characters characters

Cum se tine un discurs

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 mai 2011    |   7325 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cum se tine un discursAbilitatea de a vorbi in public ii va fi utila fiului tau sau fiicei tale in diverse situatii de-a lungul anilor. Pentru ca discursurile sau prezentarile in public sa fie floare la ureche pentru copilul tau, este preferabil sa fie implicat cat mai devreme in situatii in care trebuie sa tina o prezentare sau un discurs. Cadrele didactice stiu acest lucru si de aceea, de multe ori, cer copiilor sa prezinte un proiect in fata colegilor sau sa tina un discurs.

Cum sa-ti ajuti copilul sa scrie si sa tina un discurs

Iata cateva sugestii care-l pot ajuta pe copilul tau sa se descurce bine in situatia de a tine un discurs.

1. Ofera-i sprijin in etapa de redactare a discursului. Recomanda-i sa se documenteze serios in legatura cu tema prezentarii si sa evite un ton prea formal. Discursul trebuie sa sune bine atunci cand este rostit, nu cand este citit in gand. De aceea, poate folosi cuvinte simple si fraze scurte, care sa sune firesc atunci cand sunt rostite. In acest fel, atunci cand va vorbi in public, nu va fi nevoie sa isi concentreze intreaga atentie asupra fiecarui cuvant pe care il spune si va avea si o intonatie corespunzatoare.

2. Atrage-i atentia asupra importantei frazei de inceput si a celei de incheiere. Ambele sunt necesare pentru a evita momente dificile sau pierderea interesului audientei.

3. Dupa etapa de scriere a discursului, este necesar sa il ajuti sa exerseze rostirea lui. Cere-i sa se uite de cateva ori peste discursul scris si sa incerce sa-l memoreze. Aminteste-i faptul ca nu este obligatoriu sa spuna cuvant cu cuvant ceea ce a scris pe foaie. Important este ca mesajul sa ramana acelasi.

4. Vorbiti si despre gandurile si temerile pe care le are cu privire la situatia de a sta in fata clasei si a vorbi liber. Cat de greu ii este? Ce i se pare cel mai greu? Care sunt emotiile care il incearca?

5. Puteti folosi metoda inregistrarii audio-video. Propune-i sa il filmezi in timp ce exerseaza discursul, pentru a va da seama ce este nevoie sa corecteze si cat de bine se descurca. Pentru acest lucru, creati un ambient cat mai apropiat cu cel de la scoala sau din sala unde va tine discursul. E bine sa stea in picioare in fata ta si sa incerce sa-si imagineze atmosfera de clasa.

6. Chiar daca nu ii iese bine din primele incercari, asigura-te ca ii clarifici indoielile si ajuta-l sa-si regleze emotiile negative

7. In seara dinaintea prezentarii, poti invita toti membrii familiei sa stea asezati pe scaune cu fata la el si sa il asculte in timp ce isi tine discursul. Cu cat exerseaza mai mult, cu atat ii va fi mai usor sa-si intre in rol la scoala.

Alte sugestii si sfaturi pentru copilul tau

  • daca discursul va fi tinut intr-un loc nou, ii va fi mai usor daca ajunge mai devreme si se familiarizeaza cu locul.
  • atunci cand tine discursul, isi poate concentra privirea pe cineva din spatele salii, pentru a nu fi intimidat de numarul mare de persoane din public.
  • inainte de a incepe prezentarea, poate arunca o privire generala pe textul pregatit, acest lucru ajutandu-l sa se calmeze si sa isi aminteasca structura generala a informatiilor pe care le va transmite
  • daca stie ca urmeaza intrebari din public despre tema prezentata, este bine sa fie pregatit si pentru situatia in care nu stie raspunsul. „Este o intrebare foarte buna. Imi propun sa aflu mai multe despre acest subiect.” este un raspuns potrivit in aceasta situatie.

Chiar daca la scoala nu i s-a cerut inca sa vorbeasca in public, este bine sa il incurajezi pe copil sa se implice in asemenea activitati, mai ales ca, incepand cu anul scolar viito, oratoria va putea fi studiata la scoala.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    26.07.2011 - 16:36
    Ce lucru minunat ca in anul acesta scolar!Am solicitat foarte des sa-si prezinte proiecte, am organizat procese literare unde si-au spus cuvantul cu tarie, au avut roluri in piese de teatru, au prezentat spectacole ,au tinut discursuri in cadrul parteneriatelor cu politia, biserica , dispensarul, cu artistii de la teatru. Copiii nu au emotii precum cei mari ,daca sunt antrenati in acest domeniu.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe