characters characters

Consolidarea vocabularului

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 iunie 2011    |   3859 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

consolidarea vocabularuluiCopilul tau cauta in dictionar cuvintele noi pe care le intalneste sau prefera „sa deduca” din context ce inseamna? Te surprinde cateodata un cuvant nou in limbajul copilului tau? Afla care sunt cele mai eficace si amuzante metode de imbogatire a vocabularului.

Cum iti ajuti copilul sa isi consolideze vocabularul


1. Jucati in permanenta jocuri care implica comunicarea verbala. Aminteste-ti cum se joaca fazan, telefonul fara fir si nu ezita sa-ti implici toata familia in astfel de jocuri. Ideea care sta la baza aici e aceea ca se invata cuvinte noi si are loc o flexibilizare a gandirii mult mai mare decat prin alte metode.

2. Propune-i spre lectura carti care au un limbaj specific. ”Amintiri din copilarie”, de Ion Creanga sau ”Schitele” lui I.L. Caragiale sunt foarte importante fiindca ele contin o serie de arhaisme si regionalisme care il ajuta pe copilul tau sa isi consolideze vocabularul deja format prin texte similare citite la orele de limba si literatura romana. De asemenea, literatura SF sau enciclopediile din diverse domenii pot fi surse de imbogatire a vocabularului si a cunostintelor copilului.

3. Jucati jocuri care sa presupuna identificarea de sinonime sau antonime. De exemplu: tu spui cuvantul „bun”, copilul va trebui sa gaseasca antonimul sau, „rau”. Apoi copilul tau iti spune un cuvant, iar tu gasesti antonimul etc.

4. Cautati substantive defective de plural sau de singular. Puteti face din asta un adevarat concurs: fiecare are la dispozitie o ora pentru a gasi, din ce surse crede el ca ii sunt mai utile, cat mai multe cuvinte defective de singular (sau plural) si sa le scrie pe o foaie de hartie. Cel care a gasit cele mai multe cuvinte va fi rasplatit pe masura (atentie, anunta inainte de a incepe concursul care va fi recompensa pentru ca motivatia sa fie mai mare).

5. ”Eu spun una, tu spui multe” este tot un joc care favorizeaza exersarea vocabularului si care se poate juca oriunde, chiar si in masina sau la o coada, la casierie. Se joaca astfel:  tu incepi jocul cu un cuvant la singular, iar copilul trebuie sa spuna pluralul cuvantului respectiv. Formulele jocului sunt urmatoarele: parintele spune ”Eu spun copil”,  iar copilul trebuie sa raspunda: ”Eu spun copii”. Poti cauta cuvinte noi sau compuse, care sa prezinte pentru copil o oarecare dificultate.

6. Cautati cuvinte care sa aiba sens si semnificatie si daca sunt citite invers (palindrom). Acesta poate fi si el un exemplu de joc pe care-l puteti transforma in competitie.

7. Cere-i sa scrie cate o compunere sau un eseu folosind un sir de cuvinte pe care i-l oferi tu. Si la concursurile de la scoala, organizate in scop distractiv (micile petreceri de 1 iunie, de exemplu), copiilor li se formuleaza sarcini de genul: ”compune un text folosind cuvintele: masina, casa, soare, frumos etc.”. Aceste jocuri pe langa faptul ca sunt distractive, pun la incercare si creativitatea copilului.

8. Nu rata ocazia de a-i cere copilului tau definitii pentru cuvinte. Poti pretinde ca nu stii ce anume inseamna ”epitet”, ”metafora”, ”alocutiune” etc. In acest mod isi va reactualiza atat cuvintele din vocabular pe care le foloseste mai mult la orele de romana, cat si semnificatia lor (definitiile). Pentru aprofundare, poti sa ii ceri sa-ti dea si exemple de astfel de situatii in care sa ai un epitet, o metafora, o hiperbola etc.

Tu cum il ajuti pe copilul tau sa isi imbogateasca vocabularul? Impartaseste din experienta ta si celorlalti parinti!

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • maria ilincescu
  maria ilincescu    28.06.2011 - 13:43
  La varsta scolara mica se structureaza si interesele extrascolare.Odata ce elevii si-au insusit tehnica cititului, se manifesta interesul pentru lectura. Ei vor lua contact cu cartile de povesti, povestiri, fapte eroice, intamplari extraordinare. Fara a respinge basmul, copiii se indrepta tot mai mult spre cartile care prezinta fapte verosimile, sunt atrasi de actiunile epice, bogate in continut, cu episoade neprevazute.E bine ca in vacanta sa se organizeze standuri de carti si biblioteci de sezon pe langa cluburile si taberele de vara.In excursiile de lunga durata, in tabere sa se provoace convorbiri pe teme literare, discutarea unor carti recent aparute.Citind, scriind compuneri cu expresii selectate din citit, vorbind la telefon, compunand mesaje, rebusuri si careuri sau completand chiar integrame usoare iata cateva dintre modalitatile de imbogatire a vocabularului.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe