characters characters

Copilului tau ii e frica de scoala?

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 septembrie 2010    |   4415 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copilului tau ii e frica de scoala
Inceputul de an scolar poate sa fie un motiv de bucurie pentru unii copii, in timp ce pentru altii poate fi o adevarata sursa de nervozitate si frica. De ce exista aceste diferente intre copii si cum anume pot fi invinse emotiile negative la cea din urma categorie de prichindei, vei afla imediat.

1. De ce unii copii sunt de-a dreptul entuziasmati sa mearga la scoala si altii nu?

Raspunsul ar consta in diferentele inter-individuale si stilul parental. Fiecare copil e diferit, asadar, nu te astepta sa vezi aceleasi reactii la toti copiii. Unii dintre ei sunt mai independenti inca de mici, isi doresc sa experimenteze cat mai multe lucruri, sunt dornici de a cunoaste noi copii si de a interactiona. Altii prefera sa fie singuri, comunica mai greu cu cei din jur si sunt mai putin deschisi la experiente noi. Vorbim de cele doua categorii de temperament: extrovertitii si introvertitii. Este foarte probabil ca, daca cel mic este introvertit, sa aiba probleme de adaptare la mediul scolar.


Cum poate stilul parental sa influenteze atitudinea copilului fata de scoala?

Stilul parental in care copilul devine dependent de parinte implica de obicei si aparitia dificultatilor in a se adapta la scoala si a se desparti de mediul familial. Copiii foarte dependenti de parintii lor nu sunt obisnuiti sa faca niciun pas fara acordul acestora. Chiar daca e vorba de a lua o bucata de ciocolata oferita de un alt copil, cel foarte dependent va cauta aprobarea din ochii parintelui si numai dupa ce o va obtine, va accepta. Scoala este un mediu in care copiii trebuie sa invete sa se descurce singuri. Cei independenti nu vor intampina probleme in a se adapta la noul mediu, in timp ce copiii dependenti vor dezvolta sentimente negative fata de tot ceea ce inseamna scoala. Cine le va mai spune de-acum incolo cum sa faca si ce sa faca? Acestora le vor lipsi persoanele de referinta, cei care sa le dea acordul pentru o actiune, care sa ii directioneze si sa ii ajute sa ia cea mai buna decizie. Este posibila chiar si aparitia unor simptome specifice anxietatii, alaturi de retragere sociala si inadaptare scolara, ceea ce poate duce ulterior si la performante scazute si la refuzul de a mai merge la scoala.


2. Ce solutii ar putea fi identificate pentru a reduce frica celui mic de scoala?

Iata cateva sugestii:

  • pregateste-l din timp cu povestiri despre ce anume inseamna scoala.
  • realizeaza mici vizite in incinta cladirii sau pe langa ea atunci cand sunteti in oras.
  • vorbeste-i despre prietenii pe care si-i va face.
  • ofera-i sansa de a povesti cu alti copii care deja au experienta mersului la scoala.
  • promoveaza deschiderea si comunicarea fata de tine.
  • deschide subiecte care merg pe linia emotiilor pe care copilul le resimte atunci cand se gandeste la conceptul “scoala”.
  • afla care sunt temerile copilului tau si gaseste raspunsurile potrivite, apropiate de realitate care sa il ajute sa se linisteasca.
  • incurajeaza-l in permanenta sa ia decizii singur si ajuta-l sa fie din ce in ce mai independent.
  • formeaza-i un program de somn care sa ii asigure odihna, astfel incat sa nu intampine dificultati in primele zile de scoala.
  • asigura-l ca vei fi mereu atunci cand se vor termina orele lui, langa clasa si il vei intampina pentru a merge impreuna spre casa- cel putin in prima saptamana, pana cand isi va gasi un coleg care locuieste aproape de voi si va face traseul impreuna cu el
  • povesteste-i din amintirile tale, impresiile pe care le-ai avut atunci cand ai mers pentru prima data la scoala- care au fost gandurile si asteptarile tale inainte de a pasi in curtea scolii si cum te-ai simtit dupa? Cat timp ti-a luat sa te acomodezi cu spatiul, cadrul didactic, colegii etc.
  • dupa inceperea scolii, pastreaza o stransa relatie de comunicare cu invatatorul. Vei afla mai multe despre cum il poti ajuta sa se adapteze la scoala. Poti comunica mai usor cu invatatorul creand grupul de discutii la clasei copilului tau. Vei afla mai usor cum se comporta copilul tau la scoala, ce note a luat sau ce activitati se organizeaza la scoala. De asemenea, ai ocazia sa discuti cu parintii din clasa ta despre experiente comune, despre activitati extrascolare sau despre cum il poti ajuta pe copil la teme sau invatare.

Recomandarile tale

Tu cum te-ai gandit sa reduci frica de scoala a copilului tau? Asteptam raspunsurile tale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Schema vulnerabilitatii
    Cum se formeaza in copilarie teama excesiva fata de lume si viata
    24 octombrie 2022   

    Copiii care nu au primit sprijin in copilarie in fata temerilor, nu au fost ajutati sa isi gestioneze stresul sau sa se confrunte cu situatii noi pot ajunge la maturitate sa se teama de pericole improbabile sau inexistente.

  • Patru frici ale copiilor
    Patru frici frecvente in randul copiilor
    08 august 2022   

    Frica de esec, frica de ridicol, frica de necunoscut si frica de succes sunt printre cele mai frecvente frici care se nasc in copilarie, din interactiunea celor mici cu adultii din jur. Cum se manifesta aceste frici la copii si care sunt convingerile despre lume care sunt asociate cu acestea.

  • Fricile copilului
    De ce nu este bine sa cedezi in fata fricilor copilului
    17 februarie 2022   

    Modul in care parintii se raporteaza la temerile copiilor conteaza foarte mult si poate prezice cum anume se vor descurca copiii in viitor din punct de vedere emotional, cand se vor confrunta cu diferite provocari si obstacole

Mai multe