characters characters

Clasa a V-a, un nou inceput

Propus de: Echipa Intuitext   |   04 mai 2013    |   39117 vizualizări

Varsta: 11 ani.

Intrarea in clasa a V-a coincide cu debutul pubertatii, iar copilul trece printr-o serie de transformari legate atat de scoala cat si de comportament si starea lui fizica si psihica. Copilul lasat singur in fata schimbarilor prin care trece devine nesigur pe el, impulsiv si foarte influentabil. Este foarte important sa stim ce se intampla cu copilul si mai ales cum il putem ajuta.




Ce se schimba in viata copilului?


1. Scoala

Din clasa a V-a locul invatatorului este luat de diriginte si profesori. Daca pana acum la catedra era un invatator apropiat de copii, care ii cunostea si care era impreuna cu ei tot timpul cat erau la scoala, acum, aproape la fiecare ora copilul invata cu alt profesor. El trebuie sa se adapteze din mers la stiluri de predare diferite.

Pentru a te asigura ca incepe clasa a V-a pregatit pentru toate provocarile, poti verifica abilitatile si cunostintele copilului tau prin testele de Evaluare Nationala pentru clasa a IV-a. Caietele Intuitext de Teste pentru Evaluarea Nationala clasa a IV-a iti pot fi de folos in acest sens.

In plus, locul manualelor din clasele I-IV pline de imagini, exemple si jocuri este luat de manuale mai putin colorate, cu texte lungi si multe exercitii. Testele si lucrarile de control sunt mai dese, iar pentru copil cantitatea de informatii este mai mare. Studiile arata ca la majoritatea copiilor, rezultatele scolare in primul semestru din clasa a V-a sunt in scadere din cauza dificultatilor de adaptare la noile cerinte.




2. Trairile afective

  • Viata afectiva a copilului se diversifica. El incepe sa cunoasca sentimentul dragostei, nevoia de a avea prieteni de varsta lui, de a petrece timp cu ei. Apar sentimente de admiratie, invidie, suspiciune, teama si frustrare.
  • Competitia cu ceilalti atat la scoala cat si in grupul de prieteni cauzeaza o instabilitate emotionala, copilul trecand repede de la veselie la izolare. In momentul in care este criticat, copilul devine defensiv.
  • Copilul este deschis la discutii, insa numai daca simte ca este inteles si ajutat. La pubertate, copilul se inchide in el in momentul in care este judecat sau blamat pentru actiunile lui.
  • La aceasta varsta se formeaza constiinta de sine. In functie de grup, el considera ca face parte din categoria elevilor buni, mediocri sau slabi.
  • Relatia cu parintii poate deveni tensionata din cauza nevoii copilului de a se opune regulilor adultilor. Insa, desi copilul tinde sa fie independent, simte nevoia de ocrotire si afectiune din partea parintilor.

3. Comportamentul

  • De cele mai multe ori la pubertate copilul este nepoliticos si considera formalitatile si politetea ca fiind absurde. Comportamentul lui fata de adulti este puternic influentat de cei din grup, copilul imitand o mare parte din ce vede la prieteni.
  • Comportamentul copilului devine contradictoriu pentru ca apare o discrepanta intre cum este tratat de adulti si responsabilitatile care i se dau. Pe de o parte i se spune ca este copil si pe de alta parte la scoala trebuie sa acumuleze un volum mare de informatii, sa isi faca temele, iar timpul care ii ramane pentru joc se reduce tot mai mult.

4. Transformari biologice

  • Sensibilitatea auditiva creste, iar copilul simte nevoia sa asculte muzica foarte tare.
  • Sensibilitatea vizuala creste la 13 ani de 2-3 ori fata de varsta de 10 ani. Spre exemplu, dupa este intrebat ce a vazut la un tablou, copilul va da foarte multe detalii si va da semnificatie in functie de propriile lui trairi.
  • Experienta perceptiva: copilul devine tot mai mult interesat de tot ce il inconjoara.
  • Vocabularul este din ce in ce mai bogat, debitul verbal al copilului ajungand pana la 60-120 de cuvinte pe minut, fata de 60-90 cat era in scoala primara.

Ce sa faci ca parinte:

  • Arata-i ca noile materii pot fi interesante. Spre exemplu, la istorie l-ar ajuta mult daca ati vedea un film despre un eveniment istoric (Mihai Viteazul, Troia etc.)
  • Incurajeaza-l atunci cand face lucuri bune, indiferent ca este vorba de joc, teme sau activitati cu prietenii.
  • Lasa-l sa ia decizii singur in unele cazuri, incurajandu-l insa sa de gandeasca bine inainte de a lua o hotarare.
  • Stabileste cu el limite si invata sa ii spui “nu” fara a da inapoi. De fiecare data insa explica-i motivele pentru care raspunsul este negativ.

Ce sa nu faci ca parinte:

  • Nu-ti certa copilul din cauza notelor, ci incearca sa-l ajuti sa depaseasca aceasta problema, fara a-l complexa.
  • Evita comparatiile cu colegii de clasa sau cu alti copii. Nu vei reusi decat sa-l faci sa-si piarda increderea in sine si sa nu se mai mobilizeze sa faca nimic.
  • Nu-l pedepsi fara motiv sau fara sa fi stabilit inainte reguli. Copilul devine confuz atunci cand este pedepsit fara sa constientizeze care este motivul.
  • Nu-l certa in public. La gimnaziu copilul incepe sa aiba constiinta de sine si sa aiba un statut. Este foarte preocupat de imaginea sa in societate.

Recomandarile tale:
Fiul sau fiica ta este la gimnaziu? Ce alte recomandari ai pentru o adaptare mai usoara a copilului la noile situatii cu care se va intalni la aceasta varsta?

*Credit foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net


Citeste si:
Cand este bine sa te intalnesti cu cadrul didactic

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Melissa Toader    12.07.2018 - 17:16
    Asa este dar...uni parinti nu sunt asa.....
  • Fără foto
    Andreea Ionescu    18.10.2017 - 18:39
    Foarte tare proiectul!
  • Fără foto
    Secret    02.09.2016 - 19:07
    Multumim mult pentru sfaturi !
    Ne-au ajutat enorm , avand in vedere ca pe data de 12 septembrie e inceputul scolii !
  • Utilizator Anonim
    mihaela neculcea    17.08.2013 - 07:55
    Alexandra,cei care vor sa inteleaga mult primeaza in societate,nu invers. Cât despre clasa a cincea,eu am cautat sa ii arat manuale,programa scolara,ca sa stie ce va urma si vreau sa aiba o vacanta de poveste(ca sa intre fericita in noua forma de invatamânt)adica ma pun la mintea ei in toate;fericirea te face sa crezi ca poti de toate si sa vezi toate lucrurile greu de implinit,usoare.
  • Utilizator Anonim
    alexandra    18.07.2013 - 09:56
    Nu asta e ce caut si ar trebui sa scri scurt si la obiect fiinca nimeni un o sa citeasca atat , asta este parerea mea
  • Utilizator Anonim
    ade    29.06.2013 - 07:25
    Foarte frumos, dar si adevarat!!! :*)*)
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    17.09.2012 - 23:22
    Da! Astazi am pornit pe un nou drum, alaturi de alte mii de copii si parinti, care isi pun aceleasi intrebari ca si noi... ”CUM VA FI???...”. Debutul pubertatii, profesori noi, un program de scoala care nu mai coincide cu cel din clasele mici, note... o avalansa creata de un inofensiv ”bulgare”, numit simplu, CLASA A CINCEA... Stiu din proprie experienta ca nu vine nici un BAU-BAU, ca este o etapa fireasca in cresterea si dezvoltarea mea ca om. Tocmai de aceea, citesc articolele voastre si vad unde ma ”pliez” pe sugestiile voastre si... unde mai am de invatat! Credeti-ma, mai am destule lucruri!!!...Pentru o adaptare mai usoare, cred ca trebuie sa-i vorbesc copilului meu despre mine, despre experientele fericite sau... mai putin fericite, despre greseli si ce trebuie sa facem cu ele... Nu le ascundem sub pres ci le discutam, pentru a nu le mai repeta! Greseli??? Sa nu credeti ca EU, adultul nu gresesc! Tocmai de aceea, trebuie sa vorbim deschis, despre TOATE GRESELILE, INDIFERENT ALE CUI SUNT! Trairile afective care nu au o ”poarta” de comunicare cu familia, duc la ...diferite tipuri de comportamente. Ce usor este sa dau vina pe copil...sa-i pun etichete... Dar m-am gandit ca, acest copil este in mare parte copia mea fidela??? Transformarile biologice joaca un rol important in viata lor, a ”bobocilor” nostri. Dar am facut oare ceva ca ei sa nu fie uimiti si speriati de ceva firesc, numit...CRESTERE, NORMALITATE??? Pune-te pentru o clipa in locul lui sau, acceseaza-ti cu sinceritate copilari si atunci vei vedea ce important ar fi fost pentru tine sa stii mai multe lucruri despre tine, despre viata... Atunci, nu se putea! Acum, trebuie sa-i ajutam sa-si traiasca etapele adolescentei fara falsa pudoare...fiind ei insusi...

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe