characters characters

Copiii si concursurile scolare

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 februarie 2014    |   20936 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

copiii si concursurile scolarePana la varsta de 5 ani, a fi in competitie nu inseamna pentru copii decat un prilej de distractie. Pe masura ce cresc, situatiile in care sunt nevoiti sa concureze cu alti copii devin mai importante pentru ei, putand deveni ocazii de crestere si evolutie. In aceeasi masura insa, competitiile pot deveni sursa de stres, afectand negativ evolutia copilului. Cat de indicat este pentru un copil sa participe la concursurile scolare?
 
 
 
 
 *Fotografia apartine utilizatorului matache
 
Daca cel mic isi doreste sa participe la un concurs scolar, este bine sa iei in vedere toate aceste aspecte. Doamna invatatoare  Ioana Diaconu, de la Scoala numarul 10 “Maria Rosetti” din Bucuresti, ne vorbeste despre cum il poti pregati pe copil pentru competitie.
 
 
 
Citeste mai departe pentru a afla mai multe despre avantajele si dezavantajele participarii la concursurile scolare.

Pro si contra concursuri scolare

A participa la un concurs inseamna a invata sa accepti ca te poti incadra intr-una din cele doua categorii: cei care pierd si cei care castiga. Pentru un copil, aceasta lectie poate fi mai usoara sau mai grea, in functie de felul in care traieste aceasta experienta. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre avantajele si dezavantajele participarii la concursurile scolare.

1.Avantajele participarii la concursuri

 
Valorificarea interesului pentru un anumit domeniu. Pregatindu-se pentru un concurs, copilul are ocazia sa afle o multime de lucruri noi, pe care poate nu le-ar fi aflat daca nu ar fi participat la competitie. De asemenea, pregatirea pentru olimpiade sau concursuri  il poate orienta pe copil catre o viitoare cariera.

Invatarea unor lucruri sau abilitati noi. In afara de informatiile noi despre domeniul pentru care se pregateste, copilul invata sa isi organizeze timpul, sa faca fata unei competitii si invata valoarea efortului si disciplinei. Pregatindu-se pentru un concurs , un copil are ocazia sa invete ce inseamna perseverenta, rabdarea si responsabilitatea.

Testarea
cunostintelor asimilate. Concursurile scolare sunt o modalitate de a verifica nivelul de pregatire la care se afla copilul.



Invata sa faca fata esecului.  Un rezultat slab la un concurs sau ratarea unui loc pe podium pot fi ocazii de a invata sa faca fata esecului. Desi pare paradoxal, un esec poate fi o lectie mai importanta pentru un copil decat un succes. A gestiona starile emotionale care apar in astfel de momente, a nu renunta si a identifica factorii care au dus la un rezultat slab sunt abilitati care il vor ajuta pe copil atunci cand se va confrunta cu alte situatii dificile.

Cresterea stimei de sine. Atunci cand participarea la o competitie se incheie cu un rezultat bune, copilul invata sa aiba incredere in sine si descopera ca si-a depasit limitele. Toate acestea contribuie la cresterea stimei de sine.

2.Dezavantajele participarii la concursuri

Competitiile sunt o sursa de stres. Atunci cand copilul isi doreste foarte mult un premiu sau considera ca rezultatele obtinute sunt extrem de importante, stresul este inevitabil. Pentru a contracara acest efect al participarii la concursuri, este bine sa il inveti pe copil sa priveasca un concurs ca pe o situatie in care va avea ocazia sa isi testeze limitele, sa invete lucruri noi si sa isi imbunatateasca anumite abilitati. Un premiu obtinut la un concurs scolar nu trebuie sa devina un scop in sine.


Starea de epuizare fizica si psihica. Atunci cand copiii nu stapanesc foarte bine abilitatea de organizare a timpului pentru a se pregati pentru competitie, este foarte posibil sa apara oboseala, care, in timp poate duce la scaderea imunitatii organismului. Pentru a evita acest lucru, invata-l pe copil sa isi gestioneze eficient timpul. Daca ai nevoie de sugestii in acest sens, poti consulta Ghidul Timpului,  unde vei gasi recomandari utile despre acest subiect.

Copilul dispune de mai putin timp liber. Intervalul de timp acordat relaxarii va fi mai redus datorita nevoii de a se pregati pentru concurs. Ajuta-l pe copil sa gaseasca si momente in care poate realiza activitati care il relaxeaza si asigura-te ca se odihneste suficient.

Relatiile sociale pot avea de suferit. Copiii care se pregatesc pentru olimpiade sau concursuri scolare aloca mai putin timp iesirilor in oras, preferand sa petreaca timpul invatarii sau exersarii. Este bine sa te asiguri ca, din cand in cand, copilul tau acorda timp si prietenilor. Pastrarea legaturii cu prietenii apropiati il ajuta pe copil sa isi pastreze echilibrul emotional si sa faca fata mai bine stresului.

Copilul tau a participat la concursuri sau olimpiade? Cum poti minimiza dezavantajele participarii la concursurile scolare?


Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    elena    23.09.2012 - 10:08
    Imi amintesc de olimpiadele lui Ceausescu...parca nu erau pe bani..si mai e o chestie care ma irita..la sfarsit de an copiii care au participat la cat mai multe concursuri iau cele mai multe diplome...deci important e sa participi la concurs sa dai banul nu doar sa inveti.Nu inteleg de ce la sfarsit de an se premiaza copiii care au participat la concursuri (de parca ar fi pe bune-doar dai banul nu) .Ar trebui premiati doar copiii cu rezultate bune la invatatura in anul respectiv ce-i care participa la concurs sa-i premieze atunci cand "absolva" concursul.
  • gheorghe tepei
    gheorghe tepei    20.09.2012 - 09:47
    Personal, consider că este foarte importantă participarea la concursurile extrașcolare. Sigur, așa cum spune și doamna învățătoare, copiii nu trebuie forțați să participe. Fiica mea participă la testările organizate de Fundația de evaluare în educație - www.evaluareineducatie.ro - încă din clasa a III-a (acum este în clasa a VIII-a).Nu ne-a interesat locul sau premiul obținut ci să ne dăm seama la ce nivel este în condițiile unor subiecte unice la nivel național. Acesta trebuie să fie scopul participării și în funcție de rezultate să putem lua măsurile necesare pentru a îndrepta lucrurile. În concluzie,consider necesară participarea și recomand tuturor părinților să-i încurajeze pe copii să participe. Sigur, nu la toate ci la acelea la care îi place copilului și în raport cu înclinațiile lui. Rezultatele vor apărea în timp...Fără îndoială că păreri de genul celor expuse de guruiana marius vor exista dar nu întotdeauna sunt întemeiate.
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    16.09.2012 - 16:35
    Doamna Tanase, regasesc in spusele dumneavoastra ”pataniile” noastre, de dinaintea schimbarii doamnei invatatoare. Copilul meu voia sa participe la concursuri, alaturi de alti colegi insa... nu erau anuntati. Aflam noi, parintii, din alte surse- net- cand vor avea loc acestea si nu de putine ori, am platit concursul in ziua desfasurarii lui. Cred ca, important este ca, micii nostri ”exploratori” sa aiba curajul sa mearga la concursuri si sa fie incurajati, indiferent de rezultate. In acelasi timp, dupa ce concursul a avut loc, cred ca este necesar ca subiectele sa fie rezolvate in clasa. Astfel, concursul isi va fi atins cu adevarat scopul: sa vad ce anume au inteles copiii si la ce mai avem de lucrat...
  • Utilizator Anonim
    Rodica Prodan    13.09.2012 - 07:50
    Sa nu ma indepartez de minimalizarea dezavantajelor participarii elevilor la concursurile scolare (clasa a II-a in cazul copilului meu- engleza intensiv profesoara Torje suplinitor la Lic. Gh. Sincai Cluj- un liceu cu profil engleza)am descoperit stand de vorba cu profesoara de engleza in ultima zi de inscriere la concurs, ca profesoara nici macar nu stia de acel concurs afisat pe usa clasei elevilor de clasa a II-a, afis lipit pe usa de invatatoare. Desigur ca am sunat directorul, am intrebat unde ne putem interesa de programa acestui concurs. Aveam in mana testele din anii trecuti(profesoara nu a facut la clasa nimic din ce era in teste).I le-am trimis profesoarei(prin copil la ora)copii color sa vada bine animalele si culorile din test - s-a suparat si nu le-a luat.
    S-a suparat foarte tare pe profesoara directorul. Invatatoarea s-a suparat pe mine ca parinte ca nu am vorbit prima data cu ea. In prima sedinta a facut invatatoarea un demers in care ne-a pus sa votam ca profesoara este extraordinara si ca are nevoie de continuitate in invatamant. Am fost tema de zi a sedintei cu parintii. Am luat cuvantul, cand toata lumea vota ca este foarte buna profesoara de engleza,spunand ca nu s-a indoit nimeni de acest lucru si este inutil sa votam. Parintii s-au simtit manipulati de invatatoare si au lasat mainile jos. Au scris un proces verbal invatatoarea cu comitetul de parinti alesi de ea. Aviz amatorilor parinti care nu doriti sa va..... proprii copii.
    A participat la concurs de romana, matematica unde a luat punctaje foarte bune (98-99p) puncte care i-au crescut stima de sine.
    Totusi, sunt pentru concursuri scolare, dar sa ma asigur ca s-a parcursa materia si ca au fost reparcurse programele concursurilor (la scoala sau acasa - nu conteaza). Suntem parinti si merita sa ne sprijinim copiii.
    Rodica
  • Utilizator Anonim
    guruiana marius    11.02.2012 - 14:13
    Concursurile pe bani din Romania sunt o sursa de venit ptr profesori si totodata si unealta prin care se fac aranjamente.Sunt concursuri ,de exemplu Euclid de anul acesta ,unde unii care in clasa nu au fost buni si nu au obtinut punctaj mare la concursurile date de Turci sau olimpiada pe scoala au aparut "spontan" cu premii, respectiv punctaj de 90 de puncte.Ca orice in societatea romaneasca apar "INTELECTUALII" facuti peste noapte cu subiectele memorate acasa.Sunteti dascali sa-i invatati comportament moral in societate ptr a mai rezista tara asta,cu ce a lasat-o comunistii, baraje, hidrocentrale,agricultura, ca atat a mai ramas, sau ii invatati sa-si cumpere,la propriu prin spagi grase date de parinti din scoala generala, meseriile fara sa stie ce-i munca?Tara de HULPAVI SI CURVE ATAT ATI DAT de 20 de ani in societate!
  • Utilizator Anonim
    Tanase Jenica    30.03.2011 - 18:14
    Da ,asa este , dar un invatator care isi trimite copiii la concursuri este clar ca este un invatator bine pregatit care are niste asteptari mari de la copiii pe care ii pregateste .Pregatirea incepe cu completarea datelor de identificare pe fisa , cu repetarea si exersarea acestora, apoi cu lucrul pe ciorna si tot asa usor , usor copilul incepe sa se deprinda cu aceste lucruri de baza si fiind mai relaxat, va putea sa gaseasca si mai usor solutiile problemelor.Copiii trebuie incurajati si apreciati indiferent de punctajul pe care il obtin la aceste concursuri.Important este ca au curajul sa participe si ca se straduiesc sa obtina un punctaj bun .
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    09.03.2011 - 18:56
    Invatatorul are cel mai important rol in pregatirea copilului pentru concursuri. Trebuie sa puna la dispozitia lui o programa a concursului, un program de pregatire si sa-i aloce timp pentru anumite consultatii. Cel mai important este sa-l invete despre atitudinea unui concurent: cum sa-si gestioneze emotiile, timpul din concurs, cum se lucreaza pe o ciorna, cum sa se verifice la finalul rezolvarilor, cum sa realizeze corectarea unor greseli. Multi copii foarte buni se prezinta la concursuri si pierd timp pretios cu completarea datelor de identificare sau nu apreciaza corect timpul de lucru.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe