Cum eviti pedepsele in relatia cu copilul tau?
Furia este unul dintre motivele pentru care parintii apeleaza la pedeapsa. Multi dintre parintii care pedepsesc frecvent copiii declara ca ar dori sa evite acest lucru si sa gaseasca alte modalitati de a „controla” comportamentul copilului. Citeste despre consecintele pedepselor asupra copiilor, despre solutii alternative si spune-ne cum reusesti tu sa eviti pedepsele in relatia cu copilul tau.
De ce este bine sa eviti sa il pedepsesti pe copil?
• Atunci cand sunt folosite in exces, pedepsele nu mai au efect. Copilul devine „imun” la ele, deoarece percepe relatia cu parintele ca pe un conflict de putere, pe care trebuie sa il castige.
• Pedepsele repetate dau nastere la resentimente, furie si neincredere. Copilul percepe multe dintre sanctiuni ca fiind nedrepte, ca reprezentand un abuz din partea parintelui si simte nevoia sa se „razbune” pe acesta, nerespectand regulile frecvent. De asemenea, un copil pedepsit frecvent nu se va simti iubit de catre cele mai importante persoane din viata sa: propriii parinti.
• Pedepsele se bazeaza pe suferinta: fizica sau psihica. Orice parinte isi doreste sa isi protejeze copilul de durere (de orice fel ar fi aceasta) si orice copil se asteapta ca parintele sa ii ofere siguranta si afectiune. Asadar, pedepsele pot afecta destul de mult relatia dintre tine si copil.
Cum pot evita parintii pedepsele in relatia cu copiii lor?
2. Afla de ce copilul nu a respectat regula. Copiii nu incalca regulile ca sa ii puna in dificultate pe parinti (cel putin, nu la inceput

3. Da-i copilului ocazia sa „exerseze” respectarea regulii. Spune-i copilului ca ai incredere ca va respecta regula de acum inainte, pentru ca stie de ce este bine sa faca acest lucru si da-i ocazia sa iti demonstreze ca poate respecta regula respectiva. De exemplu, daca s-a jucat cu mingea in camera desi nu avea voie, lasa-l singur 10 minute in camera cu mingea, ramanand in apropiere, pentru a verifica discret daca cel mic respecta sau nu regula.
4. Stabileste consecinte. Iata un exemplu. Copilul refuza sa manance la pranz. Spune-i ca poate sa nu manance, dar ca nu va lua masa urmatoare mai devreme, ci va primi cel mult o gustare pana la ora cinei. Lasa-l pe copil sa aleaga daca doreste sa procedeze astfel sau daca prefera sa guste totusi putin din mancarea de la pranz. Aceasta metoda nu presupune pedepsirea copilului, ci il lasa sa aleaga din doua variante pe cea pe care o prefera. Si in plus, te scuteste pe tine de incercarea de a-l convinge pe copil sa manance.
Tu ce metode folosesti pentru a nu apela la pedepse in relatia cu copilul tau?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Fricile copiilor in functie de varsta 1
Pe masura ce cresc si descopera lumea, copiii intalnesc si situatii sau obiecte care le inspira teama. Iata care sunt in general lucrurile care ii sperie pe copii, pe masura ce cresc.
-
Cu cine sa-ti lasi copilul cand nu esti acasa
Abia a inceput sa faca primii pasi, sa vorbeasca si deja este timpul sa te departi de copilul tau pentru cateva ore pe zi ca sa te intorci la serviciu. Pe langa faptul ca-ti este greu sa faci acest pas, te mai framanta si intrebarea: cu cine sa-l lasi pe cel mic – cu o bona sau cu bunica?
-
Ghid de supravietuire in primele zile de gradinita
Foarte multi copii nu sunt foarte entuziasti in ceea ce priveste inceperea gradinitei. Desigur, poate ca cel mic este dintre aceia care abia astepta acest moment. Este insa absolut firesc ca un copil sa planga in primele zile. Cei care au copii stiu exact cat de greu ii este unui parinte sa-si lase copilul plangand la gradinita. Stim cat de mult va tulbura cand va ganditi ca l-ati lasat suparat, „printre straini”.
Comentează:3 comentarii