characters characters

Intre a pedepsi si a disciplina

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 aprilie 2010    |   8621 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Te-ai gandit pana acum care este diferenta dintre a pedepsi si a disciplina? Multi parinti fac confuzia intre aceste doua concepte. Ideea diferentiatoare este ca pedeapsa duce la suferinta sau eliminarea unor privilegii pe care copilul le avea pana acum, iar disciplina se refera la a invata din greselile pe care le faci. A provoca suferinta, in grade reduse atunci cand vorbim de educarea copiilor, va determina mai mult focusarea nu pe sarcina pe care o au de indeplinit, ci dimpotriva, pe cine anume detine controlul. Pe scurt, pedeapsa implica responsabilitatea parintelui de a detine si a face uz de control atunci cand vine vorba de comportamentul copilului, ceea ce nu-i da acestuia din urma control asupra sa.
 
Iti prezentam 4 tehnici de disciplinare care te vor ajuta sa gestionezi mai bine problemele pe care le intampini cu copilul tau:
1. Reveleaza consecintele pe care le-ar putea avea un comportament gresit. Asa va sti la ce anume sa se astepte daca depaseste limitele impuse ori nu-si indeplineste sarcinile asa cum ar trebui. Spre exemplu, ii poti spune: “Daca vrei sa mergi cu bicicleta mergi numai pe pista de biciclete. Daca intri si pe drum, iti iau bicicleta si o saptamana nu te vei mai juca cu ea.” In acest fel il responsabilizezi pe copil. Daca respecta ceea ce i-ai spus, va avea parte de ceea ce-si doreste. In caz contrar ii va fi luat un privilegiu.

2. Relationeaza disciplina in mod logic cu comportamentul gresit. Copilul trebuie sa stie ca atunci cand greseste va urma o consecinta, astfel ca specifica-i in orice context ca a fost pedepsit pentru ca a facut comportamentul x sau y. De asemenea, atunci cand ceva a facut gresit incearca sa gasesti o metoda de disciplinare care sa aiba legatura cu ceea ce a facut. De exemplu, a intrat cu bicicleta pe drum, iar o metoda buna de disciplinare este de a-i lua bicicleta pentru o saptamana fara a mai avea acces la ea. A-i interzice in schimb sa se mai uite la televizor pe parcursul zilei nu are o legatura logica cu comportamentul pe care l-a facut. 

3. Foloseste respectul atunci cand ai ceva de comentat. Evita sa folosesti sarcasmul sau batjocura, ironia. Si tu gresesti de multe ori si nu-ti place cand esti luat in ras, nu-i asa? A-l respecta si din acest punct de vedere ii arata copilului ca poate sa aiba incredere in tine si ca poate gasi o persoana de nadejde in tine. Atunci cand vorbim cu copiii intr-un mod lipsit de respect este foarte probabil sa ajunga si ei sa ne trateze fara respect. Copiii invata de la noi modalitati de comportament si de raspuns in diversele situatii cu care ne confruntam si la care pot fi si ei partasi.

4. Foloseste ratiunea atunci cand vorbesti cu copilul tau, cand alegi modalitatea de a-l pedepsi pentru un comportament gresit pe care l-a facut. Este important sa fii rational privind cerintele pe care i le formulezi si sa ai mereu in vedere caracteristicile lui de varsta. Dimenisunea temporala trebuie luata mereu in calcul. Daca il trimiti la colt sau folosesti metoda time out, nu uita sa proportionezi numarul de minute in care e pedepsit, cu varsta pe care o are. La 7 ani va sta 7-8 minute pe scaun sau la colt. Daca te decizi sa ii iei jucariile pentru ca a distrus una dintre ele, atunci stabileste o limita de genul: astazi nu te vei mai juca deloc cu jucariile. Incearca sa eviti pedepsele care dureaza saptamani intregi. Depinde de comportamentul pe care l-a avut si de  cat de mult te-a deranjat. Incearca sa te intrebi intotdeauna: cum l-ar pedepsi un alt parinte rational? Ce pedeapsa ar alege? Asa vei reusi sa mentii control asupra furiei produsa pe moment si sa-ti pastrezi ratiunea.

Uneori pedepsele sunt necesare, dar ele trebuie folosite rar si moderat din punct de vedere al intensitatii. Disciplina te ajuta sa stabilesti limite clare, dar lasa loc si flexibilitatii. Copilul tau se va simti mult mai bine si va avea mai multe comportamente pozitiv daca sobserva ca tu folosesti ratiunea si respectul  in procesul de a-l creste.
 
Recomandarile tale
Cat de mult conteaza pedeapsa in educarea copilului? Dar disciplina? Tu ce parere ai?

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    20.04.2010 - 18:52
    Disciplina este o stare generala, ideala pentru orice parinte. Pedeapsa este un instrument strict, ar trebui aplicata atunci cand copilul recidiveaza intr-un comportament negativ. Este o sanctiune aplicata pentru un caz concret, imediat ce s-a intamplat, nu retroactiv, cand isi aminteste parintele. Copilul poate a uitat, poate acum a corectat deja acel comportament. Parintele trebuie sa-i explice clar copilului care sunt urmarile unei anumite fapte, nu sa aplice direct o pedeapsa, fara avertisment si fara explicatii: "pentru ca nu ti-ai aranjat jucariile, desi mi-ai promis...". Pedeapsa este formulata precis, pe intelesul copilului, este masurabila si, desigur posibila. Nu-i spune copilului "nu te mai joci niciodata la calculator".

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe