characters characters

Copilul tau are probleme de invatare? Iata cateva sfaturi utile

Propus de: Monica Bolocan   |   29 ianuarie 2014    |   6651 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Copilul tau are probleme de invatare? Iata cateva sfaturi utileMulti copii se “lupta” cateodata cu temele. Pentru unii dintre ei, poate fi doar ceva temporar, care se rezolva depunand un efort suplimentar. Pentru altii, in schimb, aceste lupte dureaza mult mai mult si duc la frustrare, rezultate slabe la scoala, si, in timp, la sentimentul de ura fata de scoala si invatare.





 

*Sursa foto: Flickr.com

Cateodata parintii unui copil cu probleme de invatare se tem ca acesta nu este suficient de inteligent, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat. Intr-adevar, inteligenta explica mare parte din reusita scolara, insa exista multi alti factori care o influenteaza la fel de mult. Multi oameni au dificultati de invatare desi au un nivel normal de inteligenta. Acestia au anumite probleme specifice de atentie, memorie, sau alte functii cognitive importante in procesul invatarii. Tocmai de aceea, acest tip de probleme poarta numele de “dificultati specifice de invatare”. Cercetarile arata ca elevii care isi depasesc dificultatile specifice de invatare cu ajutorul unor metode si tehnici ajutatoare pot deveni oameni de succes. Aminteste-ti ca exista numeroase exemple de oameni de stiinta, de afaceri sau chiar actori celebri pentru care scoala a fost un chin! Printre cele mai cunoscute exemple se numara Thomas Edison, Charles Darwin si Albert Einstein.

Problemele de invatare pot avea multe cauze. Unii copii au probleme specifice de memorie, pe cand altii au dificultati in a selecta cele mai relevante informatii pe care le citeste sau le spune profesorul la clasa sau nu inteleg aproape nimic din textul pe care tocmai l-au citit ei insisi perfect. De asemenea, copiii pot avea pur si simplu obiceiuri proaste, ineficiente de a invata, de a-si organiza timpul si informatia. Motivatia scazuta, dar si problemele emotionale, ca de exemplu anxietatea si depresia, duc adesea la probleme de concentrare, facand invatarea mai dificila.

Pe scurt, cauzele care pot duce la rezultate scolare scazute pot fi:
•    Dificultati specifice de invatare (ca de exemplu problemele de scris/citit, calcul si rationament matematic),  legate de anumite deficite de atentie, memorie, perceptie, etc
•    Probleme emotionale si comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia, hiperactivitatea, etc
•    Mediu nefavorabil:  familii conflictuale, destramate sau cu statut socio-economic scazut, un stil parental ineficient
•    Strategii ineficiente de invatare
Ca parinte, joci un rol foarte important si poti influenta direct performanta scolara a copilului tau. In primul rand, trebuie sa te implici. Este primordial sa intelegi exact care sunt cauzele care il fac pe copilul tau sa aiba probleme cu invatatura pentru a putea lua masurile corecte.


Cum sa intelegi mai bine problemele copilului tau

1. Poarta o discutie calma, deschisa, cu copilul tau, fara a-l critica, fara a-l judeca. Incearca sa intelegi ce il framanta, ce ii place, dar mai ales ce nu ii place la scoala. Fa temele impreuna cu el, observa-l cu atentie si incearca sa intelegi unde greseste. Fa-ti o lista detaliata cu problemele pe care le intampina, cat mai specific si mai concret posibil. De exemplu, daca are probleme la matematica, incearca sa-ti dai seama daca greseste la calcule sau la rationamentul pe care il aplica in rezolvarea problemelor.

2. O discutie cu cadrul didactic poate aduce multa lumina pentru ca lungul drum catre succes incepe, totusi … la scoala. In plus, pentru a face o schimbare, ai nevoie cu siguranta de sprijinul si implicarea acestuia, asa ca cere o consultatie si pune intrebari cat mai detaliate pentru a intelege exact care sunt problemele. Alege-ti o singura tema pentru discutie, cea mai importanta (de exemplu, performanta scazuta la matematica). Fa-ti o lista cu informatiile oferite de profesor pentru a o putea compara, ulterior, cu lista pe care ti-a facut-o acasa, observand copilul in timpul lectiilor.

3. Dupa ce ai strans toate aceste informatii, cere sfatul unui psiholog specializat in probleme de invatare pentru a te ajuta sa construiesti planul de interventie cel mai potrivit copilului tau. Un plan de interventie bun trebuie sa vizeze problemele specifice pe care le are copilul prin metode si tehnici ajutatoare de invatare.

Si nu uita: copilul tau are nevoie sa fii permanent alaturi de el, sa il intelegi si sa il ajuti.
Impreuna puteti reusi. Succes!



Monica Bolocan
Psiholog clinician, scolar si educational
Amazing Kid – centru de evaluare si consiliere pentru copii si adolescenti care ofera servicii validate stiintific de evaluare, consiliere si interventie pentru dificultati de invatare/performanta scolara si probleme de comportament

Comentează:
5 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Mara Andreescu
    Mara Andreescu    08.05.2019 - 13:51
    Maria, iata o idee de activitate pe care o poti adapta: https://www.suntparinte.ro/activitate-in-familie/cum-il-inveti-sa-recunoasca-cifrele-

    De asemenea, este important sa o ajuti sa invete cifrele in mod logic, adica sa stie ce inseamna fiecare dintre ele. De aceea, poti asocia fiecare cifra in parte cu 1,2, 3 etc obiecte. De exemplu, asaza pe masa 3 bile, scrie cifra 3 in dreptul lor si rosteste cuvantul "trei".
  • Fără foto
    Maria    05.05.2019 - 14:10
    Am fetita de 6 ani stie cifrele la rind pe de rost dar cind o rog sa mi le arate nu le poate arata va rog frumos datimi vrio metoda de a o invata cumva ca am incercat in multe feluri dar numi reuseste.
  • Fără foto
    Sorin Stancu    22.11.2018 - 19:02
    Am un baiat Sergiu 6 ani care are probleme cu invatarea .
  • Utilizator Anonim
    Psiholog Monica Bolocan    24.02.2014 - 12:58
    Pentru Ghica Emanuela:
    Din ce spuneti poate fi vorba de o problema emotionala legata de scoala, posibil o anxietate (scolara, sociala, si/sau de performanta) care ii afecteaza abilitatile de relationare sociala, stima de sine, si ii "blocheaza" resursele cognitive atunci cand se afla in mediul scolar. Informatiile pe care le oferiti sunt totusi insuficiente pentru a contura un plan de interventie adecvat, este nevoie totusi de o evaluare psihologica pentru a identifica exact problema si directiile de interventie. Tineti cont ca a intrat in adolescenta si trebuie sa luati urgent niste masuri.
  • Utilizator Anonim
    GHICA EMANUELA    23.02.2014 - 21:49
    Va rog spune-ti si mie,cum sa mai procedez in cazul unui copil mai emotiv,care cauzeaza atentia,desi are 13 ani,si cand nu este inteles de profesori,si considerant alfel decat este???Un copil cu o memorie buna pe orice inseamna cunostinte generale,care sta pe discovery,animal planet,iar la scoala parca numai stie nimic.Ce sa mai fac ca nu mai stiu cum sa procedez.Stiu ce il supara la scoala,dar nu pot schimba eu singura situatia.VA MULTUMESC!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe