characters characters

Idei de compuneri

Cum stimulezi scrierea creativa a copilului

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 martie 2015    |   7828 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

caiet
Compunerile sunt printre cele mai frecvente teme pentru acasa date copiilor. In timp ce unii copii sunt pasionati de scris si au bloguri sau jurnale in care scriu povesti, altii intra in panica doar cand aud cuvintele: “Realizati o compunere despre primavara”. Si unii, si ceilalti pot fi ajutati daca le oferi idei de compuneri, fie sugerandu-le teme despre care sa scrie, fie prezentandu-le un paragraf de la care vor trebui sa porneasca pentru a construi o poveste.

Cum poti ajuta copiii sa scrie creativ?

  • Poti oferi un inceput de poveste, dupa care in 10 randuri, copilul creeaza continuarea;
  • Tu incepi o poveste, iar restul membrilor familiei, pe rand, o vor continua cu cate o fraza.


Idei de compuneri pentru copii

  • Scrisoare catre personajul preferat din desene animate. Copilul poate sa ii spuna care a fost episodul preferat, cand anume l-a admirat pentru ceea ce a facut si de ce i-ar fi placut sa fie prieteni.
  • Ce va face cand va fi mare. Un exercitiu de imaginatie care poate sa il ajute pe copil sa descopere ce il motiveaza: spune-i copilului sa isi descrie viata atunci cand va avea 30 de ani, de exemplu. Cum arata casa lui, ce profesie are, ce face in timpul liber? Cu cat se gandeste la mai multe detalii, cu atat va fi mai reusit rezultatul final.
  • Copilul tau este un reporter care va sta de vorba cu presedintele tarii. Ce l-ar intreba? Ce curiozitati ar avea copilul despre viata de presedinte?
  • Globul de cristal. Intr-o zi, copilul tau se hotaraste sa mearga la o persoana care stie sa citeasca viitorul folosind un glob de cristal. Ce intrebari ar avea despre viitorul lui si ce raspunsuri va obtine?
  • “Pisicul (cainele, papagalul etc) meu are o multime de aventuri in timp ce noi lipsim de acasa. In fiecare zi, dupa ce vin de la scoala, imi povesteste ce i s-a intamplat. Azi l-am gasit tare entuziasmat: isi facuse un nou prieten!…” . Cere-i copilului sa continue povestea imaginandu-se cum vede lumea din jur animalul sau de companie.
  • “Aveam de ales intre un ciocan de aur si un pahar cu apa. Ce am ales si cum am ajuns in situatia asta?” Pornind de la aceasta situatie in care este nevoit sa aleaga intre doua obiecte total diferite, copilul va trebui sa isi imagineze un scenariu cu actiune si personaje astfel incat sa justifice prezenta acestora. Ce s-a intamplat inainte? Ce se va intampla dupa, in functie de alegeri?
  • “Sunt becul de pe stalpul din coltul strazii si va pot spuna ca in aceasta noapte am vazut unul dintre cele mai ciudate lucruri...”. A te pune in locul unui obiect precum un bec/felinar de pe strada este un exercitiu de imaginatie care se poate dovedi foarte interesant. Cate nu se intampla noaptea? Ce masini trec pe sub lumina ta? Cate persoane observi? Dar animale ale strazii?
  • “Intr-o dimineata m-am trezit in alta camera decat a mea. Confuz, am privit in jurul meu, am ajuns in fata oglinzii si am ramas inmarmurit: o persoana straina ma privea uimita. Devenisem altcineva!”. Cine era acea persoana, ce cauta in acea camera si cum a avut loc extraordinara transformare sunt doar cateva fire de poveste pe care le poate urma copilul tau cand va continua compunerea.

Aceste idei de inceputuri de compuneri sunt utile fiindca ii ajuta pe copii sa priveasca lucrurile si sa isi imagineze actiunea in functie de perspectiva celui care priveste, iar acesta poate fi atat un om, cat si un obiect sau animal. Poti continua lista noastra de idei de compuneri in sectiunea de comentarii:).

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/anyvanille/6634719063

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    roxana    08.07.2015 - 12:21
    foarte bune idei de compuneri :)

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe