Copilul tau are un mod de invatare spatial?
Se stie ca unii copii invata foarte bine in anumite contexte, in moduri diferite si stari emotionale diferite. Unii reusesc sa invete mai usor daca subliniaza, pentru ca au o memorie vizuala foarte buna, in timp ce altii prefera sa inregistreze pentru ca se bazeaza mai mult pe memoria auditiva. Stiai totusi ca exista pe langa alte forme de invatare (tactila, auditiva, logica) si invatarea spatiala? Daca nu stii prea multe despre acest tip de invatare si inca stai pe ganduri daca a-i putea sa-ti incluzi copilul in aceasta categorie, iti propunem un exercitiu.
- Sunt sensibili la culori si imagini.
- Se plictisesc repede atunci cand li se ofera informatii doar pe cale auditiva. Ei prefera ca ceea ce li se transmite sa fie insotit si de imagini.
- Isi reamintesc fetele unor persoane pe care le revad numai pentru a doua oara, chiar daca a trecut ceva vreme de la primul contact.
- Atunci cand citesc o carte cauta intotdeauna un surplus de informatii in imagini, tabele, diagrame.
- Prefera sa-si petreaca timpul liber desenand, pictand, construind sau pur si simplu oferind viata unor obiecte.
- Isi folosesc imaginatia si creativitatea la cote maxime.
- Isi petrec timpul visand, uitandu-se la poze, ilustratii etc.
- Sunt interesati de filme, diapozitive, fotografie.
- Se exprima extrem de bine daca utilizeaza ca suport in comunicarea lor, pozele sau imaginile.
- Sesizeaza rapid schimbari in imaginea corporala a celor din jur (modul in care se imbraca colegii, daca cineva si-a schimbat frizura), dar si in ceea ce priveste interiorul unei case (daca cineva a schimbat locul unui ghiveci cu flori, daca a asezat pe perete un tablou nou etc.).
- Sunt pasionati de jocuri precum puzzle, contruirea de obiecte cu ajutorul pieselor de lego, realizarea de harti etc.
- Incearca sa aduci in mediul lui de viata cat mai multe imagini si elemente vizuale. Jocurile ce presupun combinatii de piese pentru a construi o imagine, realizarea de harti, pachete de carti de joc, carti de povesti pe baza de ilustratii.
- Invata-l despre mediul inconjurator folosind cartoanase cu imaginea animalelor, a pasarilor, cartonase ce ilustreaza meserii, obiecte si ustensile de lucru etc.
- Atunci cand ii spui o poveste cere-i copilului tau sa o vizualizeze mintal. Sa-si imagineze si sa “vada” detaliile din poveste.
- Atunci cand vorbesti cu el pastreaza contactul vizual, permite-i sa-ti observe gesturile, mimica, expresiile faciale, postura corpului. Prin limbaj non-verbal, oamenii asimileaza peste 72% din mesajul pe care interlocutorul doreste sa-l transmita.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
10 metode prin care verificam intelegerea lectiei de catre copii
Cand vrem sa ii ajutam pe copii sa invete, ne concentram deseori asupra metodelor eficiente de invatare, asupra resurselor alternative sau asupra metodelor de predare eficiente. Dar un aspect esential al invatarii este intelegerea: inainte de a-i ajuta sa retina informatii noi, trebuie sa fim siguri ca cei mici le-au inteles.
-
10 recomandari pentru a-l ajuta pe copil sa invete mai efficient
Cum pot fi ajutati copiii sa invete mai eficient? Barack Rosenshine, cercetator american in pedagogie si psihologie, a propus 10 principii care sa ii ajute pe profesori in predare. Recomandarile pot fi utile si parintilor care vor sa isi sprijine copiii in invatare, pentru ca pot fi aplicate in orice context.
-
Invatarea accelerata: principii si tehnici utile pentru copii, parinti si profesori
Exista tehnici si metode de predare si invatare care sa ii ajute pe copii sa recupereze mai usor materia pierduta in perioada invatarii online?
Comentează: