characters characters

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi o carte pentru prescolari?

Propus de: SuntParinte.ro   |   26 februarie 2010    |   2759 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

Incearca sa-ti imaginezi urmatoarea situatie: o librarie plina de oameni, raftul cu carti pentru copii ce se intinde de la usa si pana in capatul salii, copii care alearga de la o carte la alta si parinti incercand sa-i calmeze “nu cumparam cartea asta, hai sa ne mai uitam”. Ti se pare cunoscuta situatia?

 

Librariile, ofertele pentru copii sunt foarte bogate, iar ca parinte e nevoie sa treci printr-un real proces de decizie: ce carte sa-i cumpar copilului meu? Cateva criterii pe care le au parintii in vedere cand trec prin acest proces:

- Sa fie accesibila din punct de vedere al pretului;
- Sa ii placa copilului;
- Sa aiba poze, dar sa fie instructiva;
- Sa nu il plictiseasca foarte repede;

 

Sunt multe de luat in calcul atunci cand vine vorba de a cumpara carti pentru copii. Si pentru ca acest proces este unul amplu iti oferim o serie de sugestii care sa-ti reduca timpul petrecut in librarie, printre mormanele de carti si multitudinea de rafturi:

 

1. Ar fi bine sa alegi cartile in functie de nivelul de varsta al copilului tau, dar ai grija sa fie si relevante. Nivelul de varsta se refera la cati ani are copilul tau.  Exista carti pentru fiecare etapa de varsta, iar relevanta vizeaza interesul starnit de carte. Satisface cartea interesele si preocuparile copilului de la aceasta varsta? Personajele, actiunea sunt preluate din viata reala si adaptate la lumea lui? Daca da, atunci poti sa bifezi pe lista ca fiind o carte de care sa tii cont. Pe langa aceste doua caracteristici mai sunt si altele.


2. Cauta acele carti ce promoveaza egalitatea de sanse, egalitatea intre rase, culturi si religii. Exista carti care prezinta razboaie, lupte, conflicte in care un personaj,  o cultura sau un trib sunt defavorizate. Incearca sa le eviti pe cele ce promoveaza superioritatea de rase, religii, culturi. Oricum viata noastra ca si adulti e plina de stereotipuri, iar unele dintre ele au doze mari de irationalitate. Ai putea sa-l feresti inca, pe cat se poate de acestea.


3. Ar fi bine ca ilustratiile sa se plieze pe nivelul copilului (varsta, sex, gusturi, domenii de activitate preferate de copil). Daca imaginile sunt preluate dintr-o lume la care copilul are acces sau pe care si-o poate imagina cu usurinta atunci cartea este adecvata.


4. Povestile care dezvolta creativitatea sunt cele mai utile la aceasta varsta. Cauta acele carti care te provoaca sa gandesti, care starnesc placere, interese si intrebari. Cu cat o carte il va face pe copilul tau sa vrea sa parcurga fiecare pagina din ce in ce mai repede, cu atat poti spune ca este o carte potrivita.


5. E important ca si tu, ca adult sa fii interesat de carte si sa o gasesti atragatoare, sa-ti starneasca interesul. Atunci ii vei citi continutul cu mai mare entuziasm, iar curiozitatea ta, precum si a celui mic vor fi starnite pe masura ce intoarceti filele.


6. Identifica scopul cartilor atunci cand le rasfoiesti pentru prima data. Daca dupa o simpla intoarcere a filei reusesti sa-ti dai seama cu usurinta cine sunt personajele cheie si ce anume se intampla cu ele, prin ce peripetii trec sau care este morala de la final inseamna ca ai dat peste o carte potrivita.


7. Claritatea povestilor ar trebui sa fie si ea o caracteristica bifata atunci cand achiziotionezi o carte pentru copilul tau. Reaminteste-ti ca la aceasta varsta copilul foloseste foarte mult intrebarea “de ce”, iar tu esti nevoit sa-i oferi raspunsuri. Un text prea incurcat care iti da si tie dureri de cap din pricina unui numar mare de personaje sau prea multe actiuni te vor incurca chiar si pe tine. alege carti usor de parcurs, cu un continut clar si accesibil.


8. Va dori copilul meu sa reciteasca aceasta carte? Aceasta este intrebarea cheie. Prescolarii sunt foarte interesati de carti, ilustratii, povesti, personaje. Deseori ei se identifica cu un personaj sau il aleg pe unul care sa le insoteasca copilaria. Cartea preferata sau povestea preferata se aleg acum, la aceasta varsta. Si atunci e bine sa te gandesti si la acest aspect atunci cand esti in ipostaza de a-i cumpara o carte.

 

Cartile cele mai adecvate pentru un prescolar sunt cele care cuprind cat mai multe din caracteristicile de sus. Tine minte atunci cand mergi in librarii aceste aspecte, iar procesul de de triere va fi mult mai rapid, in final alegerea pe care tu o consideri cea mai potrivita i se va parea si lui a fi la fel.

 


Recomandarile tale
Completeaza lista noastra cu propriile criterii pe care le iei in considerare atunci cand alegi cartile pentru copil.  Ti s-a intamplat vreodata sa nu stii ce carte sa cumperi pentru el?

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema