characters characters

Creativitatea la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 martie 2011    |   11751 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

creativitatea la copii”Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea.” (Albert Einstein)

Astazi, a fi creativ inseamna a avea mai multe sanse de a reusi in plan profesional si social, dar si personal. Pe de alta parte, creativitatea nu este o materie care se invata la scoala si, aparent, nu exista o reteta pe care o poti aplica pentru a stimula creativitatea copiilor. Primul pas este sa afli mai multe despre ce inseamna creativitatea, cum se manifesta la copii si care sunt factorii care o influenteaza.

 

*Fotografia apartine utilizatorului cornellya47

 

Factorii care stimuleaza creativitatea

Cercetarile din domeniul creativitatii vorbesc despre doua categorii de factori care influenteaza creativitatea la copii:

  • factori interni, care tin de trasaturile de personalitate ale copilului - interesele copilului, abilitatile de invatare, temperamentul.
  • factori externi, care tin de mediul social in care traieste copilul - familia, scoala, prietenii, activitatile extrascolare.


Stiind aceste lucruri, poti incepe sa modifici sau sa pui in valoare acele elemente importante care pot sa incurajeze creativitatea copilului. Iata cateva modalitati prin care poti face acest lucru.

 

  • Ofera-i ocazia copilului de a aprofunda domeniile care il intereseaza. Asimiland informatii noi despre lucrurile care ii plac, va dispune de mai multe cunostinte pornind de la care sa ajunga la idei noi, creative si va dobandi mai multa incredere in propria persoana. Daca cel mic inca nu este pasionat in mod special de un anumit domeniu, ajuta-l sa descopere ce ii place sa faca sau sa invete.

  • Incurajeaza-l sa abordeze invatarea in maniere creative: folosirea unor materiale neconventionale, gasirea unor asocieri inedite intre conceptele pe care le are de invatat, inventarea unor tehnici personale de memorizare sau a jocurilor pentru memorie il vor ajuta pe copil sa vada invatarea ca pe ceva placut si, in plus, ii va crea obisnuinta de a privi toate sarcinile dintr-un punct de vedere inedit.

  • „Cum altfel am putea face acest lucru?”. Aceasta este intrebarea pe care o poti adresa copilului tau cat mai des, in situatiile cotidiene sau atunci cand trebuie sa luati decizii importante.

  • Initiaza-l in artele plastice. Activitatile plastice sunt perfecte pentru a stimula creativitatea copilului. Chiar daca nu dispune de ceea ce numim in general „talent”, pictura, desenul, sculptura sau fotografia sunt activitati care il pun pe copil in postura de a crea ceva nou sau de a privi lucrurile dintr-o perspectiva diferita.

  • Descopera cum lucreaza mai bine copilul tau. Daca este un copil introvertit, care prefera sa petreaca timpul singur, nu ii va fi usor sa vina cu idei noi intr-un grup si va lucra mai bine solitar. Daca, dimpotriva, are multi prieteni cu care ii place sa comunice si sa petreaca timpul, va lucra mai bine in echipa atunci cand este nevoie sa isi puna la incercare creativitatea.

  • Inscrie-l la ateliere de creatie pentru copii. In ultima vreme, copiii au foarte multe ocazii de a participa la activitati care le dezvolta creativitatea si ii ajuta sa descopere diverse domenii artistice. Poti gasi ateliere de creatie pentru copii in sectiunea Evenimente.

 

Factorii ce impiedica manifestarea creativitatii la copii

 

  • Prea multe reguli de comportament impuse copilului. Cu siguranta, exista limite pe care copiii trebuie sa le accepte pentru a se putea adapta in societate. Insa, impunand prea multe astfel de limite, copilul poate invata ca exista o singura modalitate de a vedea sau de a actiona: urmand regulile deja stabilite. Creativitatea presupune tocmai depasirea „regulilor” care exista deja, precum si disponibilitatea de a cauta si de a gasi noi modalitati de organizare sau realizare a lucrurilor.

  • Tipare de comportament sau de realizare a unor activitati. Cand copilul are de realizat o anumita tema, iar parintele ii acorda ajutorul, aratandu-i care este modul „corect” in care trebuie sa procedeze, pierde o ocazie de a-i stimula creativitatea. Este de dorit ca modalitatea de realizare a unei teme sa fie descoperita de copil, eventual impreuna cu parintele.

  • Sistemul de invatamant prin accentul pe care il pune asupra materiilor obligatorii. Uneori, orele de pictura, desen sau muzica sunt inlocuite de matematica sau romana pentru ca acestea sunt considerate a fi materii mai importante. Ele insa pot limita creativitatea la copii.

  • Sistemul de notare. Exista inca situatii in care copiii iau note mari daca reproduc lectia din carte sau sunt depunctati daca introduc in tema pentru acasa si propria parere.

In final, iata un citat despre felul in care s-a manifestat creativitatea lui Einstein:
"Einstein a avut un talent deosebit de a incalca regulile […]. Nu a sfidat numai legile fizicii, ci a dispretuit traditii si a ofensat guverne. Faptul ca nu a respectat regulile i-a produs multe neajunsuri, dar dorinta curajoasa de a sparge orice regula a reprezentat miezul geniului sau.Einstein a fost un mare rezolvitor de probleme pentru ca a nesocotit regulile intr-un stil minunat. Geniile au caracteristica aceasta, care insa poate fi deprinsa si exersata. Putem gandi cu toti ca Einstein, cu conditia sa invatam sa incalcam regulile".
(" Cum sa gandesti ca Einstein" de Scott Thorpe)

Care crezi ca sunt cele mai bune metode de a stimula creativitatea la copii? Impartaseste-ne din experienta ta!

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    01.04.2011 - 11:54
    Frica de ridicol are un caracter paralizant;din dorinta de a nu face greseli, de a nu fi criticati, unii prefera sa nu actioneze, sa stea in umbra. Incurajandu-i pe elevi recurgand la alternative de genul:,, sunt original'"," nu-mi pasa ceea ce gandesc altii despre modul cum vad eu lucrurile"va duce la cresterea nivelului de creativitate al copiilor.Originalitatea reprezinta aptitudinea copilului de a oferi raspunsuri neuzuale astfel
    ; alcatuiti o povestire pe baza unor cuvinte date la care intereseaza tematica, finalurile si numarul scenariilor compuse.Sa stimulam si sa incurajam autoexprimarea. Trebuie sa folosim la capacitate maxima copiii cu nivel de creativitate inalt si cu inteligenta ridicata.Copiii creativi pot observa multe relatii si semnificatii, ce scapa invatatorilor lor. Utilizarea ideilor elevilor in clasa creste interesul acestora, creeaza entuziasm si stimuleaza efortul.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    31.03.2011 - 14:54
    Pe masura ce copilul inainteaza in varsta si este integrat in sistemul de invatamant, creativitatea sa scade, deoarece accentul este pus pe asimilarea de informatii, nu pe trezirea interesului copilului pentru materiile studiate la scoala. De aceea, cred ca este important sa il invatam pe copil sa puna intrebari inainte de a-i oferi raspunsurile si sa il incurajam sa isi imagineze tot timpul solutii alternative la diverse probleme.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe