characters characters

Cum il ajuti pe copil sa aiba un an scolar mai bun ca precedentul

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 septembrie 2012    |   5503 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Fiecare an scolar aduce cu el noi asteptari, noi dorinte si noi hotarari privind scoala si invatarea. Pentru ca orice inceput trebuie privit cu entuziasm si optimism, iti propunem catea modalitati prin care te poti asigura ca acest an scolar va fi mai bun decat precedentul.

Discuta cu copilul tau despre scoala, incercand sa afli raspunsurile la urmatoarele intrebari:
Ce iti amintesti cu drag din anul scolar anterior?
Ce amintire neplacuta ai de la scoal, de anul trecut?
Cat de multumit esti de rezultatele scolare pe care le-ai obtinut anul anterior?
Ce ti-ar fi placut sa faci diferit?
Cat de bine ai reusit sa imbini iesirile si activitatile extrascolare cu scoala?
Ce ti-ar placea sa remediezi anul acesta fata de anul anterior?
Ce promisiune iti faci tie referitor la scoala, in noul anul scolar?


Toate aceste informatii pot reprezenta punctul de plecare pentru deciziile pe care le veti lua pentru un an scolar mai bun decat precedentul. Iata cateva recomandari care il pot ajuta pe copil in aceasta privinta.

1. Fara activitati care distrag atentia in timpul temelor. Multi copii petrec foarte mult timp scriind teme si invatand pentru ca sunt distrasi de la aceste activitati. Asadar, este bine sa te asiguri ca televizorul, calculatorul sau telefonul nu ii vor distrage atentia copilului in timpul programului de invatare.

2. Mai multa importanta acordata odihnei si somnului. Pentru a avea performante bune la scoala, copiii trebuie sa fie odihniti. Asigura-te ca programul de somn al copilului incepe destul de devreme pentru a se odihni suficient si pentru a evita problemele care apar de dimineata, la trezire.

3. Timp petrecut in aer liber.
De fiecare data cand vremea o permite si aveti timp liber, asigura-te ca petreceti destul timp in natura. Timpul redus petrecut in natura (deficitul de natura) afecteaza capacitatea de concentrare a atentiei si de invatare a copiilor.

4. Alimentatia sanatoasa. Hrana consumata de copii influenteaza mult capacitatea lor de invatare. Dulciurile si bauturile carbogazoase cu mult continut de zahar pot produce agitatie si incapacitate de concentrare a atentiei. De aceea, acorda atentie alegerilor alimentare pe care le face copilul tau si incearca sa incurajezi obiceiuri sanatoase alimentare.

5. Incurajarea lecturii. Daca preadolescentul tau nu este un cititor pasionat, arata-i prin exemplu personal ca lectura poate fi captivanta. Vorbeste-i despre lecturile tale si asigura-te ca te vede citind. De asemenea, ii poti propune carti despre subiectele care il intereseaza, desi poate nu ti se par cele mai fericite alegeri. Acesta este primul pas, in timp copilul tau se va orienta si catre carti de alt gen. Lectura zilnica imbunatateste vocabularul si capacitatea de exprimare a copilului, asa ca efectele se vor vedea si la scoala.

6. Atitudine pozitiva fata de scoala si invatare. Notele, emotiile concursurilor si atitudinea uneori prea rigida a parintilor sau a cadrelor didactice ii fac pe copii sa nu le placa scoala, sa o considere o povara sau un lucru prin care “trebuie sa treaca”.  Acest lucru se poate schimba incepand din familie, printr-o atitudine mai intelegatoare in fata esecurilor, mai orientata catre solutii atunci cand apar dificultati - si nu catre reprosuri sau pedepse - si mai relaxata: invatarea poate fi distractiva. Comunica cu profesorii copilului tau prin Grupul Clasei, cu ajutorul caruia afli imediat noutati de la scoala sau de la gradinita, primesti sfaturi din partea cadrului didactic si te bucuri de experienta altor parinti in educarea copiilor.

Asadar, puteti obtine o multime de imbunatatiri daca schimbati lucruri aparent minore. In functie de cum sta copilul tau la criteriile de mai sus, puteti lua si alte hotarari care sa il ajute sa aiba un an scolar mai implinit.

Tu cum il vei ajuta pe copil sa aiba un an scolar mai bun?

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Mihaela V.    19.12.2012 - 03:45
    Scoala la momentul actual a devenit o povara pentru copii. Eu am doi copii la scoala in gimnaziu si observ cu tristete ca acesti copii nu mai au timp sa se bucure de copilarie. Programele scolare sunt prost concepute, extrem de incarcate cu notiuni care nu fac decat sa produca o incarcare inutila, neimportante si nedorite de copii. Nu trebuie sa mire pe nimeni faptul ca din ce in ce mai multi copii nu vor sa mai invete. Scoala romaneasca in felul cum este conceputa nu face decat sa scoata pe banda rulanta someri cu diplome. Incepand de la felul cum se fac evaluarile, modul cum se fac admiterile in licee si mai apoi in facultati totul e gresit.O mare prostie chestia cu mediile anuale care trebuiesc pentru admiterea intr-un liceu. Aici intervine presiunea parintilor asupra copiilor sa obtina medii mari si foarte mari la toate obiectele pentru ca "le trebuie medii mari" si subiectivitatea profesorilor care de cele mai multe ori pun note in funtie de alte note pe care le mai are un elev in catalog si nu in functie de ceea ce cu adevarat stie acel elev. Aici intervine dispretul pe care il capata un anumit copil fata de o anumita materie si mai apoi fata de scoala in general.Sunt din ce in ce mai rari acei copii care merg de drag la scoala. Cu cerinte foarte multe, cu exigente duse de multe ori la extrem, cu nedreptatile din sistem si cu presiunile din partea parintilor, copii zilelor noastre ajung sa aiba un dispet total fata de scoala.
  • arbore
    arbore    22.11.2012 - 15:43
    Colaborarea intre parinte si profesor este esentiala.Profesorul trebuie
    sa fie un bun psiholog.
  • Utilizator Anonim
    CARMINA    26.10.2012 - 20:35
    Eu imi ajut copilul sa inteleaga , in primul rand, valoarea timpului de dupa scoala.. asa ca i-am schitat un plan al fiecarei zile cu toate activitatile lui, un fel de orar , din care sa nu lipseasca o plimbare cu prietenii de o ora( nu mai mult), repetitii la chitara o ora si jumatate( nu mai mult) meditatiile la matematica si limba germana( pe zilele aferente), temele , ora de lectura /fiecare zi.....etc Asa reuseste sa-si castige fiecare minut, si credeti-ma mi-a spus cu mare uimire ca nu se astepta sa poata face atatea lucruri intr-o sigura dupa-amiaza(orarul ar incepe la ora 15-sau 16)Are ceva timp si pentru calculator, dar uneori il oboseste....De obicei isi scrie temele in aceeasi zi cand le primeste ,fiind proaspata materia predata si astfel nu se aglomereaza de pe o zi pe alta! Are de facut referate si atunci mai sare peste ora de plimbare. Nu trebuie sa-l supraveghez in respectarea orarului pentru ca prin discutii a inteles singur ca tot el este in castig!!! Acum fiecare coipl are ritmul lui de viata ,dar unii stau uitati in fata tv-ului la tot felul de "prostii"si asa se scurg orele ..........Incercat aceste sugestii! Nu va asteptati sa le accepte fara o pregatiore serioasa, fara discutii argumentate bine ...TOTUL SPRE BINELE LUI!!!
  • Utilizator Anonim
    DIANA    12.10.2012 - 20:26
    Intradevar, esecurile sunt prevazute de cadrele didactice...NENOROCIREA ESTE CA , ATUNCI CAND PROBLOMELE COPIILOR SUNT EXPUSE PARINTILOR, UNII REFUZA SA LE IA IN SEAMA ! SI CE ESTE MAI GRAV...ACUZA CA AU CEVA PERSONAL CU FIUL / FIICA LOR !
  • Utilizator Anonim
    Craciun Anca    24.09.2012 - 11:08
    Esecurile copiilor(elevilor) trebuie prevazute de invatatori,profesori.
  • Utilizator Anonim
    Alexandra    10.09.2012 - 07:27
    Un lucru foarte important este ca parintii sa colaboreze indeaproape cu cadrele didactice! Trebuie sa existe un echilibru intre principiile care i se insufla in cadrul educatiei formale si cele care ii sunt implementate acasa, in sanul familiei.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Invatarea remediala versus invatarea accelerata
    Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
    14 septembrie 2021   

    Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

  • Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    09 februarie 2021   

    Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.

  • Ce comportamente au copiii perseverenti
    Ce comportamente au copiii perseverenti
    13 iulie 2020   

    O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.

Mai multe