characters characters

Cinci incurajari pe care copiii simt nevoia sa le auda

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 noiembrie 2012    |   5617 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Nu este niciun secret ca cei mici au nevoie de incurajari pentru a razbate provocarilor pe care le intampina. Dar cum anume ar trebui sa sune incurajarea din partea parintilor pentru a avea un efect benefic? Trebuie sa fie diferita de simpla rugaminte, lauda sau ghidare, care, daca sunt repetate de multe ori, ajung sa nu mai aiba efect sau sa nu fie benefice.

E ceva obisnuit sa evaluam prin feedback copiii pentru munca pe care au depus-o (“Foarte bine ai colorat !”), sa ii felicitam pentru cum au realizat un lucru (“Imi place cum ai ales sa te imbraci azi”) ori sa le transmitem ceea ce ne dorim de la ei ( ”Ma astept sa te simti bine si sa iti placa astazi la gradinita”). Cu toate ca aceste raspunsuri sunt bune pentru copii, ele ii invata pe cei mici sa se ghideze dupa evaluarile celor din jur si nu dupa propria judecata a comportamentului pe care l-au avut.

Rudolf Dreikurs, psiholog, spunea la un moment dat “copii au nevoie de incurajare, la fel cum plantele au nevoie de apa pentru a creste”. Iata cateva incurajari pe care este bine sa le spui copilului:

1.“Multumesc!” Atunci cand copilul tocmai a terminat  o activitate realizata la sugestia sau rugamintea ta ii poti spune “Apreciez efortul pe care l-ai depus pentru a termina”. In acest mod ii arati ca pentru tine este importanta implicarea pe care a avut-o copilul in sarcina. Aratand recunostinta pentru o treaba buna finalizata ii comunici copilului incantarea pe care o traiesti fiindca a depus efort si mandria ta ca a reusit sa faca asta.

2. “Ai reusit!”.  Utilizeaza acest tip de incurajare atunci cand copilul tau a atins un obiectiv pe care si l-a stabilit anterior. Apreciaza implicarea pe care a avut-o si nu doar rezultatul pe care l-a obtinut (ex:  in loc sa spui “Imi place cum ai construit turnul din piese lego” foloseste cuvintele “Ai lucrat din greu la turn, se vede !” ori “Cred ca te simti cu adevarat mandru de ceea ce ai facut”). Raspunsuri de acest gen il ajuta pe copil sa realizeze ca importanta este munca, nu doar rezultatul si ii permite sa faca aprecieri proprii, fara a se baza doar pe evaluarile facute de parinte.

3. “E in regula sa plangi”. Copiii trebuie sa inteleaga ca indiferent care le sunt sentimentele, ele sunt parte din ei insisi si e nevoie sa le accepte asa cum sunt. Asadar, incurajeaza-ti copilul prin a-i comunica faptul ca nu e gresit sa traiasca emotii negative (furie, suparare, tristete etc.) si ca le poate exprima: “E normal sa te simti furios, te inteleg, probabil ca  eu as fi daca as fi in aceeasi situatie ca  tine” sau “Vad ca esti suparat. E ok, vorbim cand te linistesti”. A valida sentimentele copilului inseamna a-l invata sa le accepte si a-l ajuta sa realizeze ca le poate gestiona singur. Aceasta recomandare este valabila cu atat mai mult pentru parintii de baieti, care sunt de multe ori descurajati in a-si exprima emotiile.

4. “Te ascult” e o incurajare care inseamna foarte mult pentru copilul tau fiindca il face sa inteleaga ca te preocupa ceea ce i se intampla. Ascultarea activa ii valideaza copilului sentimentul de apartenenta la o familie. Arata-i ca il asculti si adreseaza-i intrebari “Si ce te-ai gandit sa faci referitor la asta?” sau confirmari “Oh, cred ca ai fost speriat de-a dreptul” sau “Aha, si te-ai gandit ca asa ar fi mai bine” etc.

5. “Am incredere in tine”. In loc sa ii arati mereu copilului cum se face un lucru, ai putea sa il incurajezi sa ia singur decizii ori sa caute solutii pentru probleme. In acest fel il vei ajuta pe copil sa aiba incredere in propriile sale abilitati “Cred ca vei gasi solutia singur”, “Stiu ca vei lua o decizie buna”, “Sunt sigur ca te descurci” etc..

A-l incuraja pe copil inseamna a ramane concentrat pe efortul si trairile lui si nu pe rezultatul obtinut. Cuvintele de incurajare sunt utile atunci cand copilul obtine un rezultat bun, dar si atunci cand traieste o dezamagire ori un esec. Tu cum il incurajezi pe copilul tau?

Comentează:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • ramona taicu
  ramona taicu    11.01.2013 - 07:41
  Asa este! Copiii au mare nevoie de incurajari. Baiatul meu ma intreaba adesea daca imi place ce a realizat si incerc sa fiu sincera cu el , nici sa nu exagerez cu lauda, nici sa nu-l descurajez.
 • Utilizator Anonim
  Cerasela    22.11.2012 - 06:34
  E un articol foarte interesant si util. Chiar nu stiam toate formulele de incurajare si motivare eficiente. Incerc sa educ prin recompensa si asumarea resposabilitatii pentru definirea identitatii copiilor si castigarea independentei mentale si afective cat mai devreme.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe