characters characters

Stilul vizual de invatare

Propus de: Florentina Tudosie   |   20 aprilie 2011    |   13260 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

stilul vizual de invatareAi observat ca atunci cand isi face lectiile copilul tau are tendinta de a sublinia textul pentru a-l scoate in evidenta? Sau ca intelege mai bine un continut atunci cand acesta ii este expus sub forma de schema sau desen? Sau ca atunci cand iti povesteste ce a facut la scoala, descrierea lui abunda de imagini vizuale? Daca ai observat toate acestea fie la copilul tau, fie in randul altor copii, este posibil sa aiba un stil de invatare predominant vizual.

 

 

 

 

Caracteristicile copiilor cu stil vizual de invatare

1. Atunci cand li se expune un continut spre invatare, ei vor prefera si un suport vizual pentru a intelege mai bine; pe langa discursul verbal, au nevoie de ilustratii, harti si componente vizuale care sa vina in completarea continutului pe care il aud.
2. Sunt atrasi de artele vizuale: filme, pictura, fotografie.
3. Au nevoie de liniste atunci cand invata, deoarece sunt usor distrasi de zgomotele din jur.
4. Le plac culorile, sublinierile si incercuirile, iar atunci cand vine vorba de lucrul cu un text, folosesc cu placere markerele.
5. Lucreaza asupra unui text, transcriindu-l, reinterpretandu-l, folosindu-se de elemente vizuale.

 

Cum invata mai usor copiii cu stil vizual de invatare

Si acum, daca stii care sunt caracteristicile acestui stil de invatare, ce poti tu sa faci, ca parinte, pentru a-ti ajuta copilul sa se descurce mai bine? Iata cateva sugestii pe care ai putea sa le iei in calcul.

1. Pentru ca invata prin intermediul elementelor vizuale, incearca sa ii explici elementele si fenomenele ce il inconjoara folosind materiale video, desene, grafice, culori si forme.

2. Inscrie-ti copilul la activitati cu predominanta vizuala: cursuri de pictura, de fotografie etc.

3. Permite-i sa isi exprime stilul de invatare in camera sa: probabil va prefera sa faca postere cu scheme si desene, sa le lipeasca pe pereti, va avea post-it-uri cu notite sau texte subliniate cu markere colorate.

4. Cumpara-i enciclopedii pentru a-l introduce in lumea inconjuratoare. Enciclopediile au avantajul de a fi instrumente de invatare ce pun mare accent pe elementele vizuale, abunda de poze si scheme pentru a rezuma continutul expus.

5. Este foarte posibil sa fie fascinat de jocurile de calculator si in general de ceea ce ofera acestea, de aceea ati putea apela la softuri educationale.

6. Recomanda-i ca atunci cand invata ceva sa inchida ochii si sa incerce sa vizualizeze informatiile pe care trebuie sa le retina.

7. Atunci cand are de invatat un capitol sau o lectie mai mare, sfatuieste-l sa isi faca o imagine generala despre structura capitolului, despre succesiunea si legaturile logice dintre subcapitole. De aceea, este util ca inainte de a incepe sa invete sa arunce o privire asupra structurii generale a materialului.

8. Incurajeaza-l sa isi verifice singur cunostintele folosind modalitatile vizuale preferate de el: realizarea de scheme sau desene, rescrierea ideilor principale sau realizarea unei prezentari Power Point.

9. Stilul interactiv de invatare. ExamenulTau.ro, platforma elevilor de gimnaziu, ii va fi copilului tau, ajutorul de zi cu zi, la lectii, teze si in cursa pregatirii Evaluarii Nationale. In cadrul platformei, isi poate verifica rezultatele oricand, prin intermediul rapoartelor de activitate. 
Totodata, platforma ii va urmari progresul rezultatelor obtinute la teste si ii va oferi recomandari specifice nivelului de pregatire identificat.


Copilul tau ce stil de invatare are? Prefera modalitatile vizuale de prezentare a informatiilor?
 
Citeste si despre alte stiluri de invatare: auditiv, spatial si tactil-kinetic.
 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    21.04.2011 - 14:01
    Copilul meu cred ca are un stil de invatare vizual, am observat ca retine mai usor poeziile daca sunt insotite de imagini:)
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    20.04.2011 - 11:58
    As sublinia faptul ca capacitatea de memorare a unui individ se bazeaza in 80 la suta pe memoria vizuala !Este normal,astfel,sa cautam modele"vizuale"de invatare.

    In plus,prin sublinierea unui text(de exemplu) se evidentiaza ideile principale ce trebuie retinute.Se dezvolta astfel capacitatea de a sintetiza ideile principale cu ajutorul memoriei vizuale.

    Schemele ,la care multi apeleaza,reprezinta tot un mod de sintetizare pe baza memoriei vizule.

    Personal,as incuraja copilul sa invete numai "cu creionul in mana".

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe