Certurile dintre parinte si adolescent
Cum reactionezi la conflictele cu adolescentul
Adolescentii au rolul de a-i ajuta pe parinti sa isi descopere limitele rabdarii, se spune, mai in gluma, mai in serios. Conflictele verbale pot aparea usor intre parinti si adolescenti si pot la fel de usor sa devina un obicei daca parintele nu incearca sa opreasca acest fel de comunicare.
De ce apar conflictele intre parinti si adolescenti?
- Adolescentii doresc sa fie mai independenti si sa negocieze regulile pe care le stabilesc parintii referitoare la libertatea lor.
- Parintii si adolescentii sunt deseori in dezacord cu privire la natura, durata si tipul limitelor si al regulilor stabilite in familie.
- Adolescentii devin independenti din punct de vedere emotional. Asta inseamna ca incep sa se indeparteze de parintii lor si sa nu ii mai vada pe acestia atat de idealizat ca in copilarie.
- Pe masura ce abilitatile de gandire ale adolescentilor se dezvolta, sunt mai capabili sa isi argumenteze punctul de vedere, prelungind astfel discutiile despre regulile mentionate mai sus :)
De multe ori, parintii ajung sa tipe la adolescenti atunci cand se afla intr-o discutie in contradictoriu. Tipatul insa nu functioneaza. Desi aceasta este prima reactie care apare, cauta sa folosesti o cale mai putin violenta de a-ti exprima neincrederea sau dezacordul.
In relatia cu adolescentii, din pacate, tipatul nu functioneaza. Iata si de ce:
- Adolescentul vede ca ti-ai pierdut controlul si va continua sa extinda presiunea pentru ca isi da seama ca are din ce in ce mai multa putere asupra ta.
- Adolescentul invata ca numai folosind puterea si dominarea poti obtine ceea ce iti doresti.
- Comunicarea se inchide atunci cand incepi sa tipi. In momentul in care ridici tonul, adolescentii nu vor mai asculta argumentele, nu vor mai fi atenti, vor respinge orice propunere si vor incepe sa tipe la randul lor.
De ce iti pierzi rabdarea in fata comportamentului adolescentului tau?
Psihologul Carl Pickhard explica de ce adultii deseori raspund intr-un limbaj agresiv in situatii conflictuale cu copiii lor. Psihologul sustine ca e vorba de cei cinci S:
Surpriza: socul raspunsului dat de adolescenti si atitudinea agresiva, cinica sau lipsita de respect cu care parintele nu e obisnuit.
Suprimarea emotiilor: exista situatii cand adolescentii intind coarda in momentul nepotrivit, de exemplu, dupa ce parintii deja au fost nevoiti sa isi suprime stresul si oboseala adunate de peste zi. Intr-o asemenea situatie, este foarte probabil ca furia parintelui sa izbucneasca pentru ca nu o poate suprima si pe aceasta.
Similaritatea. Parintii pot reactiona exagerat la problemele cu adolescentii daca acestea le trezesc amintiri dureroase sau neplacute. De exemplu, atunci cand adolescentul pare pe cale sa faca o greseala pe care a facut-o si parintele in trecut.
Simbolistica. Atunci cand parintele interpreteza situatia din prezent ca fiind parte dintr-o problema mai larga si reactioneaza la problema perceputa, nu la situatia concreta. De exemplu, parintele crede ca adolescentul isi pune in pericol sanatatea in mod obisnuit prin comportamente de risc (fumatul, consumul de alcool sau droguri) si interpreteaza situatia prezenta prin prisma acestei convingeri.
Supozitiile: parintii isi imagineaza uneori lucruri mult mai rele decat s-au intamplat in realitate.
Intotdeauna parintii au puterea de alegere: sa tipe sau sa faciliteze solutionarea. Furia este o emotie anuntata de anumite semnale: tensiune crescuta, batai ale inimii rapide, sentiment de pierdere al controlului. In aceste momente e important sa recunosti furia ca emotie ce urmeaza sa te copleseasca, iar modul in care vei reactiona de aici inainte va decide evolutia interactiunii dintre tine si adolescent.
Iata ce poti sa faci pentru a evita conflictul:
- respira de cateva ori adanc inainte de a raspunde adolescentului
- alege sa adresezi mai multe intrebari de clarificare pentru a fi sigur ca vorbiti de acelasi lucru si ca ai inteles despre ce era vorba
- sugereaza copilului tau sa lasati discutia pe mai tarziu
Cu siguranta ca nu este usor sa faci fata unui adolescent atunci cand acestuia nu ii convine ceva, insa e important sa incerci sa depui eforturi serioase pentru a evita conflictele si a mentine linistea in caminul tau.
*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
Critica excesiva a copilului si comportamentele de autosabotaj
Critica excesiva din partea parintilor poate avea multiple efecte negative asupra dezvoltarii bunastarii emotionale a copiilor.
-
Diferenta dintre a vorbi cu adolescentul si a-i tine predici
Ai avut vreodata impresia ca adolescentul tau abia asteapta sa termini ce ai de spus ca sa poata pleca de langa tine? Sau ca vorbesti de unul singur?
Adauga tu primul comentariu: