characters characters

Cum faci fata custodiei comune?

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 octombrie 2012    |   1494 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Divortul este un moment stresant atat pentru parinti, cat si pentru copiii implicati, iar daca parintii nu reusesc sa se puna de acord asupra custodiei copilului, totul se poate transforma intr-un adevarat cosmar. Custodia comuna presupune ca ambii parinti sa se implice in mod egal in deciziile privitoare la cresterea copilului, sa contribuie la cheltuielile de crestere si educatie  a copilului si sa petreaca timp impreuna cu acesta. Pentru ca toate aceste lucruri sa fie realizate, este nevoie de cooperare, comunicare si organizare. Iata cateva recomandari care te pot ajuta daca trebuie sa te adaptezi la custodia comuna a copilului.

Iata cateva recomandari despre cum sa faci fata custodiei comune:
1. Dubleaza totul. Lucrurile de care copilul are nevoie atunci cand petrece timp in locuinta celuilalt parinte (periuta de dinti, pijamale, incarcator de telefon, alte obiecte de vestimentatie sau pentru igiena) pot fi cumparate in doua exemplare, pentru a avea cate un set pentru fiecare locuinta. Astfel, vei evita situatiile in care copilul uita diverse obiecte atunci cand isi face bagajul pentru vizita celuilalt parinte, iar stresul copilului va fi diminuat.

2. Realizeaza un program in cadrul custodiei. Din punct de vedere legal, vei avea parte de un orar al vizitelor in timpul anului si al vacantelor, insa e bine sa ajungi si la o intelegere cu partenerul. Astfel, amandoi veti putea sa va gestionati mai bine timpul si sa va implicati in mod egal in cresterea copilului, fara ca acesta sa simta lipsa vreunuia. De exemplu, din cand in cand si partenerul ar putea sa-l ia pe copil de la scoala dupa terminarea orelor, sa ia masa impreuna din cand in cand ori sa il ia un weekend chiar daca acesta nu e prevazut in programul oficial al custodiei.

3. Cauta grupuri de suport pentru parintii divortati.  Fie ca este vorba de grupuri online, de ateliere sau grupuri de dezvoltare pentru parintii divortati, alaturi de alti oameni care trec prin aceeasi experienta, iti va fi mai usor. Iti vei da seama ca nu esti singurul in aceasta situatie si cu ei poti sa impartasesti experientele si greutatile pe care le intampini in adaptarea la noua situatie si in cresterea copilului.

4. Pune mai presus de toate nevoile copilului. Chiar daca exista neintelegeri legate de custodie, ar fi bine sa luati in calcul si ceea ce isi doreste copilul si cum ar fi mai bine pentru el. A-l muta pe cel mic dintr-o casa in alta in mod permanent, a asista la certuri pe tema timpului liber si a vacantelor nu va fi deloc ceva placut pentru copil. Asadar, interesul lui trebuie sa fie pe primul loc.

Iata si cateva principii ale custodiei comune:
1. Ambii parinti sunt raspunzatori de cresterea copilului.
2. Deciziile privind scoala la care copilul va merge, activitatile extrascolare la care va participa, modul de petrecere al timpului liber se discuta si se negociaza intre parinti.
3. Cheltuielile care apar in cresterea si educatia copilului se impart la doi.
4. Timpul petrecut cu copilul este egal pentru fiecare din parinti.

In Romania, custodia comuna se aplica abia din 2011. Acest lucru a fost posibil prin intrarea in vigoare a noului Cod Civil, astfel ca de la 1 octombrie 2011, parintii care se decid sa divorteze si au unul sau mai multi copii, pot solicita custodia comuna.

Desigur ca pentru a respecta aceste principii este necesara o buna intelegere si comunicare intre cei doi soti. Ai trecut printr-un divort? Cum ai reusit sa il ajuti pe copil sa isi organizeze timpul petrecut cu fiecare dintre parinti?

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe