Cum este un profesor eficient?
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/58869428@N05/14507786009/; credit: Todd Petrie
Orice cadru didactic stie ca la baza succesului in predare sta relatia dintre profesori si elevi. Dar, inevitabil, apar problemele de disciplina, lipsa de interes, teama de profesor sau lipsa de incredere a elevilor in propriile forte, obstacole cu care profesorii sunt nevoiti sa lupte in fiecare zi la clasa pentru a-si duce la indeplinire scopurile. Iti propunem sa discutam in randurile urmatoare despre ce inseamna sa fii un profesor bun, ce presupune o relatie buna profesor-elev si cum o poti construi.
Miturile despre un profesor bun
Multi profesori pornesc in activitatea lor de la o serie de mituri care definesc ce inseamna un bun profesor: un profesor bun este intotdeauna calm, nu are prejudecati si nu este partinitor, are acelasi grad de acceptare fata de toti elevii, stie toate raspunsurile, nu face greseli si creeaza un mediu de invatare stimulant, dar in acelasi timp linistit si ordonat. Cu alte cuvinte, un profesor ar trebui sa fie un om mai bun decat majoritatea dintre noi.Noi iti propunem o alta definitie a profesorului eficient: profesorul care stabileste o relatie buna cu elevii sai, profesorul care stie sa predea intr-o maniera moderna, atractiva pentru noua generatie.

Ce inseamna o relatie buna elev-profesor?
O relatie buna intre cadrul didactic si elev implica:•Deschidere sau transparenta, astfel incat fiecare este dispus sa fie sincer unul fata de celalalt
•Grija fata de celalalt, atunci cand fiecare stie ca este pretuit de celalalt
•Interdependenta – nu dependenta unul de celalalt
•Diferentiere, permitandu-si sa fie unici, creativi si individuali
•Satisfactie mutuala: nevoile unuia sa nu fie implinite in pofida celuilalt.
Cum se construieste o relatie buna profesor-elev?
- Intelegand ce inseamna toleranta in activitatea de predare si care sunt factorii care o influenteaza. Cum stabilesc profesorii care sunt comportamentele accesibile si care sunt cele inaccesibile? Cum variaza toleranta profesorilor de la o clasa la alta sau de la un moment al zilei la altul? Acestea sunt intrebari la care este bine sa incercam sa raspundem.
- Intelegand procesul de atribuire a problemei in relatia profesor-elev. Este important ca profesorul sa poata distinge intre problemele personale pe care le au elevii si care le cauzeaza lor o problema, dar nu si profesorului (de exemplu,elevul s-a certat cu mama lui si este suparat din acest motiv) si problemele care au un efect tangibil si concret asupra dascalului, deoarece contravin nevoilor sale (de exemplu, elevul isi scrijeleste initialele pe banca)
- Evitand limbajul de neacceptare. Criticile, comenzile, sfaturile, avertizarile, dezaprobarea, poreclele, stereotipurile sau “predicile” transmit mesaje care ii fac pe elevi sa se simta neintelesi, neapreciati sau incapabili sa isi rezolve propriile probleme. De aceea, este recomandabil sa fie evitate in relatia cu elevii.
- Invatand sa puna in practica ascultarea activa. Ascultarea activa presupune ascultarea mesajului transmis de elev, incercarea de a-l intelege/interpreta si oferirea de feedback (pentru a se asigura ca a inteles corect mesajul), astfel incat copilul sa fie orientat treptat catre gasirea unei solutii pe cont propriu. (Ascultarea activa nu include oferirea de sfaturi sau solutii.)
- Evitand sa faca apel la autoritate in fata elevilor. Cand profesorii intampina o problema, fac apel la autoritatea lor pentru a determina elevii sa se comporte astfel incat problema sa dispara. Apare astfel o confruntare profesor-elev care, rezolvata prin apelul la autoritate, nu face decat sa ii indeparteze pe cei doi.
- Pastrand deschisa relatia de comunicare dintre scoala si familie, pentru a gasi impreuna cu parintii cele mai bune solutii pentru educatia copiilor. Poti comunica mai usor cu parintii elevilor tai folosind si Grupurile de discutie SuntParinte.ro.
- Invatand sa rezolve conflicte prin metoda avantajului reciproc. Elevii obligati sa isi schimbe comportamentul prin apelul la autoritate, pot avea reactii negative precum rebeliunea, obraznicia, razbunarea, minciuna, plagiatul, retragerea, teama de esec sau teama de a-si asuma riscuri. Metoda avantajului reciproc presupune formularea problemei, generarea solutiilor, evaluarea lor si aplicarea lor impreuna, prin colaborarea dintre profesor si elev.
Ce inseamna ca are o abordare moderna in ceea ce priveste invatarea?
- Intelege necesitatea adaptarii la modul actual de viata al elevilor sai, numiti de Prensky, nativii digitali.
-
Stie sa-si flexibilizeze strategia educationala incluzand in planul de predare sau chiar evaluare, instrumente educationale digitale (manuale, CD-uri educationale, platforme).
-
Cadrului didactic ii revine sarcina de a-si utiliza creativitatea in imbinarea mijloacelor traditionale cu cele inovative in cadrul lectiei, in functie de obiectivele sale pedagogice, de aceea un profesor bun este si acel profesor care isi intelege bine elevii, nativii digitali, preocuparile lor si mentine un echilibru intre informatiile abstracte si cele concrete.
-
Cunoaste cum sa isi implice elevii in procesul educational, acestia nemaifiind spectatori la lectie, ci actori activi, elevii invatand prin explorare, implicare.
Citeste si:
Esti profesor sau parinte? Invata sa comunici nonviolent
Managementul furiei pentru cadre didactice
![]() |
Despre toate aceste subiecte si altele in plus poti afla mai multe citind cartea publicata de editura Trei “Profesorul eficient" de Thomas Gordon (1918-2002), psiholog american, creatorul unei metode larg raspandite de “eficientizare” a parintilor, profesorilor si liderilor. A fost nominalizat de trei ori la Premiul Nobel pentru Pace si a fondat centrul Gordon Training International (GTI). ConcursTu cum construiesti o relatie buna cu elevii tai? Te invitam la concurs si poti castiga una dintre cele patru carti “Profesorul eficient” de Thomas Gordon, oferite de Editura Trei.Asteptam raspunsurile tale in sectiunea Comentarii de mai jos:). Castigatorii vor fi anuntati pe data de 22 martie 2013. |
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Metode de a invinge plictiseala la scoala
Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.
-
Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.
-
5 lucruri despre copilul tau pe care ar trebui sa i le spui invatatoarei
Asa cum parintii vor sa stie cum se descurca copilul la clasa, un cadru didactic vrea sa stie ce aspecte din viata copilului i-ar putea influenta acestuia activitatea de la scoala
Comentează:11 comentarii
Apoi am avut în vedere "punctele slabe" pe care vrem să le îndreptăm ( ce nu ştie elevul, ce n-a înţeles, ce nu poate să facă, ce nu ne este îngăduit nouă ca învăţători să facem). Este necesară o bună cunoaştere a elevilor şi totodată o bună cunoaştere a forţelor proprii.
Folosirea metodelor interactive ( discuţiile colective, interpretarea de roluri, rezolvarea în grup a unor probleme, efectuarea de experienţe) asigură condiţiile oportune elevilor să se afirme atât individual, cât şi în echipă.
Am ajutat elevii să treacă peste reţineri, să-şi exprime în mod deschis opiniile personale, să vorbească despre evenimentele la care participă, despre calităţile şi defectele lor. Elevii au dobândit nu numai curajul exprimării unor opinii, ci şi respectul pentru părerile colegilor, ale părinţilor, pentru adevăr
Calitatea proceselor de comunicare ce se stabilesc în grupul şcolar depinde de potenţialul comunicativ al fiecăruia dintre membrii lui.
Educatorul trebuie să deţină înainte de toate, bune calităţi de mediator pentru a-i facilita procesul stabilirii unor interacţiuni directe, sincere, bazate pe încredere între elevi, dar şi între sine şi fiecare dintre elevi.
E vorba, în esenţă, de un întreg ansamblu de trăsături ce exprimă particularităţile stilului său profesional :să fie atent la propria exprimare;
- să ştie să formuleze şi să reformuleze sarcinile pe care le încredinţează elevilor;
- să-şi domine propriile manifestări afective, astfel încât ele să nu repercuteze negativ cu clasa de elevi;
- să ştie să pună probleme;
- să propună soluţii diverse şi să stimuleze emiterea de soluţii de către elevi;
- să ştie să pună în evidenţă calităţile interlocutorilor;
Educatorul trebuie să aibă, de asemenea, capacitatea de a-şi înfrâna anumite porniri care-i vin din sentimentul de superioritate pe care i-l poate genera statutul său privilegiat. În acest sens un bun mediator :
- nu părtineşte pe cineva pentru a favoriza pe altcineva;
- abordează orice situaţie cu detaşare ca pe un dat ce necesită o rezolvare amiabilă;
- acordă sprijin pentru găsirea de soluţii când constată că elevul se află în dificultate;
- se face ascultat;
- acordă atenţie, timp şi manifestă bunăvoinţă;
- e discret şi inspiră încredere;
- nu forţează lucrurile peste limita acceptabilului şi nu cere imposibilul;
Relaţiile dintre învăţător şi clasă se polarizează, în general, în sentimente de simpatie, încredere reciprocă, sau, dimpotrivă, de antipatie, neîncredere, ostilitate. Lipsa unui contact direct şi neafectiv între învăţător şi elev duce la o insuficientă cunoaştere a personalităţii copilului, la o apreciere inexactă, negativă a acestuia. Elevul trebuie să fie convins că învăţătorul său îl preţuieşte, îl apreciază aşa cum este el: mai neîndemnatic sau mai stângaci, mai profund sau mai superficial, cu o memorie mai bună sau mai slabă.Elevii îi agrează pe învăţătorii care îi fac să se simtă importanţi, nu pe cei care-i fac să se simtă inferiori, jenaţi. Ei simpatizează şi sunt legaţi prin puternice trăiri afective de învăţătorii care le ascultă opiniile şi evită persoanele şi situaţiile care îi pun în încurcătură, în inferioritate. Limbajul învăţătorului are un rol foarte important în educare elevilor. Cuvintele dure, ironice, jignitoare sunt resimţite ca lipsă de respect, ca o desconsiderare a personalităţii lor. Astfel de învăţători sunt neagreaţi, nu rămân ca figuri pozitive în conştiinţa elevilor. Un comportament verbal arogant, ironic, nepoliticos duce la dezvoltarea unor atitudini nedorite la elevi.