characters characters

Consimtamantul la anteprescolari

De ce este bine sa ceri voie copilului inainte sa il imbratisezi

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 aprilie 2019    |   1073 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani.

consimtamantul la anteprescolari
Da, cei mici sunt adorabili si poate par prea mici pentru a intelege, asa ca ii incurajezi sa isi imbratiseze rudele sau sa le lase pe acestea sa ii sarute pe obraz. De ce este bine sa schimbi acest lucru?

Educatia sexuala in primii ani de viata nu presupune doar a raspunde la intrebari despre “Cum apar copiii pe lume?” sau “Care este diferenta dintre fete si baieti?”. Prevenirea abuzurilor sexuale este, de asemenea, o parte importanta a educatiei sexuale, iar parintii pot contribui la aceasta incurajand atitudini sanatoase la cei mici privind limitele si interactiunea cu cei din jur si oferindu-le informatii pretioase pentru a recunoaste, atunci cand vor fi mai mari, potentiale situatii cu risc de abuz sexual.

Una dintre modalitatile prin care il poti ajuta pe copil sa se apere de abuzul sexual este sa il inveti despre consimtamant. Ideea poate parea prematura cand vine vorba de copiii mai mici de 3 ani, insa este vorba de construirea in timp a unei atitudini sanatoase privind limitele pe care alti oameni trebuie sa le respecte cand vine vorba despre corpul copilului tau.

Pentru a-i transmite copilului ideea ca cei din jur trebuie sa respecte dorintele sale atunci cand vine vorba de corpul lui, iata ce poti face:

Permite-i sa refuze o imbratisare sau un sarut, chiar si din partea rudelor sau din partea parintilor.

Invata-l pe copil sa refuze politicos solicitarile de afectiune fizica primita de la cei dragi. Din frica de a nu ofensa pe cineva, parintii isi indeamna deseori sa primeasca imbratisarile nedorite. Pot refuza insa si politicos. Un simplu “Nu acum, multumesc.” este de ajuns si are toate sansele sa smulga si un zambet adultului refuzat.

Invata-l sa ceara voie inainte de a imbratisa un alt copil, de exemplu.

Cere-i si tu voie inainte sa il imbratisezi sau sa il saruti. Desigur, in unele momente, acest lucru este redundant (de exemplu, daca aveti deja o rutina de despartire dimineata sau daca cel mic initiaza gestul de afectiune). Este important sa comunici natural cu cel mic. In loc sa folosesti expresia “Imi dai voie sa te imbratisez?” poti spune “Da-mi o imbratisare.” si sa respecti decizia copilului tau, daca este una negativa.

Invata-l pe copil denumirile corecte ale partilor corpului si explica-i care sunt partile intime, pe care nimeni (in afara de medici, de obicei in prezenta parintilor) nu are voie sa le priveasca sau sa le atinga.

Respecta dorintele copilului tau si in alte situatii decat cele care privesc manifestarea afectiunii. De exemplu, daca cel mic refuza sa imparta jucariile sau daca nu vrea sa joace un anumit joc cu un alt copil. Il inveti astfel ca isi poate exprima preferintele si ca acestea trebuie respectate de cei din jur. Astfel, pui bazele independentei si increderii sale in interactiunea cu cei din jur.

Daca ti se pare prea devreme sa incepi sa vorbesti despre consimtamant sau permisiune, gandeste-te ca va fi mai greu sa cresti copilul in primii trei ani de viata aratandu-i ca alte persoane pot face orice isi doresc cu corpul lui pentru ca apoi sa ii explici ca are voie sa spuna “nu” si sa se apere de atingerile sau gesturile nedorite ale celor din jur.


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe