characters characters

Ce poti si ce nu poti face online cu muzica si software-ul

Propus de: www.aimr.ro   |   11 februarie 2014    |   1293 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Afla mai multe despre cum sunt identificate persoanele care partajeaza ilegal fisire online, despre cum pot fi pedepsiti si cum te poti asigura ca ai cumparat in mod legal muzica si software. Materialul urmator este pus la dispozitie de AIMR, Asociatia Industriei Muzicale din Romania.





*Sursa foto: Flickr.com

Este complet ilegala folosirea  de site-uri si servicii de file-sharing?

Ilegale sunt reproducerea si punerea  la dispozitie de fisiere protejate de  copyright fara permisiunea celor care  detin drepturile asupra lor. Teoretic, sistemul de file-sharing  poate fi folosit in mod legal, insa in  practica aprope tot continutul pus la  dispozitie astfel este ilegal partajat.  Daca site-urile nu precizeaza explicit  ca au licenta din partea titularilor de  drepturi, atunci singura forma sigura  in care le poti folosi in mod legal este  sa partajezi materiale asupra carora  tu detii drepturile, adica muzica,  software si orice alte continuturi  create de tine sau pentru care ai  permisiunea titularului de drepturi sa  faci exact acest lucru.

Cum sunt identificati cei care partajeaza ilegal?
In general, cei care partajeaza fisiere  in mod ilegal o fac in retele publice.  Fiecarui dispozitiv conectat la  Internet i se atribuie un numar unic  in retea la acel moment (de obicei  alocat de catre furnizorul de Internet  la care esti abonat), numar cunoscut drept adresa IP. Informatii privind  IP-ul folosit la un moment dat si date  despre materialele folosite in mod  ilegal sunt fi e complet vizibile, fi e  usor de obtinut de la furnizorii de  servicii.

Inspectorii de politie pot obtine de la  ISP datele de identitate ale celui care  a incalcat drepturile de proprietate  intelectuala. In baza unui mandat  judecatoresc pot fi efectuate si  perchezitii domiciliare si informatice.  Titularii de drepturi afectati de o  utilizare ilegala a continuturilor  protejate de copyright pot, astfel, sa ii  dea in judecata pe cei care incalca
legea si sa ceara daune materiale substantiale.

Daca platesc pentru muzica si software, am garantia ca le  cumpar in mod legal?

Exista si website-uri, in diferite tari,  care vând foarte ieftin online piese  audio si videoclipuri muzicale sau software tocmai pentru ca vand  ilegal continuturile respective, neplatind nimic  titularilor de drepturi.
Ca sa alegi site-uri legale de unde sa  cumperi muzica, viziteaza www.pro-music.org. Daca alegi sa cumperi muzica de pe site-uri  internationale, cauta stampila Music  Matters pe site, mai intai. In cazul software-ului, contacteaza  titularii de drepturi de autor (producatorii); acestia iti pot indica  de unde poti descarca legal contra cost sau gratuit software.

Este legal sa descarc divertisment de pe site-uri  sau bloguri? Dar software?
Daca pe site-ul oficial al artistului sau producatorului se afla muzica oferita  gratuit spre download, da. Artistii si trupele noi aleg uneori sa se promoveze astfel.
Pe Internet poti gasi software liber de  licenta (GPL) sau continut liber de copyright (Creative Commons) si nu numai. De asemenea, pe site-urile  producatorilor de software poti gasi  anumite programe oferite gratuit. In majoritatea cazurilor, insa, pe  site-uri se partajeza ilegal continuturi protejate de copyright. Inclusiv  link-urile catre servicii de stocare, cunoscute drept „cyberlockers” conduc, in cele mai multe cazuri, la  continuturi puse la dispozitie in mod ilegal.

Afla mai multe despre cum poti folosi internetul in mod sigur si responsabil descarcand Ghidul Muzica, software-ul si internetul – ghid pentru parinti si profesori, realizat de AIMR.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe