characters characters

Copilul meu uraste scoala. De ce?

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 aprilie 2010    |   4085 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Unii copii abia asteapta sa mearga la scoala, in timp ce pentru altii, aceasta inseamna o mare bataie de cap. Cele mai frecvente probleme sunt: trezitul de dimineata, imbracatul, spalatul pe fata cu apa rece ori pur si simplu ideea de a merge la scoala. Exista din pacate si situatii in care copiii refuza sa mearga la scoala. Acestia reprezinta un procent scazut, dar dificultatile intampinate de parinti sunt foarte mari.
 
Daca ti se intampla asta in mod frecvent, iata cateva explicatii pentru care copilul tau refuza sa mearga la scoala:


  • Este posibil ca fiica sau fiul tau sa intampine dificultati in adaptarea la mediul scolar (trecerea de la gradinita la scoala ori de la un ciclu de invatamant la altul).

  • Dificultatile in invatare sau problemele de invatare cu care se confrunta multi copii atunci cand intra in contact cu un mediu nou, materii mai grele sau capitole de carte cu un nivel de dificultate mai ridicat.
 
  • Dificultatile de relationare cu ceilalti colegi sunt frecvente mai ales daca luam in calcul si anumite trasaturi de personalitate, daca sunt mai introverti (inchisi), retrasi, le place sa mediteze sau sa viseze cu ochii deschisi din cand in cand. Astfel de copii ajung frecvent centrul ironiilor si al excluderii din grup.

  • Faptul ca a devenit victima bullying-ului este un alt motiv din cauza caruia copilul tau s-ar putea sa refuze sa mai mearga la scoala. Daca nu vrea sa te incarce cu problemele lui, nu-ti va spune ce i se intampla zi de zi in drumul spre scoala, in pauze ori atunci cand iese din curtea institutiei. Elevi mai mari il pot ameninta, ii pot cere bani sau pot pur si simplu sa il loveasca si sa-l faca de rasul celorlalti.

  • Probleme de comunicare cu profesorul de la clasa. Acestea pot pot sa apara din diverse motive: lipsa de experienta a profesorului, lipsa capacitatii de a relationa si de a se face inteles de copii, chiar teama copiilor fata de acesta.

  • Dorinta de a atrage atentia asupra lui. Esti prea incarcat cu problemele tale si nu reusesti sa acorzi copilului atentia de care are nevoie? Chiar daca privesti aceste mofturi ca pe o alta problema dificil de rezolvat, uneori la baza ei se afla doar nevoia de a comunica cu tine. Incearca sa acorzi timp si atentie copilului nu doar in momentele in care refuza sa faca ceea ce ii ceri sau cand te deranjeaza comportamentul sau.

Ce solutii poti gasi la aceste probleme? Iata cateva sugestii:
1. Comunica cu copilul tau.

2. Comunica cu profesorul de la clasa si dirigintele. In afara de sedintele cu parintii sau vizitele pe care le faci la scoala, exista o modalitate mai usoara de a comunica cu profesorii copilului. Vei afla mai multe informatii intr-un timp mai scurt daca inviti profesorii si parintii colegilor copilului tau in grupul de discutii al clasei. Vei afla astfel de la profesori cum il poti ajuta pe copil sa invete, care sunt problemele pe care le intampina la scoala si care sunt evenimentele organizate la nivelul clasei sau scolii.

3. Cauta sa afli mai multe si de la colegii de clasa, copiii cu care merge dimineata la scoala ori cu care se intoarce pe drum inapoi spre casa.

4. Ofera-i exemple de cazuri in care unii copii trec prin situatia X sau Y, in functie de ce intuiesti ca i se intampla copilului tau. Acesta poate fi un inceput pentru a se confesa si a se elibera de presiune.

5. Fixeaza un orar al somnului, trezitului si mancatului.

6. Stabileste niste reguli ale familiei. De exemplu, poate fi o seara a confesiunilor in care fiecare membru va fi nevoit sa spuna un secret pe care l-a tinut bine ascuns intreaga saptamana. Poti crea o atmosfera intunecata, cu perdelute peste veioze, niste lumanari, un fel de “pipa a pacii” la finalul careia, toti sunt iertati de catre ceilalti.

7. Invata-l sa fie independent si sa se descurce singur in diverse situatii. De aceea ii poti oferi putin mai multa libertate in deciziile pe care le ia.

8. Invata-l tehnici de a comunica si de a relationa cu cei din jur.

9. Organizeaza o petrecere acasa la care sa-i inviti colegii, tocmai pentru a relationa si a se cunoaste mai bine.

10. Daca dupa mai multe incercari nu reuseste sa se adapteze la mediul scolar si refuza in continuare, gandeste-te si propune-i mutarea catre o alta scoala.

Recomandarile tale
Am oferit 10 solutii privind gestionarea refuzului de a merge la scoala a copilului tau. Tu ce altceva crezi ca ar mai putea fi adaugat? Asteptam raspunsurile tale.


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Invatarea remediala versus invatarea accelerata
    Cum pot fi ajutati copiii sa recupereze materia in acest an scolar
    14 septembrie 2021   

    Un studiu international arata ca invatarea accelerata este mai eficienta decat invatarea remediala, oferind o posibila directie de actiune cadrelor didactice si parintilor copiilor care au ramas in urma cu invatarea in anul scolar anterior.

  • Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    Cum se poate recupera materia pierduta in timpul pandemiei
    09 februarie 2021   

    Nevoia de a recupera materia scolara in urma pandemiei Covid-19 este o problema cu care se confrunta scoli din intreaga lume. Iata cateva abordari prezentate de literatura de specialitate internationala.

  • Ce comportamente au copiii perseverenti
    Ce comportamente au copiii perseverenti
    13 iulie 2020   

    O combinatie de pasiune, motivatie si hotarare de a reusi sta la baza succesului in orice domeniu. Perseverenta, arata studiile, este mai importanta decat nivelul de inteligenta sau abilitati.

Mai multe