characters characters

Copiii mofturosi la mancare

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 mai 2015    |   1280 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

fetita la masa
„Mofturile” la mancare sunt, cu putine exceptii, un proces normal, prin care trec multi copii, in perioada in care descopera alimente diverse. Perioada de familiarizare cu noi mancaruri si feluri de a prepara mancarea poate fi mai dificila pentru copii. Inevitabil, unele alimente nu vor fi consumate cu placere, in timp ce altele vor deveni preferate. Din pacate, parintii nu inteleg ca acesta este un proces normal si incurajeaza involuntar ”mofturile” copilului prin cateva greseli. Iata care sunt acestea:

Gatesc un alt fel de mancare, special pentru copii. De teama ca cel mic nu se hraneste corespunzator altfel, parintii pot decide sa gateasca pe ultima suta de metri un alt fel de mancare, pe care copilul il accepta.

Recomandare: Probabil copilul va alege de fiecare data acelasi fel de mancare, fiind mai dificil sa ii asiguri o alimentatie echilibrata. Alternativa este sa il lasi sa aleaga intre doua feluri de mancare deja pregatite.

Nu iau in seama preferintele copiilor cu privire la mancare. Cand ai un copil caruia nu ii place sa incerce mancaruri noi,e important sa tii cont de ceea ce ii place cel mai mult sa manance.

Recomandare: Realizeaza-ti o lista cu alimentele pe care cel mic le mananca cu usurinta si placere. Incearca sa le combini cu alimente noi pentru a largi paleta culinara a micutului.

Il intreaba pe copil ce anume doreste sa manance. Initial, poate parea o idee buna sa il intrebi pe copil ce vrea sa manance: astfel te asiguri ca va coopera la masa. Exista riscul ca cel mic sa profite de aceasta situatie pentru a-si manifesta independenta si va respinge toate ofertele tale, alegand ceva ce nu exista in casa in momentul respectiv.

Recomandare: Ideal este sa decizi tu mancarea pe care o vei gati sau sa ii prezinti copilului doar doua variante: ”Vrei orez cu legume sau piept de pui cu orez?’.

Le dau mancare copiilor doar atunci cand cer. Copiii pot avea dificultati in a-si exprima nevoia de a manca, mai ales cand abia invata sa vorbeasca. In plus, cand cresc mai mari se pot folosi in anumite situatii de pretextul „Mi-e foame.” pentru a primi prajituri sau alte dulciuri.

Recomandare: Planifica din timp gustarile pe care le vei oferi de-a lungul intregii zile. Intre mesele principale, doua gustari sunt mai mult decat suficiente.

Lauda copilul pentru ca a mancat. De obicei, este bine sa pastram lauda pentru actiunile care presupun efort sau sunt dificile. Daca cel mic a mancat pentru ca ii place o anumita mancare sau i-a fost foame, lauda este inutila si il poate face sa creada ca a manca este o actiune care va fi mereu insotita de lauda.

Recomandare: Aminteste-ti ca lauda exagerata a copilului poate sa aiba efecte negative asupra motivatiei sale.

Forteaza copilul sa manance legume. ”Ceea ce trebuie sa stie parintii despre alimentatia copiilor e ca scopul nu este sa ii determine pe copii sa manance legume, ci sa-i invete sa le placa legumele cu adevarat”, sustine Jennifer Orlet, specialist in Sanatatea Publica.

Recomandare: Accepta faptul ca cei mici au nevoie de timp pentru a accepta diverse legume in alimentatie. In loc sa fortezi consumul acestora, cauta modalitati atractive prin care sa prezinti disponibilitatea legumelor caalimente de consumat la masa.

Folosesc mancarea ca recompensa. Majoritatea parintilor aleg sa negocieze cu copiii mancarea: ”Daca mananci legumele, vei primi desert”. Intrebarea este: atunci cand parintii nu se vor mai afla in preajma copiilor, acestia vor mai manca legumele?

Recomandare: Cercetarile arata ca aceasta strategie de a hrani copiii nu doar ca scade preferintele copiilor pentru alimentele consumate in mod normal, ci creste si disponibilitatea lor de a accepta mancarea ca recompensa.

Tinand minte ca scopul nu este sa il convingi pe copil sa manance tot din farfurie cu orice pret, ci sa descopere care sunt propriile preferinte alimentare, iti va fi mai usor sa treci peste perioada in care copilul tau refuza sa manance. Tu ai intampinat astfel de probleme?


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/donnieray/16197041882/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe