Copiii comportamental inhibati
“Copilul meu e un rasfatat si jumatate. Face numai ce vrea, nu accepta sfaturile mele si nici macar nu vrea sa ma asculte atunci cand ii spun ceva.”(parinte, copil de 5 ani)
Iti propunem un exercitiu. Imagineaza-ti. Este ora 6 seara. Va aflati in camera de zi impreuna toata familia. Timp de 10 minute discutati despre modul in care vreti sa va petreceti seara. Pentru aceasta adoptati cu totii tehnica “bulldozer”. Ea se refera la faptul ca, “doar nevoile mele conteaza! Ale tale nici nu conteaza. Vom face asa cum vreau eu!”. Observa care sunt reactiile si consecintele negative asupra intregii familii, a comunicarii dintre voi. Explica copilului exercitiul si consecintele si ofera-i o alternativa de comportament.
Probabil ca multi dintre parinti se gasesc in aceeasi situatie ca si cel de mai sus. Ce solutii crezi ca am putea gasi pentru a aduce pe o linie de plutire comportamentul acestuia? A mostenit “doar lucrurile rele” sau pur si simplu mediul este cel care l-a format asa?
Influentele biologice sunt foarte puternice mai ales atunci cand copilul este mic. De ce? Pentru ca pe parcursul anilor si al dezvoltarii noastre ca si fiinte sociale, mediul isi pune amprenta asupra noastra si ne ajuta sa ne modelam comportamentul si sa ne controlam mai mult pornirile si instinctele. De aceea, copiii sunt mai interesant de urmarit in primii ani de viata decat adultii.
Vorbim in principal de temperament. Acesta este o predispozitie constitutionala spre un anumit stil de a reactiona si de a se autoregla, manifestat la nivel comportamental, al gandurilor si afectiv. Mai exact, temperamentul inseamna o tendinta de a reactiona la situatii din mediu. De-a lungul timpului au existat mai multe clasificari ale temperamentului.
O noua categorie a fost studiata si acceptata in literatura de specialitate: temperamentul comportamental inhibat.
Cum poti sa-l recunosti? Iata principalele semne:
- Agitatie motorie foarte mare in situatii diverse.
- Inhibitie fata de comportamentul orientat spre scop. De exemplu, daca ii ceri sa-si adune cartile si caietele de pe birou va face acest lucru dupa foarte multe atentionari venite din partea ta.
- Program neregulat de somn si masa.
- Reactie de retragere fata de stimuli noi. Daca multi copiii sunt foarte incantati de noua jucarie pe care le-ai dat-o cadou, copiii comportamental inhibati pot sa manifeste frica fata de ea si sa nu doreasca initial sa se apropie de ea.
- Adaptabilitate scazuta la schimbarile de mediu. Atunci cand mergeti in vizita la cineva cu a carui locuinta nu este familiar va manifesta comportamente de retragere, inhibitie, va sta mai mult alaturi de tine decat sa inceapa sa exploreze locul asa cum fac majoritatea copiilor.
- Sensibilitate foarte mare la stimuli. Acest lucru se intalneste frecvent si la copiii cu autism sau sindrom Asperger. La ce se refera? Unii copii reactioneaza normal atunci cand aud un zgomot sau daca vad o lumina mai puternica. Copiii cu temperament comportamental inhibat vor avea reactii amplificate. Ei percep sunetele, luminile sau atingerile mult mai puternic. De aceea este util atunci cand vreti sa-i prindeti de mana sa specificati acest lucru si verbal pentru a nu fi surprinsi. Mereu insotiti comportamentele de indici verbali.
- Distragere atentionala foarte crescuta. Ei nu pot sa ramana in sarcina pentru o perioada foarte lunga de timp, orice stimul care apare le capteaza instantaneu atentia.
- Din punct de vedere afectiv, acesti copiii au mai multe trairi negative, exerimenteaza mai multe emotii neplacute.
Ce ai putea face pentru a-ti ajuta copilul?
- Incurajeaza-l sa exploreze.
- Retrage-l din actiune atunci cand observi ca depaseste limite.
- Comunica.
- Ofera recompense atunci cand comportamentul e congruent cu ceea ce tu iti doresti.
- Manifesta interes si o atentie crescuta atunci cand vine vorba de copilul tau.
- Redirectioneaza-l atunci cand greseste si explica-i de ce faci asta.
- Imbunatateste relatiile sociale pe care acesta le are.
- Implica-l in activitati care sa-i solicite atentia si care sa-i placa.
- Cumpara un animal de companie pe care sa fie nevoit sa-l creasca si sa-l ingrijeasca.
Copilul tau se regaseste in descrierea de mai sus? Ce alte solutii crezi ca s-ar potrivi pentru educarea lui? Impartaseste-ne cateva trasaturi de temperament ale copilului tau!
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
Adauga tu primul comentariu: