characters characters

Cum il inveti sa accepte un refuz?

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 august 2010    |   5046 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Ce simte un copil cand este refuzat? Frustrare, tristete, furie, confuzie, nemultumire... Reactiile emotionale si comportamentale variaza in functie de intensitatea dorintei care i-a fost refuzata. Pe masura ce creste, copilul invata cum sa accepte si refuzul, ca posibil raspuns al celor din jur. Este important sa inteleaga ca cei din jur nu gandesc la fel ca el, ca pot vedea situatiile diferit si, prin urmare, ii pot refuza o cerere sau o propunere pe care el o considera pe deplin justificata.


Ce ii poti spune pentru a-l ajuta sa faca fata unui refuz? Atunci cand ti s-a spus “Nu”:

1. Priveste persoana in ochi.

2. Spune-i ca ii accepti raspunsul, insa ti-ai dori sa stii care sunt motivele sau argumentele pentru care a adoptat o astfel de pozitie.

3. Pastreaza un ton al vocii ferm si mentine-ti calmul.

4. Evita sa gesticulezi prea mult si sa tradezi nemultumirea ta, prin ritmul vorbelor si tonalitate.

5. Cauta sa fii natural si sa accepti ca uneori, cei din jur s-ar putea sa nu fie de acord cu ceea ce propui tu.

6. Accepta ca oamenii gandesc diferit si au dreptul sa decida asa cum doresc. Fiecare are libertate de gandire si exprimare.

7. Incearca sa cauti in motivele si argumentele expuse de cealalta persoana, ideile cu care ai fi si tu de acord. Poate ca intr-adevar are dreptate in a te refuza si gasesti sensul celor spuse.

8. Gandeste-te la posibilitatea de a modifica pozitia pe care ai adoptat-o, in asa fel incat sa o determini pe cealalta persoana sa fie de acord cu tine.

9. Daca i-ai propus deja cateva alternative cu care nu este de acord, este cazul sa renunti.

10. Cauta sa intelegi modul de gandire al celorlalti si sa te pregatesti pe viitor, pentru situatii similare cu care te-ai putea confrunta. Atunci cand propui ceva cuiva, este bine sa aiba in vedere personalitatea, valorile, obiceiurile persoanei respective.

11. Accepta faptul ca nu poti controla oamenii, vorbele, gandurile si comportamentele lor. Iti va fi mai usor daca te obisnuiesti cu aceasta idee.  

12. Indeparteaza-te de cel care te-a refuzat si gandeste “la rece” intreaga situatie.

13. Saluta politicos si lanseaza posibilitatea de a va mai revedea.

14. Gandeste-te acum la un plan pentru ziua in care va veti revedea. Ii vei purta ranchiuna fiindca te-a refuzat? Nu vei mai vorbi cu acea persoana? Din pacate, aceasta nu este cea mai buna solutie. Astfel ca, incearca sa te pui in locul celuilalt, sa cauti exemple de situatii in care chiar si tu ai refuzat la randul tau anumite sarcini, cerinte. Cum crezi ca a acceptat celalalt refuzul tau? Cum crezi ca s-a simtit?

Recomandarile tale
Ti s-au parut utile recomandarile noastre? Asteptam si parerea ta despre acest subiect.

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    lilit    15.09.2010 - 21:34
    La 6 ani nu are cum constientiza că,,prietenul cel mai bun''are ,,calitătile'' celui după care aleargă.Oricat ai încerca să-i explici nu vei reuşi să-l convingi...vrei să-i transmiţi notiuni abstracte pt varsta lui...mai ales că şi-a format un model din acel copil datorită asemănării cu eroii negativi văzuti la tv, casete video sau internet.Ai avea mai mult succes dacă i-ai oferi ca modele personaje pozitive din poveşti şi basme(chiar inventate de tine)...comentaţi împreună comportamentul acestora...îl întrebi pe care îl preferă şi de ce...apoi îl întrebi cu care ar dori să fie prieten şi de ce...aşa îl ajuţi să conştientizeze(prin exemple concrete-la 6 ani gandirea este concret-intuitivă)noţiunile morale pe care doreşti să le transmiţi...încearcă...vei vedea o schimbare în bine...în timp,copilul tău îşi va selecta prietenii în funcţie de modelul pozitiv pe care singur(cu ajutorul tău)l-a conştientizat.
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    06.08.2010 - 17:55
    Da,Emily,asta este o solutie,dar atat timp cat copiii se intalnesc zilnic in fata blocului,in locul de joaca ,nu este usor...Sa-l faci sa constientizeze acest lucru la doar 6 ani iar nu este usor.Eu am apelat la o metoda extremista:i-am interzis sa se mai joace cu acel copil.Nu vreau sa fiu o mama protectoare dar nici sa copilareasca frustrat si lipsit de personalitate.
  • Gabi Alama
    Gabi Alama    06.08.2010 - 15:49
    Intr-adevar, este o situatie dureroasa, atat pentru copil, cat si pentru tine, ca parinte. eu as incerca sa il ajut sa isi gaseasca un alt prieten, desi stiu ca nu este usor. in unele situatii, cand respingerea sau refuzul se repeta, solutia este sa te indepartezi de persoana respectiva.
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    06.08.2010 - 15:28
    "...nu poti controla oamenii,vorbele,gandurile si comportamentele lor..."Corect,adevarat,dureros,frustrant...Copilul meu este foarte sociabil.Cauta permanent sa apartina unui grup de copii.In momentul de fata alearga dupa un copil.PRIETENUL CEL MAI BUN al lui.Care de multe ori il indeparteaza,ii vorbeste respingator,il jigneste,il raneste sufleteste...Are numai 6 ani...I-am explicat cum stau lucrurile dar degeaba...

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
    Cand copilul spune „Nu poti sa ma obligi!”
    10 iunie 2021   

    Cand parintii se confrunta cu refuzul copilului si ridica tonul, insista sau ameninta, creeaza un climat agresiv, care nu va duce decat la inrautatirea situatiei. Forta in general declanseaza rezistenta, iar parintii ajung in momentul in care copilul refuza sa faca orice i se cere raspunzand „Nu ma poti obliga!”.

  • Cand prescolarul iti cere atentie negativa
    Cand prescolarul cauta atentie prin comportamente negative
    03 septembrie 2020   

    Prescolarii, dar si copiii mai mari, se pot obisnui sa aiba comportamente dificile doar pentru a-ti atrage atentia. De ce se intampla astfel? Explicatia are legatura cu reactia ta fata de comportamentele negative ale copilului.

  • Sindromul copilului cuminte
    Sindromul copilului cuminte sau ce pierd copiii prea ascultatori
    21 aprilie 2017   

    „E un copil cuminte, nu imi face probleme.”. Aceasta replica va fi spusa de cele mai multe ori cu multumire si zambet de catre orice parinte.

Mai multe