime de imbunatatiri daca schimbati lucruri aparent minore. In functie de cum sta copilul tau la criteriile de mai sus, puteti lua si alte hotarari care sa il ajute sa aiba un an scolar mai implinit.
Tu cum il vei ajuta pe copil sa aiba un an scolar mai bun?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.
-
Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.
-
Ce comportamente au copiii perseverenti
O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.
Comentează:6 comentarii
sa fie un bun psiholog.